3000-3850TL HDD veya SATA SSD önerisi

isimsiz adaM354

Hectopat
Katılım
29 Temmuz 2020
Mesajlar
292
Anakart
H610m e MSİ
Arkadaşlar hayırlı akşamlar. Maksimum 3900TL civarı bütçem var. 2 TB SSD kalitelisinden veya en az 4TB 7200RPM 256MB HDD olacak şekilde depolama arıyorum. Ben pek fazla bulamadım özellikle SSD tarafında bütçemi aşıyorlar. Önerilerinizi bekliyorum.
 
SSD için 2TB kapasiteye razıysan şu modeli kaçırma. Kalitelidir. Samsung 870 EVO'ya yakın seviyededir.


Açıkçası 2TB SSD ve 4TB HDD için hem uzun ömürlü hem de performanslı model bulabilir miyim diye tüm modellere baktım. HDD olarak içime sinen modellerin stoğu yok. SATA SSD olarak sadece bu var ve bu da iyidir. Eğer oyun da kuracaksan zaten hard diskten uzak durmalısın artık. Ayrıca HDD için yine uzun ömür ve performans arıyorsan disk dönüş hızı ve önbellek miktarı ikinci plandadır. Öncelikle kayıt teknolojisinin ne olduğuna bakmalısın. CMR olanlar SMR olanlardan daha üstündür. 4TB kapasitede CMR kullanan model seçeneği daralıyor ve olanları da Türkiye'de satan yok. SMR disk önermeye gönlüm el vermedi. İlla istiyorsan WD Blue ve Toshiba P300 modellerine bak. Onlar en azından Seagate Barracuda pisliğinden daha iyidir.

Özellikle SATA SSD yazdığın için yukarıdaki modeli verdim. M.2 NVMe modeller de var. Eğer mevcut M.2 yuvası doluysa onun hemen altında yer alan PCIe 3.0 X1 yuvasına adaptör ile bu tip SSD'lerden takılabilir. Aklında bulunsun. Onun için de Kioxia Exceria G2, Exceria Plus (G2 dahil G3 hariç) modeller bütçen dahilinde bulunabilir.
 
Son düzenleme:
SSD için 2TB kapasiteye razıysan şu modeli kaçırma. Kalitelidir. Samsung 870 EVO'ya yakın seviyededir.


Açıkçası 2TB SSD ve 4TB HDD için hem uzun ömürlü hem de performanslı model bulabilir miyim diye tüm modellere baktım. HDD olarak içime sinen modellerin stoku yok. SATA SSD olarak sadece bu var ve bu da iyidir. Eğer oyun da kuracaksan zaten hard diskten uzak durmalısın artık. Ayrıca HDD için yine uzun ömür ve performans arıyorsan disk dönüş hızı ve önbellek miktarı ikinci plandadır. Öncelikle kayıt teknolojisinin ne olduğuna bakmalısın. Cmr olanlar smr olanlardan daha üstündür. 4TB kapasitede cmr kullanan model seçeneği daralıyor ve olanları da Türkiye'de satan yok. Smr disk önermeye gönlüm el vermedi. İlla istiyorsan WD blue ve Toshiba P300 modellerine bak. Onlar en azından Seagate Barracuda pisliğinden daha iyidir.

Özellikle SATA SSD yazdığın için yukarıdaki modeli verdim. M.2 NVMe modeller de var. Eğer mevcut M.2 yuvası doluysa onun hemen altında yer alan PCI-e 3.0 X1 yuvasına adaptör ile bu tip SSD'lerden takılabilir. Aklında bulunsun. Onun için de Kioxia Exceria g2, Exceria Plus (g2 dahil G3 hariç) modeller bütçen dahilinde bulunabilir.

Aslında aklımdan 1 TB 870 EVO almak falanda geçiyor ama bir daha depolama sıkıntısı yaşamak istemiyorum. Sizce Toshiba gibi 2 TB HDD tercih mi edeyim 2000TL'ye yoksa 3600 gibi bütçelere 1Tb 870 QVO + wdblue 500GB ssd mı?
 
1TB 870 QVO + wdblue 500GB ssd mı?
Bu kombin hele ki o bütçe için bana hiç mantıklı gelmedi. Benim verdiğim SSD modeli her ikisinden de üstün kalitede ve daha fazla alan sunuyor.

Yine belirteyim ki ne amaçla kullanacağını hala bilmiyorum. Resim, video, belge vs. deposu olacaksa bu SSD modellerinin hepsi, hatta dediğim HDD modelleri de olur. Ancak, oyun kurulumu veya ikinci bir işletim sistemi kurulumu söz konusu olursa SSD olması daha mantıklı.

Diğer not: 870 QVO modelinde QLC tipi NAND yonga kullanılır. Sadece depolama amaçlı bir disk için belki bir handikapı olmaz ama veri yazmaya karşı en kısa ömürlü olan ve önbelleği dolduktan sonra en yavaş çalışan türdür. 870 EVO ve muadillerinden(TLC NAND) bariz düşüktür. Tabi sen ikinci disk yapacaksan seni çok etkilemeyebilir ama daha iyisini yakın veya düşük fiyattan alma şansın var.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı