Çok iyi bir üniversite olmadığı sürece nerede okuduğunun önemi yok. Dediğin gibi iş bulmak istiyorsan daha birinci sınıftan kendini geliştirmeye başla. Okulda sana yazılım hakkında çok bir şey öğretmeyecekler. Genel olarak ufacık bir giriş yapılıyor. Bu yüzden duyduğun gördüğün şeyleri araştır ve hoşuna gidip gitmemesine göre öğren. Çünkü hepsini öğrenmen imkansız. Bugüne kadar hiç yazılım bakmadıysan basitçe HTML, CSS ve Javascript bakabilirsin. Zaten basitçe ufak bir şey yapman yeterli ilk adım için. Oyun yapmak vs. hoşuna gidiyorsa Unity ile basit 2D oyunlar geliştirmeye çalışabilirsin. Udemy gibi sitelerden uygun fiyata eğitim alabilirsin.
BTK akademi ile ücretsiz eğitimlere de bakabilirsin. Örneğin SQL için çok güzel bir video serisi mevcut BTK akademi de. Youtube üzerinde de fena olmayan kaynaklar mevcut. Lakin şuna dikkat et. Alacağın/bakacağın eğitim yakın sayılabilecek bir zaman içinde videosu çekilmiş olsun. Çünkü 3-4 sene veya daha eksi olan kaynakların kullandıkları yazılım dillerinin versiyon farkı yüzünden günümüzde sıkıntı olabiliyor. Özellikle Unity için konuşuyorum.
Stajını 3. veya 4. sınıfa bırakmadan 2. sınıf yazından yapmaya başla. Zaten 1. sınıftan kendi ufak projelerini geliştirirsen staj bulmak çok zor olmayacaktır. Biraz kopuk olman lazım yani.
Günümüzdeki en büyük sıkıntı mezuniyet sonrası iş bulmak. Ya cidden iyi bilmen lazım ya da staj yerinde kalmayı denemelisin. Lakin 4 sene boyunca projeler yaparsan yurtdışında bile iş bulman mümkün.
1. sınıfta yapacağın ilk şey hangi sektörde ilerleyeceğine karar vermen olacak. Web, mobil, yapay zeka vs vs. Yeni çıkan ve güncel teknolojileri takip etmen, kullanacağın yazılım dilinin frameworklerini öğrenmen gibi şeyler kilit nokta.
Pandemi sağolsun sektörde çalışan insanlar sadece yazılım/bilgisayar mühendisi değil. Başka bir mühendislik okuyupta yazılıma dönen çok insan var. Bu yüzden sektör büyük olsa da, çalışan çok fazla ve Türkiye'deki öğretmenler gibi işsiz çok. Okulu dolu dolu geçir. Ortalamanı yüksek tutabilirsen Erasmus gibi fırsatları kesinlikle değerlendir. İngilizceni kanıtlamak için belirli sınavlara girip sertifika alabilirsin. IELTS gibi sertifikalar zaten yurtdışında yüksek lisans yapmak istersen şart olacak. Lakin IELTS notu 2 sene geçerli oluyor.