Çözüldü Z97A Gaming 6 Anakart AppleHDA Nasıl Etkinleştirilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

İlhan7

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ankara
Daha fazla  
Merhaba,

Sistemim aşağıdaki gibidir. Linux ile çalışmam gerektiği için bir dönem sonra sistemlerimi sildim ve tekrar Mac OS X kurmak istedim. Çok önceden internette bulduğum bir AppleHDA ile ilgili script (uzantısı command.zip) sayesinde AppleHDA devreye sokarak kendi onboard ses kartımı kullanabiliyordum. Bir Rehber hazırlama sözüm vardı onuda gerçekleştirmek istemekteyim ancak AppleHDA yı devreye sokabileceğim bir script bulamadım. Benim anakartımın düşük versiyonlarında genelde VoodooHDA kullanılmış ve ALC1150 yükleyerek (daha düşük versiyona sahip MSI anakartları için) ses kartını kullanmaya başlamışlar. Ancak ben bu tür bir eklenti olmadan AppleHDA yı devreye sokarak kullanmayı amaçlıyorum. Bir çok yöntem ve script denedim ancak başarılı olmadım. ALC1150 de çalışmadı bende maalesef. Sistem raporunda ses bölümünde tüm girişler gözüküyor. Intel Yüksek Nitelikte Ses başlığı altında sanki varmışcasına tüm girişler var ancak sistem tercihleri bölümünde herhangibi bir ses çıkışı yada girişi bulunmamakta. Konuyla alakalı çözümü ürettikten sonra sistemimle ilgili rehberi başarılı kurulumlar konusu altında siz değerli dostlarla paylaşmayı düşünüyorum.
  • MSI Z97A Gaming 6 Anakart (Anakartımın Ses Sistemi Audio Boost 2 'dir.)
  • Intel i5 4456 3.2 GHz İşlemci
  • MSI Geforce GTX 970 Gaming G4
  • 16 GB 1600 Mhz Ram
  • 256 SSD Hyper-X (Windows 10)
  • 1 TB Toshiba Hard disk (Mac OS X 10.11.4 ve Ubuntu 16.4)
  • 1 TB WD Hard Disk (Storage)

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir sonuç edindim bugün. Yukarıdaki linkte önerdiğiniz bölümü uyguladım. Multibeast 8.2.3 indirdim ve konuda önerilen şekilde audio kextleri yükledim ama yine sistem tercihlerinde çıkış ve girişlerde herhangi bir aygıt bulunmuyordu. Biraz daha derinlemesine inceleme yaptıktan sonra Clover Configurator kullanarak EFI-Clover- config.plist 'i açarak Devices bölümünden Audio ID sini 1 yaptım (default da bende sıfır idi) ve sistemi restart edince Sistem Tercihlerinde nihayet aygıtları görebildim. Önemli olanın Audio ID sini göstermekteymiş. Ama ne yazıkki seslerin hepsini full konuma getirsemde ses alamadım. Bunun üstüne internetten edindiğim ALC1150 ile ilgili bir script buldum.

Tam olarak şurası:
GitHub - toleda/audio_CloverALC: OS X Realtek ALC onboard audio with Clover

Listede olanların en başında gelen audio_cloverALC-110.command.zip scriptini indirerek (terminal uzantılı) cihazıma kurulum yaptım. Sizin konuda bahsettiğiniz uyguladığım ilk uygulamada girişler şu şekildeydi:

Sistem Tercihleri - Ses:
(sadece Multibeast den gerekli yüklemeleri yapıp Audio ID ayarlandıktan sonra ve restart ederek, ses alınamadı)
Dahili Hoparlör
Ses Çıkışı
Sayısal çıkış(Optik)

Benim ekstra uygulamalarımdan sonra:
( audio_cloverALC-110.command.zip çalıştırarak ve daha sonra restart ederek)
Sistem Tercihleri - Ses:
Dahili Hoparlörler
Ses Çıkışı
Ses Çıkışı
Sayısal çıkış(Optik)

Sizin bahsettiğiniz Multibeast yüklemelerinden sonra Audio için bir script çalıştırarak sistem tercihlerinden dahili hoparlörü seçtiğimde arkada olan kırmızı girişden, tüm sistem dahil, hoparlörlerlede sesi full yapsamda çok kısık ses elde ediyordum. Daha sonra Sistem Tercihlerinden ilk Ses Çıkışını seçerek anakartın ses girişlerini elimde jakla gezmeye başladım ve kırmızı jak girişin hemen altında bulunan girişten kayda değer yükseklikde ses çıkmaya başladı. Ama sanki müzik eksik geliyor gibi davul daha ön planda. Kırmızı girişdeki ses kısıklığı için bir çözüm üretirsek (kırmızı jak girişli yer tüm seslerin standartlara uygun tek jaklı hoparlörler için yapılması diye biliyorum) hazırlamakta olduğum Rehberide başarılı kurulumlar arasına alabiliriz. Ama bir çözüm bulamasakda yinede Rehberi hazırlayıp ses kısmına kırmızının altındaki siyah jak yerinden giriş yapınız diyerek ekleyebilirim. Kırmızı jak girişinin altındaki siyah jak girişi normal yükseklikde ses veriyor ama bazı tınılar daha ön plan ve bass dengesi biraz düşük.

Son düzenleme:
Evet Audio ID = 2 yapınca Dahili Hoparlör (Kırmızı Jak Girişi) devreye girdi ve yüksek ses alabiliyorum şuan. Audio Midi Setup dan baktım Hz değerleri istediğim gibi, donanım şuan aktif bir şekilde çalışıyor. Sistemim için rehberi yazmaya devam edebilirim. Yinede bir terslik olup olmadığını görmek için config dosyamı nasıl paylaşabilirim.Dosya ekleme bulamadım. Teşekkürler.

Config: MEGA

Şifre bu olması lazım: !Mh11aZJBXxk5Krrs5KJ0GVleHSlJOFJkMkJhRrlwtZ8

Siteyemi upload edebilirim yoksa farklı bir siteyemi edip paylaşmam gerekli.

Mesajı düzenledim linki ekledim =)

Son olarak sizler gibi siteye fotoğraflı anlatımlar ekleyebilmek için bir yöntem anlatan konu var mı acaba.

Valla düzeldi dedim ama girişler her iki açılışda bir jak girişleri değişiyor. Kırmızıdan geliyordu, şimdi yanındaki girişden ses geliyor, kırmızıdan gelmiyor =)

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı