Yüksek vites düşük devirde kullanmak yakıt ekonomisi sağlar mı?

Muhammed Onurr

Hectopat
Merhaba, aracım Kia Rio 1.5 CRDI 110HP Turbo Dizel bir motora sahip aracın bilgilerinde en iyi torku 2000 devirde verdiği söylüyor olay şu dün Edirne'den dönerken aracı ben 90 kmh hızla giderken 5. vites 1500-1600 devirde sabit gazla kullanıyordum yol düz olduğu için babam yol ne kadar düz olursa olsun düşük devirde gitmek yakıt sarfiyatını arttırır dedi çünkü motor az da olsa titriyordu. Ama zorlanmıyordu düz yol olduğu için ben de babama şöyle dedim araç düz yolda gidebilceği en düşük vitesle giderse senin dediğinin aksine daha çok ekonomik olur dedim bana inanmadı. Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Araç düşük devirde daha az yakıt yakar. Dinamik olarak yakıt tüketimi gösteren bir arayüzünüz varsa araçta bunu kontrol edebilirsiniz. Ama her zaman çok düşük devirde gitmek iyi değildir. Bu araçta dediğiniz gibi motor titremesine ve uzun dönemde enjeksiyonda vs problem çıkmasına sebep olabilir. O yüzden bence ideali 2000 devir civarlarında kullanmak.

Çok az titriyordu böyle tamamen titreme değil. Düz yolda sabit gazla gidiyordum hiç gaza basıp ya da gazdan ayağımı çekmiyordum.

Her motorun optimum devri bellidir. Dizel motorlarda biraz daha düşük, benzinlilerde biraz daha yüksektir. Dizel motorların verimli devirleri genelde 2000-3000 civarıdır.

Dizel araçlarda bilhassa gaz kelebeği gibi bir durum olmadığından içeri giren hava yakıt karışımı doğrudan gaz pedalına bastığınız oran ile ilgilidir. Düz mantık ile pedala ne kadar çok basar iseniz o kadar çok yakıt gider. Düşük devirde daha az basacağınız için daha az yakıt gider. Fakat sürekli düşük devirde kullanmak sağlıklı değildir. Dediğiniz gibi yol çok düz ve araç zorlanmıyor ise motor avans vurmuyor ise hızlanmaya ihtiyaç duyduğunuzda kesinlikle vites küçültüyor iseniz sorun olmaz daha ekonomik gidersiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…