20.000 TL CPU Render Sistemi Önerisi

Mert Can Urcan

Megapat
Katılım
7 Ocak 2013
Mesajlar
4.335
Çözümler
54
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Endustri Urunleri Tasarimi / Stratejik Tasarim
Uzun zamandır masaüstü bir sistem toplamadığım için konudan uzak kaldım. Bugün ise acil bir sistem gereksinimi doğdu. Sistemde oyun oynanmayacak, onun yerine yüksek kaliteli görselleştirme/render ihtiyaçlarımızı karşılayacağız.

Render/görselleştirmede ana planımız işlemci bazlı sistemler, ekran kartı sistemlerine daha sonra geçeceğiz.

Önceliğimiz CPU. GPU sistemleri için 6 ay, 1 sene sonra yeni bir sistem veya hazır bir "render-farm" tercih edilebilir.

2018 Şubat tavsiyeleri:

İş İstasyonuSkylake-XThreadripper
AnakartASUS X299 DeluxeMSI X399 SLI PLUS
İşlemciIntel Core i9-7940XAMD Ryzen Threadripper 1950X
Ekran KartıASUS GTX 1080 Ti ROG STRIX 11GB OCPNY Quadro P5000
Ortak Bileşenler
BellekHyperX Predator 16GB Kit 3000 MHz CL15 x2
DepolamaToshiba 3.5″ 6TB X300 7200 RPM
SSDSamsung 512GB 960 PRO M.2 V-NAND
KasaCorsair Obsidian 750D
Güç KaynağıCorsair RM850 80 PLUS GOLD
SoğutmaCorsair Hydro H115i 280mm
Fiyat:20.600 TL25.200 TL
+ MonitörASUS 27” PA279Q – %99 Adobe RGB, %100 sRGB
[TBODY] [/TBODY]

Bu setlere baktığımda AMD sistem işlem çekireği sayısıyla önde, peki bu sete fiyat performans açısından ;
  1. Quadro yerine daha uygun fiyatlı bir ekran kartı ve daha fazla RAM eklemek benim bütçe planıma uygun olacak mı? Olacaksa marka model ve fiyat bilgileri ne olabilir. RAM Konusunda en az 32 ihtiyacımız mevcut. Ekran kartlarında ise 1070'den düşük bir sistem ancak VRAM'i fazla ise mantıklı olur.
  2. 6TB tek sabit disk iş kazaları açısından yüksek risk taşıyor, bunu 2x2Tb olarak küçültmek fiyat olarak bize ne kadar kazandırır? Veya 2x3TB 20-30$ mı fark ettirir?
  3. Bunlar dışında, bu işler için özel sistemler toplayan misal BOXX harici hangi firmalar mevcut, önerebileceğiniz hangi firmalar var? HP demeyin lütfen, DELL belki, hangi model?
  4. Yakın zamanda Xeon sistemler konusunda fikri olan varsa, Xeon bir sistem de toparlanabilir.
  5. 20000 TL bütçe biçiyorum, 5000TL'ye kadar da esneme payı olabileceğini düşünüyorum, bu açıdan önereceğiniz sistemlerde bir tane de alternatif ekleyebilirseniz harika olur.
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
1950X, çekirdek sayısında önde olsa da çoklu çekirdek performansında i9 7940X önde.
Tabi arada bir miktar fiyat farkı var. Buna siz karar vereceksiniz.
 
1950X, çekirdek sayısında önde olsa da çoklu çekirdek performansında i9 7940X önde.Tabi arada bir miktar fiyat farkı var. Buna siz karar vereceksiniz.

Testlere ve kullanıcılara göre evet, işlemci değiştirerek kullanarak uzun ömürlü bir sistem olması açısından Intel'in daha fazla anakart değişimi ihtiyacı da mevcuttu en son hatırladığım. Bu konuda öngörünüz nedir? Q1 satınalım yapmak için en iyi zaman değil elbette, elimizdeki koşullar ise işlerin en hızlı şekilde çözülmesine odaklı malesef.

Çekirdek sayıları konusunda şöyle bir tecrübem var, sistem tüm çekirdekleri kullanırken, birini basit bir işlem için (misal tarayıcıdan erişim, Skype ile iletişim vb.) ayırdığımızda performans kaybı fazla olmakta. Bunu çok sık yapmasam da bazen ipin ucu kaçıyor ve birkaç program bir arada çalıştırmak zorunda kalıyorum. Bu açıdan çekirdek sayısı önde olarak düşünüyorum. Yalnız bu tecrübelerim sadece i7'lerle sınırlı, Xeon'larla deneyimlemedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
i7'de 4 ya da 6 çekirdekle sınırlı kalıyorsunuz. Bahsettiğimiz işlemcilerde sanal izlek hariç 16-14 çekirdek mevcut. 2 çekirdek fark var. Ayrıca çekirdek performansında da Intel önde. Çoklu çekirdekte de önde. Bu durumda 16 çekirdek de olsa fark etmiyor. Render sırasında bilgisayarı kullanabilirsiniz yani.

AMD'nin soket prensibi AM4 için geçerli. Threadripper ile ilgili bir söylemleri olmadı.
 
Soket bilgilendirmesi için teşekkür ederim.

Performans konusundaki kayıptan kastımı şu şekilde açıklarsam daha rahat anlaşılacağına inanıyorum;

Intel'in 14 x 2 adet çekirdeği bana 28 performans puanı (PP) versin, AMD'nin 16 x 2 çekirdeği ise 32 PP.

Maksimum işlem halinde 28PP ile 5 dakika sürerse - 5.6 çekirdek başına,

32PP ile de 7 dakika sürüyor - 4.6 çekirdek başına

Sistem render'da iken, basit veya ağır bir işlem (görselleştirme, düzenleme v.b Affinity / Photoshop / Modo Sketchup v.b) işin içine girdiğinde, Intel 5.6x2 PP, AMD 4.6x2 PP kayıp yaratacak. Diğer yapılan işten kayıp yüksek iken, güncel olarak yapılan işe verilen önem daha yüksekse de bu tür bir kayıp fiyat performans açısından gözardı edilebilir.


Intel'de 26 çekirdekle devam eden işlem, AMD'de 30 çekirdekle devam ediyor olacak. Düz matematiksel hesaplara göre belki aynı sürede işlem tamamlanabilir. Gerçi sistemlerimiz halen bir kilo çekirdekle ne yapacağını tam olarak bilmeyen programlarla çalışıyor o ayrı mesele. Sanırım bu yüzden gerçek hayat senaryolarına göre işlemci karşılaştırmaları halen tam anlamıyla yapılmıyor malesef.

Xeon sistemler konusunda hepsinden daha performanslı sonuçlara ulaşıldığını görüyorum. Ayrıca ileride çift Xeon işlemci takıp 44 çekirdekle de yola çıkmak güzel bir fikir olabilir. Yurtdışından satınalmak bize daha uygun maliyetli olabilir belki - gidip getirecek birini ayarlayabilirsem.
 
73.jpg

Böyle 64GB RAM'li bir sistem olabilir. Monitör olarak tam aradığımı bulamadım. Boyutu nasıl olmalı?
 
Monitör 23/27" arası olabilir, yarı profesyönel Viewsonic'ler olabilir.

RAM konusunda 16x4 bir set,
Sabit disk konusunda ise 2x3TB daha uygun olabilir,
Kasa boyutu hakkında yer problemi yok - büyük de olabilir faydalı olacaksa,
Güç kaynağı olarak 1000W ileriye dönük olabilir mi?
 
HDD'yi aslında Toshiba almak lazım. O sitede yoktu o yüzden ekleyemedim. Seçtiğim güç kaynağı baya bir ileriye dönük zaten. Fazlasıyla yetecektir. İleride 128GB RAM yapmayı düşünüyorsanız dediğiniz gibi seçilebilir RAM'ler.
4TB yeterliyse tek parça alınabilir böyle. Diğer türlü biraz tuzlu oluyor.
 
Genel olarak bilgilendirmeler için teşekkür ederim.

Xeon sistem ellerinde yok gözükmekte, HP yerine Dell bir muadil bakacağım. ECC RAM'li olarak 32/64 bir set o ekran kartıyla ilgimi çekiyor.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı