Zorin OS nasıl kurulur?

ySecmy

Decapat
Selamlar herkese, yakın zamanda Windows'tan Zorin OS'a geçiş yapmaya karar verdim. Amacım, eskiyen bilgisayarımı daha uzun süre verimli bir şekilde kullanmak (yaklaşık 4 yıl), yazılım geliştirme (özellikle Python ve web geliştirme) ve hafif tasarım işleri yapmak. Ayrıca arada sırada Minecraft ve GTA San Andreas oynamak istiyorum ancak aklıma takılan birkaç soru var;

1.SSD üzerinden kurulum yapabiliyor muyum yapabiliyorsak nasıl yapacağım?
2.Zorin OS yüklediğim vakit ondan sonra ne yapmam lazım?
3.bu sistem özellikleriyle web geliştirme ve hafif tasarım uygulamalarında ne kadar akıcılık beklemeliyim?
4.kurulum sonrasında hangi araçları kullanmamı önerisiniz?
5.estetik masaüstü tasarımına önem veren biriyim. Tema, ikon paketi veya GNOME eklentisi tavsiyeleriniz var mı?

Sizin başka tavsiyeleriniz varsa bunlara açığım ve şimdiden cevaplayan herkese teşekkür ederim.

Sistem özelliklerim:
  • İşlemci: Intel Core i3-2120
  • RAM: Mevcut 4 GB RAM'ime ek olarak 8 GB daha alıp toplamda 12 GB RAM'a yükselteceğim.
  • Depolama: 256 GB SSD.
  • Ekran kartı: Dahili Intel HD Graphics 2000 (harici yok)

Bu donanıma Zorin OS kurma, GNOME'u olması gerektiğinden daha ağır şekilde sunuyor. MX Linux ile başla.

1.SSD üzerinden kurulum yapabiliyor muyum yapabiliyorsak nasıl yapacağım?

Dual boot yapacaksan Windows'ta disk ayır, grafik kurucusunda disk/alan seç seçeneğini seçip ileride. Dual boot yapmayacaksan kurulum sırasında tüm diski sil.

2.Zorin OS yüklediğim vakit ondan sonra ne yapmam lazım?

Hangi dağıtımı kurduysan o dağıtımın içindeki paketleri güncelle, daha sonra da sana lazım olanları kur.

3.bu sistem özellikleriyle web geliştirme ve hafif tasarım uygulamalarında ne kadar akıcılık beklemeliyim?

Sistemin bayağı eski, uygulamalar açılsa bile kullanırken bence tatmin etmeyecektir.

Tema, ikon paketi veya GNOME eklentisi tavsiyeleriniz var mı?

Önerdiğim MX Linux hafif temalanmış XFCE kullanıyor. XFCE öyle durmasa da özelleştirince çok tatmin eden bir masaüstü ortamıdır. Renk paleti olarak Catppuccin, ikon paketi olarak da Papirus'a bakabilirsin. GNOME kullanmanı bu sistemde önermem.

Ayrıca arada sırada Minecraft ve GTA San Andreas oynamak istiyorum.

Minecraft oynayabilirsin ancak GTA: SA'yı oynayamazsın. Dahili ekran kartı Vulkan'ı desteklemiyor ve bu oyun Linux için native desteğine sahip değil. Java her sistemde çalıştığından Minecraft'ta sorun olmayacaktır.

Bu bilgisayarı 4 yıl kullanmanız biraz zor olur hocam. Yapabilirseniz yeni bir bilgisayar alın.

Web geliştirme için bir şey diyemem ama Python için önerim VS Code, PyCharm gibi editörleri kullanıp sisteme yük bindirmeyin. Sublime Text gibi tek amacı dosya görüntüleyip yazmak olan yazılımları kullanıp derlemeyi sistem terminalinden gerçekleştirin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Minecraft oynayabilirsin ancak GTA: Sa'yı oynayamazsın. Dahili ekran kartı Vulkan'ı desteklemiyor ve bu oyun Linux için native desteğine sahip değil. Java her sistemde çalıştığından Minecraft'ta sorun olmayacaktır.

Bu bilgisayarı 4 yıl kullanmanız biraz zor olur hocam. Yapabilirseniz yeni bir bilgisayar alın.

Web geliştirme için bir şey diyemem ama Python için önerim VS Code, PyCharm gibi editörleri kullanıp sisteme yük bindirmeyin. Sublime Text gibi tek amacı dosya görüntüleyip yazmak olan yazılımları kullanıp derlemeyi sistem terminalinden gerçekleştirin.

Cevap için çok teşekkür ederim hocam. Oyun kısmı benim için sıkıntı değil. VS Code kullanmak istemiştim. 8 GB ek RAM alsam sistem olan yük azalır mı? Programı rahat açar mı?

8 GB ek RAM alsam sistem olan yük azalır mı?

Anakart 12 GB RAM'ı destekliyorsa alınabilir. Ancak işlemci günümüz şartları için çok güçsüz kalıyor. Derlemeler yaptığınız işlemlere göre saatler bile sürebilir. İlk mesajımda da dediğim gibi yük bindiren editörler kullanmak yerine kodları yerel terminalden derleyin. O sistemden alınabilecek en fazla verimi ancak bu şekilde alabilirsiniz.

Anakart 12 GB RAM'ı destekliyorsa alınabilir. Ancak işlemci günümüz şartları için çok güçsüz kalıyor. Derlemeler yaptığınız işlemlere göre saatler bile sürebilir. İlk mesajımda da dediğim gibi yük bindiren editörler kullanmak yerine kodları yerel terminalden derleyin. O sistemden alınabilecek en fazla verimi ancak bu şekilde alabilirsiniz.

Cevaplarınız için tekrardan teşekkür ederim. Anakartım destekliyor.
1-2 hafta sonra MX Linux'a geçeceğim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı