Geçen günlerde konusunu açmış olduğum sistemin parçaları elime ulaştı. Bugün toplama işlemini düzgün bir şekilde gerçekleştirdim. İlk başta bilgisayarıma güç geliyor fanlar çalışmaya başlıyor ama 5 saniye sonra sistem gücü kesiyordu. Durum bu şekilde olunca anakartın BIOS'u güncel olmadığı için kurulumu i5 8400 ile yapıp BIOS güncelledim.
Daha sonra ise i5 9600K işlemciyi takarak denedim. Fakat daha önceden Windows kurduğum sistem Windows açılma ekranında dönerken kitlendi. Sistemin anakartı Gigabyte Z370p D3 modeli. Sitede işlemci desteğinde 9. nesil işlemcilerde desteklemediğini gördüm. Fakat şöyle bir çelişki var ortada, anakartın güncellene BIOS versiyonlarında son olarak F10 BIOS sürümü gözüküyor ve bu BIOS sürümü 9.nesil işlemci optimizasyonu adı altında paylaşıldı.
Acaba problem neyden kaynaklıdır? Destek hattından anakart üreticisine ulaştığımda 2-3 müşteri temsilcisi de farklı cevaplar vererek bir çözüme ulaştıramadı beni. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Anakartın işlemci destek listesinde 9. nesil işlemcileri desteklemediği görülüyor. Yeni BIOS güncellemesi ile desteklenene kadar kullanamazsın ya da anakart değiştirmen gerekir.
Anakartın işlemci destek listesinde 9.nesil işlemciler destekli gözükmüyor fakat anakartın destek bölümünde yayınlanan yeni bios sürümü 9.nesil işlemci optimizasyonu için olduğu gözüküyor. Burda ki bilgilere göre hangisini dikkate almalıyım windows ekranında donma olma sebebi sizce uyumsuzluk mu ?
Bende sorunun işlemci olmadığını düşünüyorum. Çünkü bios güncellemesi öncesi bilgisayar direk güç kesiyordu , fakat bios güncellemesi sonrası windows ekranına kadar erişimim oluyor. Yarın sabah tekrardan format atıp temiz bir kurulum yapacağım.