Zalman Z9 Neo Fan Sesi Sorunu

smnfrkn

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar merhaba;

Yaklaşık 2-3 aydır sakin sakin, sindire sindire bir bilgisayar toplamaktayım. Bilgisayarımın temel bileşenleri i7 6700, MSI H170 Gaming M3, MSI RX 480 Gaming X. Kasa ve PSU tercihimi Zalman Z9 Neo ve ZM700-LX'ten yana yaptım. İşlemcimi stok soğutucu ile kullanıyorum. Ekran kartı yük altında değilken fanları tamamen duruyor zaten, genel anlamda uğultu ya da gürültü yok ancak yine de kasamın sesli çalıştığını düşünüyorum.

Z9 Neo 5 fan yuvasına sahip ve hepsi dolu. Arka egzoz çıkışı haricindeki 4 fan molex bağlantısı ile bağlı, dolayısıyla hızlarına müdahale edemiyorum. Özellikle öncesinde notebook kullanmamdan kaynaklı sanırım, masamın altından gelen hafif esinti sesinden rahatsız oluyorum. Bu konuyu nasıl çözebilirim?

Molex fanları anakarta bağlayıp frekans kontrolü yapabileceğim bir adaptör var mıdır? Sesin kaynağı işlemci soğutucusu olabilir mi?

Cooler Master Seidon 240V öneririm öncelikle. Tabi alma imkanınız varsa. Ancak ses rahatsız edici olmadığı halde ben rahatsız oluyorum derseniz yapacak bişey yok. Masaüstü sistemlerde az yada çok fan sesi mutlaka oluyor. Önemli olan sesin seviyesi. Sıfır desibel ses istiyorum derseniz öyle bir sistem henüz piyasaya çıkmadı maalesef

Cooler Master Seidon 240V öneririm öncelikle. Tabi alma imkanınız varsa. Ancak ses rahatsız edici olmadığı halde ben rahatsız oluyorum derseniz yapacak bişey yok. Masaüstü sistemlerde az yada çok fan sesi mutlaka oluyor. Önemli olan sesin seviyesi. Sıfır desibel ses istiyorum derseniz öyle bir sistem henüz piyasaya çıkmadı maalesef

Öneri için teşekkürler, peki fan sesinin normal olup olmadığını nasıl ölçebilirim?

Öneri için teşekkürler, peki fan sesinin normal olup olmadığını nasıl ölçebilirim?
Benim tavsiyem; öncelikle fanları söküp temizleyin. Bazen göbek kısmına yumak seklinde toz birikintisi kaçmış oluyor. İnce uçlu boya fırçası ve soğuk üfleyen saç kurutma makinesi işinizi görür. Eğer hala ses değişmiyorsa WD40 diye satılan pas sökücü sprey var piyasada. Çok az ondan sıkın içine. Kurumasını falan beklemeyin, iletken bir malzeme değil. Yağlı bir yapısı var. Naburlarda var. Yada evde varsa makina yağı 1-2 damla şeklinde uygulayın. Ses muhtemelen kesilecektir. En kötü ihtimalle o boyutlarda yeni fan alırsınız, onları takarsınız.

Bu arada molex adaptörler var piyasada. 4 fan çıkışı var üzerinde. 2 si 5v 2 si 12v. 2 adet alıp fanları 5v olanlara bağlarsanız yavaş devirde dönerler. Fiyatları da 10 TL civarında.

Zaten fan devir kontrolü olan kasalarda bu prensipte çalışıyor. 5v-12v şeklinde.

Sesin kasanın fanlarından değil, Intel'în stok soğutucusunun ve Zm700-LX güç kaynağının fanından geldiği anlaşılmıştır. 5 tane fanı olan bir kasaya göre gayet sessiz bir kasa.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı