Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- https://www.technopat.net/sosyal/konu/msi-gp76-leopard-11uh-1007xtr-incelemesi.2151485/
- Meslek
- Batman
The Dichotomy (İkiye Bölünme)
Bu paradoksu açıklarken Zeno, Atalanta'nın (Yunan mitolojisinde bir kadın kahraman) belirli uzunluktaki bir yolu yürümek istediğini düşünür. Zeno'ya göre Atalanta'nın bu yolun tamamını alması için önce yolun yarısını alması gerekir. Yolun yarısını alması için de önce yolun yarısının yarısını, yani çeyreğini alması gerekir. Çeyreğini alması için de önce çeyreğinin yarısını alması gerekir. Zeno'ya göre Atalanta'nın alması gereken bu yarı yollar sonsuza kadar gidebilir ve şu tarz bir dizi oluşturabilir:- {..., 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 1.}
Achilles and the Tortoise (Aşil ve Kaplumbağa)
Aşil (veya gücü kuvveti yerinde herhangi biri) ve bir sıradan kaplumbağanın yarıştığını hayal edin. Kazanan tarafı tahmin etmek pek de zor olmasa gerek. Şimdi şartlar üzerinde birkaç değişiklik yapalım. Aşil kendine çok güvendiği için kaplumbağaya birkaç metrelik (100 metre diyelim) avans versin. İki yarışçının da sabit hızla yol aldığını varsayalım. Aşil kaplumbağaya yetişebilir mi?Zeno'ya göre hayır. Çünkü Aşil'in kaplumbağaya yetişmesi için önce başta avans olarak verdiği 100 metrelik mesafeyi kat etmesi lazım. Fakat bu sırada kaplumbağa da durgun değil, Aşil 100 metreyi alırken o da biraz mesafe kat ediyor (hesap kolaylığı açısından 10 metre diyelim). Aşil kaplumbağanın başlangıçtaki pozisyonuna geldiğinde kaplumbağa o pozisyondan 10 metre ileride olacak. Sonra Aşil'in o 10 metreyi alması gerekecek fakat Aşil 10 metre giderken kaplumbağa 1 metre daha gitmiş olacak. Yani Aşil kaplumbağayı yine yakalayamadı. Aşil'in kaplumbağanın bir önceki konumuna ulaşmasına "1 adım" diyerek Aşil ve kaplumbağa arasındaki mesafeyi görselleştirmeye çalışalım:
| n. Adım | Aşil ve kaplumbağa arasındaki mesafe |
|---|---|
| Başlangıç (0. adım) | 100 metre = D (başlangıç uzaklığı) |
| 1. adım | 10 metre = D x (10^(-1)) |
| 2. adım | 1 metre = D x (10^(-2)) |
| 3. adım | 0,1 metre = D x (10^(-3)) |
| 4. adım | 0,01 metre = D x (10^(-4)) |
Genel terim:
| n. adım | D x (10^(-n)) metre |
Mesafenin n sonsuza giderkenki limitini almaya çalışırsak önünde sonunda 0 olduğuna ulaşıyoruz fakat (n-1). adımdaki mesafenin, n. adımdaki mesafenin 10 katı olduğunu hatırlayınca (n-1). adımdaki mesafe de 0 metre oluyor. Başa doğru hep birbirlerini sıfırlayarak gidiyorlar ve sanki başta hiç avans verilmemiş ve aynı anda, aynı hızla koşuyorlarmış gibi oluyor. Dolayısıyla koşullara uymuyor.