Zorin OS vs Linux Mint

Sistemin yeterliyse Zorin OS'i daha üstün görüyorum ama düşükse Mint XFCE daha mantıklı olur.

İkisi de Ubuntu tabanlı olmasına rağmen Zorin OS biraz daha Ubuntu'nun yandan yemiş hali gibi geliyor bana. Önce Linux Mintten başlayıp Linux'a alıştıktan bir süre Ubuntu'ya geçmek daha mantıklı olur.

Hem Linux Mint hemde Zorin OS Ubuntu'yu taban olarak alır. Bu yüzden ikiside stabildir ve başlangıç için uygundur. Fakat Zorin OS henüz yeni Ubuntu tabanı için güncelleme almadı ve bu yüzden depolarda biraz daha eski versiyon paketler içerebilir (Bu paketler yinede tarihi geçmiş değillerdir. Ve eğer bir yazılımın flatpak versiyonu varsa onu kullanmanız mümkündür).

Zorin OS modern ve daha kişiselleştirilebilir bir dağıtımdır, kendi özelletirmelerinin yanı sıra GNOME masaüstünün geniş eklenti yelpazesinden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca 4 tane birbirinden farklı masaüstü düzeniyle zevkine uygun bir masaüstü elde edebilirsiniz. Linux Mint'in Cinnamon masaüstü ortamı ise daha az kişiselleştirme olanağı sunuyor size. Aynı şekilde Cinnamon'da eklentilere sahip fakat ben şahsen GNOME eklentileri kadar kullanışlı olduğunu düşünmüyorum, genellikle görev çubuğuna bir kaç şey eklemeye yarıyor.

Zorin OS yeni kullanıcılar için bazı kullanışlı kısayollara sahip. Windows uygulamalarını çalıştırabilmek için wine yazılımı tek tuşla indirebileceğiniz bir kısayol gibi. Linux Mint bunlara sahip değil.

Zorin OS yazılımlar için .deb paketleri, Flatpak uygulamaları ve Snap paketlerini kullanıyor. Ve hepside Gnome Yazılımlar uygulamasıne entegre edilmiş durumda. Böylece terminal açmadan uygulamalar indirmeniz mümkün.
Linux Mint içinde benzeri bir durum geçerli fakat Linux Mint'de Snap paketleri mevcut değildir (Sonradan terminal komutları ile kurulabilir). Ayrıca Linux Mint doğrulanmamış Flatpak uygulamalarını varsayılan olarak Mağazadan gizliyor ve bu bir çok yazılımı bulamamanıza sebep oluyor. (Flathub'da bu zamana kadar zararlı bir yazılıma rastlanmadı, bu yüzden bu seçenek sadece yeni kullanıcıların kafasını karıştırıyor genelde. Ama devre dışı bırakılması mümkün.)

Performans olarak iki dağıtım arasında pek bir performans farkı olacağını sanmıyorum. Sadece, eğer patates bir bilgisayarınız varsa Linux Mint'in XFCE masaüstü versiyonunu kullanın (Bu versiyonu biraz daha kötü bir görünüme sahip ve özelleştirme özellikleri olarak daha kötü).

Son düzenleme:
İkisi de aynı tabanı paylaşıyor. Görünümünü bütün dağıtımlarda o hale getirebilirsin. Verebileceğim iki tavsiye var: ilki, bir dağıtımı ilk defa kurarken sanal makineye kurman; ikincisi ise Arch veya Arch tabanlı dağıtımlara yönelmen (Manjaro haricidir).

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı