Z370 sistem temizlik sonrası post etmiyor

JohnDyr

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ROG MAXIMUS Z790 HERO / i9 13900K / Corsair Vengeance RGB 7000 MHz (2x16 GB) / ASUS ROG STRIX 4090 OC / Corsair H150i ELITE LCD XT / Corsair RM850x (2018) / Samsung 990 PRO 2TB / Samsung 970 EVOPLUS 1 TB / Corsair Obsidian 500D SE / MSI Optix MPG27CQ, MAG271CR
Yıllık yaptığım kasa temizliği sonrası sistem post etmiyor. Bütün ışıklar yanıyor, sıvı soğutma çalışıyor, ekran kartının fanları dönüyor, klavye/mouse ışıkları yanıyor ama görüntü gelmiyor. EZ Debug LED‘de önce CPU sonra DRAM ışığı sırayla yanıp sönüyor tekrarlanarak.

Sistemime Corsair commander Pro fan kontolcüsü ekleyecektim, bu arada da kasayı tamamen söküp radyatörü, fanları, kasanın kendisini temizleyeyim dedim. İşlemcinin üzerinde biriken çok fazla termal macun oldığunu gördüm ve işlemciyi soketten çıkarttım, sanırım çıkartırken tırnağım pinlerin birine değdi ve yamuldu ama emin değilim (sonradan fotoğrafını ekleyeceğim). Tereddüt ettiğim için hemen uzay montaj yapıp sistemi denedim. Soğutucu ışığı yandı, fanlar döndü vs görüntü gelmedi. RAM'leri teker teker farklı farklı kombinasyonlarla denedim hepsini hatırlayamıyorum fakat sonunda bir şekilde görüntüyü almayı başardım. O gün normal kullandım bilgisayarı oyun vesaire sıkıntı olmadan. Sonraki gün bilgisayar ağır yük altında değilken (sadece Chrome açtıktı) bir anda görüntü gitti ve sadece klavyenin ışıkları gitti diğer bütün ışıklar yanıyordu, bir kaç saniye sonra da bilgisayar tamamen kapandı. Sonrasında ne yaptıysam uzun bir süre açamadım bilgisayarı düğmeye bastığımda güç gelip yarım saniyede tekrar kapanıyordu. Tekrar RAM’leri denemeye başladım ve bir modül RAM'in arızalı olabileceğini düşündüm, onu taktığımda post etmiyordu çünkü. Sonradan diğer RAM'leri takıp çalıştığını teyit edince kasanın montajını yapıp çalıştırdım, görüntü gelmedi fakat bunu Display Port yerine HDMI ile bağlantı yaparak çözdüm. Windows geldi, 5-6 saat Warzone gibi ağır oyunlar oynadım hiçbir sıkıntı yoktu sistemde. Şimdiki sorun şu; RAM'i garantiye göndermek istedim fakat tek gönderemiyormuşum eşini de sistemden çıkartıp kutusuna koydum, teyit etmek için bilgisayarı açtım 2 RAM takılıyken ve üstte yazdığım Debug leg hatasını aldım, sistem post etmedi. RAM'ler Corsair Vengeance RGB Pro 3200 MHz, anakart Z370 Tomahawk. Tüm sistem özellikleri imzamda yazıyor. Sizce sorun ne olabilir?

Son düzenleme:
Sistem daha önce sorunsuz çalışırken temizledikten sonra bu sorunları yaşamaya başlamışsınız. Parçalardan birine zarar vermiş olabilirsiniz.

Bütün kablolamayı kontrol edin. Anakartı ve diğer parçaları da kontrol edin. Fiziksel bir hasar vermiş olabilirsiniz. Bundan sonra soğutucuyu ve işlemciyi sökerek pinleri kontrol edin. Yamulmuş veya kırılmış pin olabilir. Pinler sağlamsa soğutucuyu aşırı sıkarak montajladıysanız biraz gevşetin. Bilgisayar kapalı ve fişten çekili iken kasanın açma-kapama tuşuna arka arkaya 6-7 kere basın. Bellekleri de çıkararak sarı uç taraflarını silgiyle hafifçe silin. Sonrasında her şeyi takın ve sistemi tekrar çalıştırın.

Deneyeceğim.
Güncelleme: Kasamı 2-3 güne değiştireceğim ve şuanda kasamda kablo yığını çok fazla olduğu için anakartı kasadan sökmedim fakat denildiği gibi işlemci soğutucusunu biraz gevşettim. RAM'leri teker teker ayrı ayrı slotlarda birer birer denedim. Daha önceden çalışmadığını belirttiğim RAM her slotta çalıştı fakat şimdi farklı bir RAM aynı problemi yaratıyor. O spesifik RAM'i hangi slota takarsam takayım PC post etmiyor. EZ Debug Led'de sırayla CPU ve DRAM ışıkları yanıp sönüyor. Bu döngü belli bir süre tekrarlandıktan sonra DRAM ışığı açık kalıyor ve sönmüyor. Sorun slottan olsaydı diğerleri de çalışmazdı diye düşünüyorum zira hepsini ayrı ayrı her slotta denedim. Şu an yine 3 tane takılı ve bilgisayar açık, dördüncü olarak o modülü eklediğimde yine açılmıyor.
Problem yaratan modülü başka bir bilgisayarda denedikten sonra buraya tekrar yazacağım.
R7 3700X X570-F Gaming sistemde de denedim RAM'i ve Debug Led'de yine DRAM ışığı yanıyor, bilgisayar açılmıyor. RAM arızalı diyebilir miyiz?

Son düzenleme:
Bugün kargoyla aldığım yere göndereceğim artık gerisine bakacağız.
Güncelleme: Warzone oynarken oyun esnasında bir anda bilgisayar kapandı ve mavi ekran verdi, durdurma kodu MEMORY MANAGEMENT. 10-15 dakika açılmadı yine aynı debug led hatasıyla, yerlerini değiştirdim modüllerin yine açılmıyor. En sonunda tek modül denedim şimdi biriyle açılıyor diğerini takınca yine açılmıyor. Kafayı yiyeceğim arkadaşlar sorun ne olabilir? Yamulmuş pin böyle bir sorun doğurabilir mi neticede gayet oyun oynanıyordu, hiç açılmaması gerekmez miydi bükük olsaydı?
Intel Diagnostic Tool ile test yaptım hepsinden başarı ile geçti.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı