Zen+ mimarili işlemcilerin silikon kaliteleri aynı mı?

246941

Petapat
İlk 5 Haneli Mesajınız!
Makaleler
9
Bu konuyu merak ediyorum. 3600 ve 5600 gibi işlemcilerin çok farklı silikon kaliteleri var. Ancak 2600, 1600 AF gibi işlemcilerin silikonları hep aynı gibi.

@304191

Şahsen TSMC 12nm'nin fazla olgunlaşmamış olmasına bağlıyorum. İlk Zen mimarisinden 12nm olması dışında pek farkı yok zaten. TSMC 7nm daha yeni yeni Intel standartlarını yakalamaya başladı bana sorarsanız, bu yüzden 12nm üzerinde fazla durmamalarına şaşırmamak gerek.

Bana göre bu TSMC ile değil AMD ile alakalı. İlk nesil Ryzen'lar o kadar da iyi değillerdi. Hatta Intel karşısında tek üstünlükleri fiyatları ve çekirdek sayılarıydı.

Mimari aynı olsa bile bellek kontrolcüleri, ön bellekler, çeşitli I/O kontrolcüler firmalar tarafından tasarlanıyor. Yani işlemcinin her birimi x86'ya göre gitmiyor. Hatırlarsan Ryzen 5000'e kadar bellek gecikme sorunları vardı, bu mimariyle alakalı değil, tasarımla alakalı mesela.

Son düzenleme:
Bana göre bu tsmc ile değil AMD ile alakalı. İlk nesil Ryzen'lar o kadar da iyi değillerdi. Hatta Intel karşısında tek üstünlükleri fiyatları ve çekirdek sayılarıydı.

Mimari aynı olsa bile bellek kontrolcüleri, ön bellekler, çeşitli ı/o kontrolcüler firmalar tarafından tasarlanıyor. Yani işlemcinin her birimi X86'ya göre gitmiyor. Hatırlarsan Ryzen 5000'e kadar bellek gecikme sorunları vardı, bu mimariyle alakalı mesela.

Tüm Ryzen nesilleri arasında deneme fırsatım olmayan tek nesil Zen+ olduğu için çok da atıp tutmak istemiyorum fakat mimari konusunda söyledikleriniz muhtemelen doğru. AMD'nin başarısına gelirsek AMD'nin ucuz olması ve çekirdek sayısı dışında Intel'in kendi kullanıcı düşmanı politikalarının büyük etkisi var. Intel kendi açgözlü pazarlama stratejisi ile beni karşı safa itti diyebilirim.

En büyük hataları 6. ve 7. Nesli 4 çekirdek olarak piyasaya sürmeleri oldu. 6. Nesil en azından 6 çekirdekli olsaydı, Ryzen bekli bu noktaya gelemeyebilirdi. AMD'nin çip kalitesi karşısında böyle bir hamle yapmayacağını düşündüler belki.

Bu yetmezmiş gibi eski kullanıcıları hep anakart değiştirmeye zorluyorlar. Z170'ler için 8. nesil desteği getirseler 6 çekirdekli işlemi seçeneğimiz olurdu. Şimdi ben Z170'den sonra bir daha Intel'e dönsem bile kolay kolay tekrar Z serisi sağlam bir anakarta para ödeyeceğimi sanmıyorum.

Bu arada ilk nesil Ryzen'leri hala bulabiliyorsunuz fakat sıfır 6700K/7700K bulmanız mümkün değil, üretilmiyorlar artık. Geliştirme yapmak istediğimde işlemci bulamayacaksam zaten üst seviye bir anakart almanın anlamı nedir?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı