Herkese merhaba. Konuyu yanlış yere açmamayı umarak yazıya başlıyorum. (Direk çözüme gitmek isteyen aşağıya hoplasın!)
Bende döneminin fiyat/performans canavarı olan Zenfone 5'i aldım ve bir süre sorunsuz kullandım. Her akşam yatarken pil seviyesi ne olursa olsun şarja taktım ancak bir süre sonra pilin aşırı kullanımı dikkatimi çekti. Tamam çok üstün bir telefon değildi ancak pili çok hızlı tükeniyordu.
%1 Çıkmazı.
Bir ara fark ettim ki %1'de telefon uzun süre çalıştı. Hatta 20 dakika civarı (wifi açık ve parlaklık, ses son seviye açık halde) video oynatabildim.
Nette araştırdım sorunumun Pil kalibrasyonunda olduğu ortaya çıktı.
Nette yazan çözümleri denedim ancak yine de çok etkili olmadı.Sonra yedeklerimi alıp telefonu baştan kurmaya karar verdim.
Çözüm
Pili lolipop'un tükettiğini sanıp kitkat'a döndüm. Bir düzelme oldu ama lolipopun kaybolan özelliklerine değmeyecek kadar az bir düzelmeydi bu.
Bende cihazı recovery modunda açıp formatladım.
Adım 1
Telefonu tekrar açtığımda şarjını sonuna kadar bitmesini bekledim. Wifi, parlaklık ses açık şekilde video oynattı.
Şarjı bitti ve kapandı, yeter mi? YETMEZ
Telefonun güç düğmesine basarak açtım, o şarj olmadığı için kapattı.( Telefon açılıyordu sonra hemen kapanıyordu. Demek ki açacak kadar şarjı vardı hala)
Sürekli açtım o kapandı ve bir süre sonra sistem açılmadan ekranda sadece boş pil simgesi göründü ve kapandı. Ancak ben pili tamamen bitirmek istiyordum. Sürekli açmaya çalışmaya devam ettim. O da sürekli boş pil göstermeye devam etti ama bir süre sonra onu da gösteremez oldu.
Adım 2
Telefon kapalı halde iken üstteki led ışık yeşile dönünceye kadar şarj ettim hatta üstüne 2 saat daha şarjda durdu.
Sonra kabloyu çekmeden açtım telefonu ve bi 2 saat daha öyle şarj oldu.
Böylelikle pil kalibrasyonu da hallolmuş oldu.
(tavsiyem şarjı gece bitirin, şarja takın, sabah kalkıp cihazı açın ve biraz da öyle şarjda kalsın)
Adım 3
Lolipop işletiminde olduğu için Otomatik başlatma yöneticisini açtım ve indirilenler kısmında whatsapp ile snapchat hariç tüm uygulamaların otomatik olarak başlatılması iznini kaldırdım.
önceden yüklenenler kısmına geçip sağ üstteki üç nokta simgesine bastım ve tüm uygulamaları gösteri işaretledim. Normalde sadece clean master gösterilirken birkaç uygulama daha göründü. ONların da yetkisini kaldırdım.
Ayarlar'da Ses ve Bildirimler'e girdim ve Diğer Sesler kısmına girip dokunulduğunda cihası titreştir' özelliğini kapattım (ekranın altındaki üç tuş için geçerli)
Whatsapp'n bildirim ayarlarından da titreşimi kapattım.
Parlaklık Ortanın biraz altındaydı ve gün içerisinde ya wifi ya da mobil veri değişimli olarak sürekli açık halde kaldı.
Oyun oynamadım zaman zaman twitter'a baktım, genelde whatsapp kullandım. Ortalama 1 saat de kulaklıkla müzik dinlemişimdir.
İlk gün sabah 8'de 100 ile başladığım denemem ikinci gün akşamı 21.30 civarı yüzde 15 uyarısı verdi.
Üstelik Güç tasarrufum da kapalıydı.
Ancak cihazı her cebime atışım öncesi üstten açılan menüden canlandırma yaparak hafızayı boşalttım ve arka planda uygulama açık halde bekletmedim.
Umarım yardımcı olur.