Baştan belirteyim, rehber amaçlı yazmıyorum.
Bayağıdır piyasaya giren Zen Browser hakkında konuşmak istiyorum. Kendisi Firefox forku oluyor, yani evet sonunda Gecko tabanlı bir tarayıcı görüyoruz, oh be! Özellikle Chromium tabanlı tarayıcılara yeni gelecek olan güncelleme ile reklamları engelleyemeyeceğimiz için herkese ilaç gibi gelebilir bu tarayıcı. Tarayıcıyı son 3 haftadır kullanıyorum, herhangi bir sorun yaşamadım, aksine daha hızlı, daha stabil; her konuda daha iyi geliyor. Bundan önce Brave (CachyOS) kullanıyordum. Bu tarayıcı her konuda mükemmel hissettiriyor, kendi özel modları ile inanılmaz değiştirebiliyoruz. Bunun yanında arama motorunuzu da değiştirdiniz mi Google'dan iyice ayrılmış oluyorsunuz. Tabii, şifre yöneticisi olarak Bitwarden gibi eklentileri kullanırsanız daha iyi olur. Bir de şöyle çok sorulan minik sorulara cevap verelim:
Millet, yanlış anlamayın, bu soru en mantıksız soru gibi duruyor. Firefox forku, açık kaynaklı bir tarayıcıdan bahsediyoruz. Firefox'u alıp makyajını yapıp yeniden piyasaya sürülmüş gibi düşünün (daha fazlası aslında ama neyse). Tarayıcının kodları zaten GitHub'da var, açıp bakabilirsiniz. Unutmayın ki Chromium değil, Gecko tabanlı. O yüzden güvenlik konusunda içiniz fazlasıyla rahat olmalı. Bu arada Firefox varsayılan haliyle güvenli değildir zaten. Zen'den daha güvenli tarayıcı olarak LibreWolf olabilir diye düşünüyorum, ama Chromium olacaksa Brave'den başka çözümünüz yok millet.
- Performans konusunda nasıl?
Tarayıcı bende, Chromium tabanlı tarayıcılara kıyasla daha az RAM kullanıyor ve daha hızlı çalışıyor. Zaten animasyonları ve tasarım bakımından bence mükemmel bir tarayıcı. Özellikle Linux kullananlar geçmeli!
- Yatay sekmelere nasıl geçerim?
Yatay sekme istiyorsanız, resmi olarak Zen Browser'ın böyle bir planı olmadığını bilmenizde fayda var, ama kendiniz isterseniz özel CSS ile yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
- Bazı DRM içeriklerini oynatırken problem yaşıyorum.
Hop, alta bıraktığım linke bakarsanız cevabınızı bulursunuz. Windows kullanıcıları DRM içeriklerini oynatmada problem yaşayabilir.
- Tam da indirecektim, iki tane sürüm olduğunu gördüm, aradaki fark ne?
Eğer ki işlemciniz AVX2 destekliyorsa (benimki destekliyor), AVX2 olanı indirirseniz daha iyi performans vb. alabilirsiniz. Bunu öğrenmek için Intel'in sitesine gidip işlemcinizi aratmanız yeterli olacak. Orada "Instruction Set Extensions: Intel® AVX2" yazıyorsa destekliyordur.
Ayrıca şu linke göz atmanızda fayda var:
Frequently Asked Questions â
Kullandığım bilgisayara gelirsek, Zen Browser'ı i7-4500U 8 GB RAM ile kullanıyorum, CachyOS (Hyprland) ve herhangi bir problem yaşamıyorum, aksine uzun süre kullanacağıma eminim.
Daha önceden kullandığım tarayıcılar: Brave, LibreWolf, Edge, Opera GX, Opera, Firefox, Chrome ve Maxthon. Bu tarayıcılar arasında sıralama yaparsam, en iyileri Zen Browser - Brave - LibreWolf; öneririm.
Temizden CachyOS yükleyip Zen Browser'a geçtim, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. (Bende Zen modları yüklü, farklı görünme sebebi o yüzden.)