ZXHN H108N ADSL Modem Kurulumu nasıl yapılır?

Sciuga

Decapat
Öncelikle herkese iyi günler, iyi forumlar. Arkadaşlar bugün elime yeni aldığım modem ulaştı. İnternetten yardım alarak yapmaya çalıştım fakat net bir bilgi yoktu.
Öncelikle nasıl bir internet kullanıyorum ve bugüne kadar nasıl bağlanıyordum buna değinmek istiyorum;
Öncelikle ev telefonuna bağlı değil. ADSL modem kullanıyordum. Kablolu bir internetim vardı ve ADSL kablosunu yani sokaktan kablolu olarak bağladığım kabloyu modemdeki ADSL kablosunu keserek içindeki kabloları birbirine bağlıyordum.
Fakat şimdi bu modemin içerisinde splitter adında bir alet geldi. Bu kurulumu bilgisayardan ve modemden nasıl yapacağım, hiçbir fikrim yok yardımlarınız bekliyorum.
Aradığım cevaplara kısaca özet geçmek gerekirse yeni modem ile birlikte ona dışarıda nasıl kurulum yapacağım? Dışarıda derken PC'nin yanında yani bilgisayardan değil. İkinci olarak internet üzerinden değiştirmem gereken bir bilgi var mı? teşekkür ederim.

Aldığım modem ve bilgileri;

NOT: Konu yanlış yerdeyse kusura bakmayın, düzeltirseniz sevinirim.

Öncelikle size modem-internet kurulumundan bahsedeyim. Bize sokaktan(apartmandan, direkten vs.) kablo gelir. Biz o kabloyu modemin DSL girişine takarız. Daha sonra modem arayüzüne gireriz. Elimizde ayrıca interneti aldığımız firmanın verdiği (Türktelekom, Türknet, Netspeed, Superonline vs.) kullanıcı adı ve şifre olur (abcdxyz@ttnet gibi). Modem arayüzüne erişip giriş sağladıktan sonra (yani kullanıcı adı admin, şifre admin gibi)[burada belirtilen kullanıcı adı ile internet firmasının verdiği kullanıcı adı farklı] internet firmasının verdiği kullanıcı adı ve şifreyi modem arayüzünün internet kurulumu bölümüne gireriz ve internete erişimimiz aktif olur.

@Malik Saatçı öncelikle ilgin için teşekkür ederim. Fakat bu konuda fazla bilgim olmadığı için anlattıklarında hafif güçlük çekiyorum. İnternetimi değiştirmiyorum, bunu bilmende fayda var. Yani vodafone'a ait internetim var. Sadece modemi ve verdikleri kabloyu değiştireceğim. Modemi, sarı kabloyu ve prize taktığımız siyah kabloyu taktım fakat modem paketinin içinde verdiği ADSL yani gri kabloyu takmadım, eskisini takmaya devam ettim olmadı. Şimdi şöyle ki;
Normalde dışarıdan gelen kabloya ADSL kablosunu kesip içindeki kabloları birbirine yapıştırarak bağlanıyorum. Bunda da aynısını mı yapmam gerekiyor? Verilen ADSL kablosunu ortadan kesip dışarıdan gelen kabloya bağlayıp modeme mi takmam gerekiyor? Onun dışında internet üzerinde yapacağım değişiklikler konusunda hâlâ bir fikir sahibi değilim biraz daha açıklayıcı yazarsan memnun olurum. Demek istediğin modem paketinin içinde bir şifre vs. mi veriyor?

Şuanki modemim ile internette sorun yok. Yani bağlanabiliyorum. Yeni modemi taktığımda internet üzerinden bir değişim yapmam gerekiyormu? Birde ek olarak evde ev telefonuna bağlı değil internetim. Modem paketinin içinde splitter adında bir alet geldi onu kullanacakmıyım?

Yardımcı olmaya çalışayım.
Hayır splitter kullanmanıza gerek yok.
Önceki modeminizde DSL yerine taktığınız kabloyu doğrudan yeni modemin yine DSL yazan yerine takacaksınız. Buraya kadar sorun yoktur umarım.
Bunları yaptığınız takdirde muhtemelen interneti kullanamayacaksınız. Modem kurulumu diye bir şeyi duyduğunuz farzederek anlatmaya devam ediyorum.
Vodafone’un size ...@vodafone benzeri kullanıcı adı ve şifre vermiş olması gerekiyor. Vermediyse müşteri temsilcinizi arayıp öğrenebilirsiniz. Modem kurulumu yaparken bu kullanıcı adı ve şifrenizi girmek zorundasınız. Daha sonra internetiniz kullanılır hâle gelecektir.

@Malik Saatçı dediğin gibi DSL'e taktığımda sorun yok. Modemde 5 ışık ta yanıyor fakat google'a girmiyor. Vodafone'nun verdiği kullanıcı adı ve şifre 192.168.1.1'de zaten kayıtlı. Onu başka bir yere mi gireceğim o konuyu anlamadım. Yani modem kurulumu okey onun dışında zaten kullanıcı adı şifre girili. Acaba tekrar sıfırlanıyo mu modem değiştirince 192.168.1.1'deki bilgiler. Güncellemem mi gerekiyor?

192.168.1.1 bilgileriniz bilgisayara kaydolmuyor. Eski modemin içinde kaldı. Şimdi ise yeni modeme yeniden girmek zorundasınız.

@Malik Saatçı bir öncekin de de doğru yapmışım sadece modem yenilenince bilgilerin sıfırlandığını bilmiyordum. Teşekkür ederim.

Ek olarak bir önceki modemimde 192.168.1.1 kullanıyordum fakat şimdi 192.168.2.1 kullanıyorum/zorundayım. Mobilden bağlanmak için 2.1'den şifremi nerede görebilirim?

@Malik Saatçı yok onu demiyorum. girdikten sonra wifi şifresi yani onu bulamadım.

Hocam wifi şifresini karıştırırken birkaç acemilik yaptım. Dedim ki bilgileri sıfırlayım tekrar gireyim. Bilgileri sıfırladım fakat daha sonra tekrar bağlantı sağlayamadım. Eski modemi geri taktım bununla devam ediyorum şuanda. Bilgileri sıfırladıktan sonra VPI ayarı sanırım birde en üstteki bir ayarda isim istiyodu. Anlam veremedim birde ilk defa yapıyorum. Şimdi ilk yaptığım gibi modemi değiştirip internet kullanıcı adı ve şifresini girerek bağlantıyı nasıl sağlayabilirim. Vaktini alıyorum kusura bakma acemiyim bu konularda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…