Intel Core i3 6100 80°C Isınma Sorunu

Fan ve termal macun alabilirim ama kasa için aynısını söyleyemem. Ben bu kasayı kasa için alanım dar olduğu için aldım. Alanıma en uygun kasa bu olduğu için bunu aldım. Önerdiğiniz kasalar çok büyük. Yükseklikleri ve genişlikleri neredeyse 2 katı. Bu kasaya yakın boyutta içine Micro ATX anakart sığabilen önerebileceğiniz kasa var mı? [NOT: Boyutları: 222*275*243.5 mm (W*H*D)]
 
Thermaltake Core V1 de güzel bir kasa, incelemeni öneririm. Ön tarafta 20 CM fan ile beraber geliyor.
Micro ATX desteklemiyormuş :(

Neyse, fan takıp termal macun süreceğim. Sonuçları paylaşırım sonra.

Bütçem biraz kısıtlı oluğu için termal macun olarak Antec Formula 6 alamadım. Ama Xigmatek G3606yı da bayağı övüyorlardı. Aldım. Bu arada 3 tane 6cmlik fan alacağımı da söylemiştim, ondan da aldım. İlginçtir ki fanın yanında vida vermediler. Uyumlu vida bulup daha sonra monte edeceğim. Ama termal macunu sürme fırsatım oldu. Macunu sürmek için CPU soğutucuyu çıkarttığımda işlemcinin ortasına yarım yamalak dağılmış, dağılan kısmın da yarısı yok olmuş, artık macun denemeyecek kıvama gelecek kadar kurumuş, kurumuş topaklı çamur gibi termal macunumu gördüm. Aynı durum soğutucunun üzerinde de görülüyordu. Malum stok soğutucunun işlemcinin üzerine tam olarak oturmadığını anca 5 ay sonra fark edince böyle oluyormuş. Kalan (sözde) macun bu haldeyken nasıl temizleyeceğimi bilemedim. Bu şekildeyken anca kazıyarak çıkarabilirdim macunu. Ama öyle sivri ya da metal bir şeyle kazıyarak işlemciye zarar verme ihtimalini göze alamazdım. O yüzden tırnakla kazıdım. Yaptığım çok saçma gelebilir ama öyle yaptım. Kazıyınca bildiğimiz toz oldu bu. Sonra süpürgeyle değdirmeden temizledim tozları. Aynı şeyi soğutucuya da yaptım ve aynı şeyler onda da oldu. Buna rağmen işlemcinin de soğutucunun da üzerinde çok hafiften boyası kalmıştı. Ama sadece boya, dokunduğun zaman hissetmiyordun kalan izi. Dediğim gibi tamamen temizlemiştim ama boyasını vermişti biraz. Kazıdıktan sonra da parmağımın uç kısmı mavi-gri gibi bir renge bürünmüştü. Sade suyla hiç çıkmıyordu. Sabunla da sabunu parmağıma iyice yayıp bayağı ovalayarak anca çıkartabildim. Neyse, işte bu termal macunu birazcık sıktım ve macunun yanında verilen minnacık spatula gibi araç ile güzelce yaydım işlemciye. Olabildiğince ince yapmaya çalıştım. Bu yüzden fazla macun küçük spatulavari aracın üzerinde birikti. Yani sandığımdan çok daha az sürmem gerekiyormuş ama dediğim gib o spatulavari araçla aldım fazlalığı. Neyse işte soğutucuyu da taktım. PC'yi çalıştırdım, oyuna girdim. O eski ölü macunla 80-90 derece arasıyken bununla 100e yaklaştı sıcaklığı. Her şeyi kontrol ettim. İçini açtım kasanın fan dönüyor mu kontrol ettim, sıkıntı yok. Oyundan sonra ısısı çok hızlı bir şekilde 50 derecelere düştü. O çok iyi. Muhtemelen sorun oyunda. Neyse, bir de fanları takıp deneyeceğim artık. Bu da bayağı uzun oldu ama.
 
Yukarıda da dediğim gibi sadece termal macun almıştım fanları almamıştım. 2 hafta tatile gittim, şimdiyse aldım ve taktım. Ama fanlara güç veremedim. Çünkü PWM fanlardı, 3 taneydiler ve anakartta bir fan pin girişi vardı. Ben de şu ürünü aldım. Akasa CB001 Molex/4x3-Pin Hız Düşürme Özellikli Fan Fiyatı Bu ürün hem 4 fanın tek bir molex kablodan güç almasını sağlıyor hem de bu 4 fandan ikisini 12, diğer ikisini 5 Voltta çalıştırabiliyordu yani istersek daha hızlı istersek daha sessiz çalıştırabiliyorduk. Ben fanlardan ikisini 12 Voltluğa diğerini anakarta taktım. Fanlardan ikisi kasanın içine biri dışına üflüyordu. Kasanın dışına üfleyen fanın önüne elimi koyduğumda dışarı üflediği havanın çok sıcak olduğunu fark ettim. 3 fan da tam güçte çalıştığı için işlemci artık 90 derecelere çıkmıyordu, 70-85 derece arasındaydı. Ama artık bilgisayarımdan uçak pisti gibi ses geliyordu. Abartmıyorum fan sesi 10 metre öteden duyulabiliyordu. Molexe bağlı fanları 12 yerine 5 voltta çalıştırsam anakarta bağlı fan yine 12 voltta çalışsa çıkan ses o kadar da rahatsız etmez ama bu sefer işlemci yine ısınmaya başlar.Hadi sese katlanırım ama bu sefer de kasa çok ısınıyordu. Elimi 10 saniyeden uzun süre üzerinde tutamıyordum. Biliyorum, metal ısı iletkenidir, bu yüzden metal kasalar ısınabilir ama üzerinde yumurta kırsam resmen pişirebilecek kadar sıcak olmasının normal olmadığından eminim. Ben sorunun kasanın içerisinde biriken sıcak havayı dışarı atamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü hem kasa aşırı ısınıyor hem de dışarı üfleyen fan çok sıcak bir hava üflüyor. İçeriye üfleyen 2 fanı da söküp dışarıya üfleyecek şekilde tekrar taksam, 3 fan da dışarıya üflese sorun geçer mi? Ya da başka bir çözüm var mı? Ama maddi bir çözüm olmasın çünkü işlemciyi soğutmak için şimdiden 50 liradan fazla para harcadım. Biliyorum, konuyu fazla uzattım ama yine de yardım edersen sevinirim.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı