Zalman Z9 Plus fan kombinasyonu

mortal1994

Decapat
Geçen hafta işlemci ve grafik kartımın sıcaklığı ile ilgili bir konu açmıştım burada ve tavsiye edildiği gibi stock fanı test için değiştirdim ve sonuç gayet güzel. Dolayısıyla bende bir kule tipi çift fanlı CPU soğutucu almaya karar verdim.

Bu süreçte birkaç soru oluştu kafamda. Kasamda 1 önde(intake), 1 yan kapakta(intake), 1 arkada(exhaust), 1 üstte(exhaust) şeklinde fanlar konumlandırılmış ve bunlar kasa ile birlikte gelen 120mm fanlar. Okuduğum kadarıyla intake>exhaust olması hava akımı için daha verimli oluyormuş. Kasanın sıcaklık göstergesi bu mevsimde max 25 görüyor. Yan kapağa ya da alt kısma 1 intake fan alsam bundan verim alır mıyım yoksa fuzüli mi olur?

AI Suite ve AIDA 64 programlarında fan rpm lerinden sadece birini görebiliyorum ve bu sanırım yan kapaktaki fan(anakart sys_fan pinine bağlı). Ama kasanın üzerindeki çevirmeli fan hızını değiştirince sanırım fan hızları artıyor çünkü led ışık daha parlak hale geliyor diğer fanlarım molexe bağlı ve kontrol etmiş mi oluyorum bu şekilde?

Overclock işlemini BIOS EZ Mode'dan performanceı seçerek yapıyorum ve stock fan ile 4223 MHz olurken şuan 4183 MHz oluyor bu neden olabilir ?

Son düzenleyen: Moderatör:
Intake olanlar yeterli olur (benim kasada da 2 adet intake var), üste 1 adet daha egzoz fan alabilirsiniz (bendeki gibi). Ondan da büyük bir beklentiniz olmasın. Gelelim devir kontrolüne; kasanızdaki bütün fanların 4 pinli olması gerekiyor (yani PWM kontrollü). 4 pinli ise şu ürünü alıp :

Akasa Beşli PWM Otomatik Fan Kontrollü Fan Çoklayıcı Flexa Kablo (AK-CBFA03-45)

Kasadaki bütün fanları bu çoklayıcıya bağlayıp, çoklayıcının 4 pinini de Sys_Fan soketine takıp hepsini AI Suite'de Chassis Fan kısmından ayarlayıp, kontrol edebilirsiniz. Zaten belli bir süredir kullanıyorsunuz, eğer sesten rahatsız olmuyorsanız bence bu ürüne de gerek yok. 3 pinli fanları kontrol edebiliyor mu? Kesin bilgim yok.

Overclock işlemine, O.C.'den daha iyi anlayanlar yardımcı olacaktır, umarım. 🙂

Sesle ilgili bir rahatsızlığım yok üste 1 adet daha egzoz fan takıp devam edeyim ben o zaman.
Egzoz olarak kullandığınızda hoşunuza gitmez ise o fanı alta veya yan kapağa, içeri üfleyecek şekilde (intake) takıp denersiniz. Dediğim gibi yüksek bir beklentiniz olmasın. Kolay gelsin! 🙂

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı