Avrupanın göz bebegi? Hayır.
Nasıl hayır?
Kaç kere batırmaktan kurtardılar Yunanistan'ı... Türkiye ile Avrupa arasında tampon yapmaya devam ettikçe, göz bebeği olacak. Yoksa Zeus'un hatrına değil bunlar.
Şunu da belirtmek gerekiyor ki bizim F16'lar Rafale uçaklarıyla boy ölçüşemez. Zaten bırakın Rafale'yı yunan F16'larının bir kısmından teknolojik olarak geri.
Yunan'ın bu silahlanması ileride başımızı ağrıtacak bence.
Türkiye'ye kızmak doğru olur mu bilmiyorum zira Yunanistan boyuna göre aşırı bir silahlanma içinde. Özellikle hava kuvvetleri koca İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerle eşdeğer durumda neredeyse. Türk korkusu neler yaptırıyor bunlara çok ilginç.
Türkiye ise pasif bir politika izliyor nispeten. Uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde Yunan'ın silahlandırdığı adalarla ilgili doğru düzgün açıklama bile yapmadı Türkiye. Anlamak zor.
Yunanistan'ın bunu tek başına yapmadığını biliyoruzdur umarım. Türkiye nasıl bazı devletler için jeopolitik olarak önemli ise, Yunanistan'da Avrupa için önemli çünkü bize tampon konumunda. F-16'lar hakkında dedikleriniz doğru mu, sanmıyorum zira bizde de ciddi modernizasyon çalışmaları oldu. Ayrıca yerlilik bakımından Yunanistan'a göre daha iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyorum.
Türkiye şu an askeri teknolojiyi üretmek ile ithal etmek arasında ince bir çizgide. Bir yanda başarı ile uçan yerli İHA/SİHA'lar, füzeler, savunma sistemleri, yerli radar ve gözetleme sistemleri; bir yanda ise Avrupa desteği ile filosunu yenilemeye çalışan Yunanistan, ABD ile ciddi anlamda filolarına eklemeler yapan İsrail ve BAE var. BAE'ye F35 satılmasına ya onay verilmişti ya da verilecekti ya... Yani coğrafya kaynıyor. Ve burada Türkiye'nin vereceği kararlar öyle kolay da değil.
Sermayeni MMU'ya aktarıp, çıkana kadar idare mi edeceksin, yoksa uçak ithal edip, geçmişte yaşanan sıkıntıları mı yaşayacaksın. MMU'da hangi noktadayız bilmiyorum ancak sağlam bir noktada olduğumuzu düşünüyorum, ki bu da karar vermeyi daha da zorlaştırıyor.
Gerçi her şeyin ötesinde bitmeyen bir pandemi, bizimle beraber Avrupa ve ABD'yi tehdit eden ekonomik kriz gerçeği var. Yani çok karışık bir tablo ile karşı karşıyayız. Geç olsun, güç olmasın diyorum. Ülkemiz için hayırlı olan kararları vermek zor olacak.