İlk kez Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanacağım. Özellikle yeni başlayanlar ve günlük kullanıcı için en iyi Linux dağıtımlarının başında bu zorin dediğimiz işletim sistemi geliyor. Telefonda Android kullandım ama bilgisayarda hiç Linux kullanmadım ve kurmadım.
Ne kullanım ne de kurulum olarak tecrübem yok. Günlük kullanıcıyım. Ama Windows'ta kullandığım belli başlı uygulamalar var ve bu uygulamalar benim için olmazsa olmaz diyebileceğim türden. Bunların Linux versiyonları kesinlikle olmalı. Yani sanal makine/emülatör üzerinden değil de Linux için yazılmış resmi versiyonu olmalı.
Medya oynatıcı olarak potplayer,
Video format dönüştürücü handbrake,
iPhone kullandığım için iTunes,
Torrent için qBittorrent,
Medya bilgilerini kontrol ettiğim mediaınfo
Bir diğer konu da sürücü meselesi. Mesela Windows kurarken lan kablosunu taktığımda tüm sürücüleri otomatik bulup yüklüyor. Sürücü bulmakla uğraştırmıyor. Okuduğum kadarıyla NVIDIA'nın sürücüleri kapalı kaynaklı ve Linux'ta kurulumu biraz problemliymiş. Bende HP 255 G8 dizüstü var. Donanım olarak Ryzen 5 5500U var.
Harici ekran kartı yok. Kendi entegre ekran kartı var. AMD sürücüleri sanırım Linux'ta daha iyiymiş ama okuduğum kadarıyla biliyorum. Zorin OS kurarsam gerek uygulama gerekse sürücü gibi konularda sıkıntı çeker miyim?