Zorin OS kurulur mu?

Makaleler
2
Daha fazla  
İlk kez Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanacağım. Özellikle yeni başlayanlar ve günlük kullanıcı için en iyi Linux dağıtımlarının başında bu zorin dediğimiz işletim sistemi geliyor. Telefonda Android kullandım ama bilgisayarda hiç Linux kullanmadım ve kurmadım.

Ne kullanım ne de kurulum olarak tecrübem yok. Günlük kullanıcıyım. Ama Windows'ta kullandığım belli başlı uygulamalar var ve bu uygulamalar benim için olmazsa olmaz diyebileceğim türden. Bunların Linux versiyonları kesinlikle olmalı. Yani sanal makine/emülatör üzerinden değil de Linux için yazılmış resmi versiyonu olmalı.

Medya oynatıcı olarak potplayer,
Video format dönüştürücü handbrake,
iPhone kullandığım için iTunes,
Torrent için qBittorrent,
Medya bilgilerini kontrol ettiğim mediaınfo

Bir diğer konu da sürücü meselesi. Mesela Windows kurarken lan kablosunu taktığımda tüm sürücüleri otomatik bulup yüklüyor. Sürücü bulmakla uğraştırmıyor. Okuduğum kadarıyla NVIDIA'nın sürücüleri kapalı kaynaklı ve Linux'ta kurulumu biraz problemliymiş. Bende HP 255 G8 dizüstü var. Donanım olarak Ryzen 5 5500U var.

Harici ekran kartı yok. Kendi entegre ekran kartı var. AMD sürücüleri sanırım Linux'ta daha iyiymiş ama okuduğum kadarıyla biliyorum. Zorin OS kurarsam gerek uygulama gerekse sürücü gibi konularda sıkıntı çeker miyim?

Sürücülerde sıkıntı çekmezsiniz diye düşünüyorum.
Uygulama olarak qBittorrent vardır ama diğerlerini bilmiyorum.

Hocam Linux'da olmayan sadece Windows için olan uygulamaları winehq ile kullanabilirsiniz bunda sıkıntı yok driver konusunda Linux Mint'te sürücü yöneticisi var oradan sürüler kontrol edilebiliyor ama Zorin OS nasıl bir bilgim yok Zorin OS yerine Linux Mint'e geçmeyi düşünebilirsiniz onun haricinde Linux'a yeni girecekseniz gerçekten zorluk çekeceksiniz onun için iyi bir terminal araştırması yapıp girmekte fayda var.

PotPlayer ve iTunes hariç dediğiniz uygulamaların linux için resmi sürümleri var. Potplayer yerine kessinlikle VLC öneriyorum. iTunes'u ise Wine dediğimiz bir uyumluluk aracı ile açabilirsiniz diye düşünüyorum. Sürücü konusunda bir sıkıntı yaşamassınız, olur da yaşarsanız zaten ZorinOS kullanıcı dostu bir dağıtım olduğu için sürücüleri kolayca indirebilirsiniz.
ZorinOS'i Bizzat denemedim ama Arayüzünü severseniz Linux Mint daha iyi bir seçenek olabilir.

Zorin OS göze güzel gözükse de benim gönlüm Linux Mint'ten yana.

İlk etapta dualboot olarak kurabilirsiniz. Bu sayede bir sorun yaşadığınızda ve yorulduğunuzda rahatlıkla Windows'a dönersiniz.

Potplayer'ın Linux desteği yok ama VLC, smplayer gibi alternatifleri mevcut.

Handbrake'in Linux desteği mevcut.

iTunes için topluluk istemcileri mevcut.

qBittorrent'in Linux desteği mevcut.

Sürücü noktasında endişelenmenize gerek yok. AMD sürücüleri ve çoğu sürücü direkt kernel ile birlikte geliyor zaten. Bir ihtimal bir iki sürücünüz kernelde olmayabilir kapalı kaynak falan olduğu için. Onların da genelde rehberleri falan oluyor.

Arkadaşların sözünü ettiği Wine noktasında direkt Wine kullanmanızı önermem. Lutris, bottles gibi Wine yöneticilerini kullanmak daha mantıklı olur.

Hocam terminal ile işim düz kullanıcıyım.
Hocam ISO dosyasını yazdırdım ama bir türlü sistemi kuramıyorum hata veriyor sebebi nedir?

Dosya Ekleri

• IMG_2613.jpeg
    158,9 KB · Görüntüleme: 119
Hocam terminal ile işim düz kullanıcıyım.

Hocam ISO dosyasını yazdırdım ama bir türlü sistemi kuramıyorum hata veriyor sebebi nedir?

BIOS üzerinden Secure Boot ve Fastboot gibi ayarları açıksa kapatın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…