Zamanla PSU Verimliliği Düşer mi?

Makaleler
3
Yer
Erbaa
Arkadaşlar babam 2012'de mezara yatırım olarak 1100 watt PSU almıştı markası güzel ve kaliteli bir marka ama tam hatırlamıyorum. Arkadaşlar aradan 7 sene geçmesine rağmen PSU'daki verimlilik ve watt azalmış mıdır? Babam ileriki aylarda sisteme ekran kartı değişimi yapacağı için sıkıntı çıkarır mı diye soruyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar babam 2012'de mezara yatırım olarak 1100 watt PSU almıştı markası güzel ve kaliteli bir marka ama tam hatırlamıyorum.
Buna çok güldüm. Çünkü aynı hatayı ben de GTX 590 zamanında yapmıştım. Tüketim her modelde arttığı için garanti olsun dedim 1200W Thermaltake almıştım. Güç tüketimi düşmeye başladı sonraki modellerde Elimde patladı

İçerisindeki bileşenlere ve kondansatörlere bağlı bu biraz. Yani kaliteli bir ürünse biraz dene sorun çıkarmazsa kullanmaya devam edebilirsin. Ama ufak bir dalgalanma yaşarsan değiştirmen daha garanti olabilir.

1100W yarı yarıya zayıflasada bence sorun çıkmaz

Verim düşüşü iki şekilde gözlenir;

1) Maksimum güç bölgesinde görülür. Örneğin 1100W güç kaynağı ilk aldığınızda 950W'a kadar üretim yapıyordur. Atıyorum, 5 sene sonra 750W civarı yüke dayanabilir hale gelir. Siz hep 300-400W güç talep ediyorsanız bu düşüşü deneyimlemezsiniz.

2) Elektrik faturanızda gözlemlersiniz. Örneğin sizin 300W talebiniz için prizden 330W çeken güç kaynağı 5 sene sonra aynı 300W'lık güç talebiniz için prizden 350W çekmeye başlar.

(Duvardan çekilen / talep edilen) = verim

hesabı yaptığınızda verimin düştüğü görülmüş olur. Aradaki kayıp daha çok çalışan fan, daha yüksek ısı ve artan elektrik faturası olarak gözlemlenir (yine de bu farklar çok çok küçüktür). Sistem sağlıklı çalışmaya devam eder.

Bunlar yaşlanmanın "sağlıklı" belirtileridir. Bir de "sağlıksız" olan bozulmalar vardır. Uzun süre sıcakta kalma, yıllarca yaşanan elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları, darbeler (kasa devrildiyse vs), aşırı tozlanma gibi unsurlar ürünü bozabilir. Bunu zaten sistemi değiştirmeden de gözlemlemeye başlarsınız. Kapanmalar olur, güç kaynağı ses yapar, fani tıkırdar vs. Öyle bir şey olduğunda diğer elemanları korumak için güç kaynağını değiştirmek en sağlıklı seçimdir.

8 senelik sistemimi 2014 yılında yakan PSU'ma burdan selam olsun.

Şuan sistemde takılı hala takır takır çalışıyor. İlk alındığı gün gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…