Soba Fişi İnce Kabloya Takılır mı?

HarunBURAK

Kilopat
Katılım
27 Mart 2015
Mesajlar
163
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Hemen resim koyayım. Gördüğünüz resimdeki priz 2 kabloya sahip. Sona dişi ise kalın ve içinde 3 kablo var. Mantıken sobanın bir kablosu boşta. Bir şey olur mu?

IMG_0124.JPG
 
Son düzenleyen: Moderatör:
O kablo çok emanet duruyor. 5-10 lira verip daha iyisini almanızda yarar var. İsterseniz akım korumalı da alabilirsiniz.

Ayrıca soba çok enerji harcadığı için direk fişe takmanız da yarar var.
 
Teşekkürler. Odamda 2 priz var diğerine takarım o zaman. Soba 800 watt ama üçlü de laptop şarjı ve monitör fişi de takılı. Bu biraz ağır kaçıyor heralde bu üçlüye.
 
Normalde bu tarz yüksek elektrik tüketen cihazların doğrudan duvarda yer alan prize takılması gerektiği söylenir. Ayrıca üçlü prizlere takılması daha fazla elektrik tüketimine de yol açabilir.
 
Üçlü prizlere elektrikli oda ısıtıcısının fişi takmayın. Bizde üçlü prize ısıtıcı fişi takmıştık kablo ısındı eriyip kısa devre yaptı ve üçlü prizin kablosu kıvılcımla patladı. Direk fişe takın.
 
3x1.5 Ttr Topraklı Kablo Yüzde Yüz Bakır Yerli Elektrik Kablosu 25 Metre GittiGidiyor'da 320617818

Bu tür uygulamalarda hem çarpılma (metal gövdeye olası kaçaklar olması durumunda) hem aşırı ısınmayla (1500-2000 watt.'dan sonra) yangın riskleri kolayca doğabilir. Resimdeki bu üçlü priz topraklı bir prizdir, yine toprak hattını içeren en az 3*1.5 mm2 (1000-1500 watt) veya 3*2.5 mm2 (Watt değeri daha yüksek ise) PVC üst örtülü kablolarla ve topraklı bir fişle bu uzatma nizami olarak oluşturulmalıdır. Resimde kullanılan kablo 2*0.75 mm2'lik kabloya benziyor, elektrik sobasının watt. değeri düşük bile olsa uzun süreliğine kullanılmaya yine uygun değildir, risklidir.

Not: 1- Elektrik tesisatı bir hatayı affetmez, hiç şakaya (Amatörce uygulamalara) gelemez, suyu hiç sevmez, iyi bir elektrik düzenini ve orijinal parça kullanılmasını ise çok sever.
2- Bu kabloyla yapılan bir uzatmayla masaüstü PC, PC monitörü, vb. toprak hattını isteyen cihazlar watt değerleri düşük kalsa bile yine kullanılamaz, çünkü toprak hattı olmadığı için statik elektrikle devre kartlarının bozulması riski bulunur. Ancak örneğin 100 watt.'lık akkor seyyar lamba duyuna bağlı topraksız bir fişi bu uzatmayla kullanırsınız veya orijinalinde (Plastik gövdeli oldukları için) toprak hattı hiç gerektirmeyen saç kurutma makinesi, tv, blender, vb. cihazlar watt sınırı çok düşük kalınarak kullanılabilir.
3- Metal gövdeli ve 220 vac hattına bağlı tüm cihaz ve makineler toprak hatlıdır ve toprak hattına sahip uzatma ve prizlerle güvenle kullanılır. Plastik gövdeli elektrik süpürgesi, halı yıkama makinesi, blender, vb. ev cihazlar ise orijinalinde toprak hatsızdır ve watt değeri aşılmadan bu 0.75 mm''lik kablonun amper taşıma sınırı (Watt değeri) çok aşılmadan kullanılabilir, bu konuda kesin bir ayrım yapılmak istenirse eğer. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı