Technopat Sosyal

Akif9748
Akif9748
Akif9748
Akif9748
Aslında parça parça atacaktım ama siliyorum siliyorum bitmiyor, bir de zaten ratelimit olunca mesajlar bastıktan bir kaç dakika sonra gönderiliyor. Şuan bile 146 saniye var diyor. Bu da mesajlar arası süre.
  • Beğen
İfadeler: Jobs
Jobs
Jobs
Akif'im maşallah. Eline sağlık yaptıkların adına da gurur duydum. Tekrar sıfırdan her şeye başlıyorum, birkaç ay içinde gelişip Yazılım Müh./Programcı olarak üniversite ile devam etmek istiyorum. Freelance düşüncelerim de yok değil. Bir web sitesi hazırlıyorum bakalım bir trafikte oradan üretmeye çalışcam. C gerçekten olimpiyat misali ama Rust ile çok uzak değiller sanki. Bu arada bende RasPi Pico'ya hayran oldum. Birkaç düşüncem var toparlanmaya hazırlanıyoruz bakalım. Bizim zamanımızda okullarda robotikle uğraşılmıyordu, Bilgisayar Lab'ına girsek Elhamdulillahtı yani. Her şeyden bi parça alıp en sevdiğimiz üstünde gitmek iyidir.
PossibleTurco
PossibleTurco
Konuşmak için acaba başka bir platforma mı geçsek? Burada hem karakter sınırı oluyor hem de anlık konuşamıyoruz. Tabii bunu ban yemeden yapmamız lazım. :D
Jobs
Jobs
Windows 2000 Escargot MSN 😅
Steve Gates
Steve Gates
@Akif9748 Hocam Python'ın günlük iş programı olduğuna kısmen katılıyorum. Zaten genelde script de deniyor python'a. Mesela birden çok txt dosyasını düzenleyeceksem python'la yapıyorum. Veya fotoğraflarla herhangi bir işlem yapacaksam. Yine de bence python'ı küçümsememek gerekiyor çok fazla kütüphanesi ve framework'ü var. Mesela Github'da youtube spam dedektörü tarzı bir uygulamaya denk gelmiştim teknolojik içerikler yapan bir youtube kanalının(ThioJoe) mesela o da python'la yapılmıştı. Yani gerçekten de derya deniz her şeyi yapabiliyorsunuz. Çok işlevli bir dil pyhon.
C'de her şeyin manuel olması cidden başlangıçta can sıkıcı. Hele o string olayı baya zorlamıştı beni python'la haşır neşir olduktan sonra C'ye geçtiğimde. Aslında tüm dillerde temel mantık aynı olsa da C gerçekten çok alt düzey bir dil. Mesela bir string'de rakam olup olmadığını denemekle ilgili built-in fonksiyon yok genelde insanlar kendileri yazıyor. Yani gerçekten zor bir dil özellikle üst seviye dil kullandıktan sonra ama gerçekten çok zevkli yani çok esnek bir dil donanıma yakın olması da ayrı bir artı. Birçok çoklu platform kütüphane var C için veya direkt Win32 API'si var daha ne olsun. C ile çok ilginç şeyler yapan bir youtube kanalı önereyim: Tsoding.

Rust ile ilgili pek bilgim yok ancak Windows Kernel'ini yenilemede kullanıldığını biliyorum. Windows 11'in Insider yapılarından birinde birkaç Win32 API fonksiyonunu falan Rust ile tekrar yazmışlardı.
Akif9748
Akif9748
@Jobs hocam MSN klonu yazalım 🙂
Elbet birisi yapmıştır hatta derlenmemiş hale getirmiştir, sunucu yazalım onu ona takalım tam olsun 🙂

Hocam rust cidden çok aşmış seviyede, c dilinin yaptığı çoğu şey yaptırılabiliyor ama çok daha güvenli. Bizde de aslında anlayan yok hoca da anlamıyor zaten diyor örgütleyebilirsen örgütle gençleri çalıştır.
Pico cidden çok güzel, hem daha güçlü hem daha ucuz ve micropython/c++ değiştirme seçenekleri var.

@Steve Jobs hocam linux kerneliydi o diye biliyorum, linux kernelini rustla değiştiriyorlar ve gayet yerinde bir hamle.
Hem güvenli, hem daha güncel hem de yine verimli, performanslı derleniyor.
Hatta Discord bile kullandıkları go dili 2 dakikada bir bellek temizlediği için anlık dalgalanmaya sebep oluyor diye, HTTP isteklerini yönlendiren API'yi rusta geçirdi. Onlar rahatça yapabiliyor bunları, API'leri çok düzenli.

Python konusunda evet hocam arkaplan kaldırıcı vs bile yapılması çok güzel. Ben mesela MEBBIS'e yüklenen dosyalar için bir çalışma yürütüyorum, dosyayı otomatik kırpıp, resimse arkaplanı beyaz yapıp bıracak ve istenilen formata alacak. Projenin internetle ilgili kısmı baya işlevsel oldu ama python kısmını hala yazıyorum. Bu konuda en hızlı çözüm uygulanacak dil python. Ayrıca makine öğrenmesi vs alanında da, veri biliminde de benim dahi işime yarıyor. Hatta önce pythonla prototipleyip ilgili dile alabiliyorum.
Ama fark etmişsinizdir bir tık c gibi, kısıtlı bölümleri de var. Bazı şeylerde esneklik tanıyamıyor dil. Ama bu ona performans veriyor.
C dilini ben de alt seviye işler yapabildiği için yazdım bir tık. Dotnetle yazdığım yazılımı websocket kısmını çözersem o yüzden cye geçirmeyi düşünüyordum. Hem frameworka ihtiyaç duymaz hem çok daha hafif olur.
@PossibleTurco hocam e posta.. Açıklıyor.
Jobs
Jobs
@Akif9748 Evet zaten derlenmiş hali var. İşte yapanların kendine koyduğu isim Escargot site bu isimde. Geçmişte burada bloglardan sonra konuşma çok ilerleyince oraya geçmiştik.

Örgütleyebilirsen örgütle, gençleri çalıştır demek biraz komikmiş. Hadi yaşı ilerlemiş üniversiteden sonra doktorasını bitirmiş bir birey olsan akademisyen olarak bu işi sırtlan veya okullarda gez vs. Ama sende bir öğrencisin ve kendi derslerin, üniversite sınavı müfredatı, üniversite sınavına hazırlanman için vakitlere ihtiyaç olacak. Bu hakkında hiçbir şeyi bilmediği halde "Bizim okulumuz da robotik eğitim veriyoruz çocuklara" diye övünüp, kendini avutmak için yaptığı yöntemler. Ha bu arada toplu grup çalışmaları çok iyidir, keşke bizim zamanımızda öyle olsaydı. Yani bize ortaokulda iki tane farklı hoca girdi mesela. Bir tanesi derse gelmediği zamanlar oluyordu ya da CS falan oynuyordu. Diğeri de Gmail hesabı açma, toplu e-posta gönderme, Office programlarında girişin girişi tarzı dersler. O kadar sıkılmıştım ki birde Internet Explorer 6 kullanırdık. Gittim MEB'in internetin de YouTube'yi falan açtım DNS değişimi ile. O zamanlar yasaklı siteler için VPN gerekmezdi pek. Yani bakıyorum bari Small Basic falan öğretselermiş o da yok. Lise de kütüphane de bir tane bilgisayar vardı Intel Core 2 Duo E6300 2GB RAM'li yani diyecek bir şey yok. Garibim HDD'li bilgisayara Windows 10'da kurmuşlardı. Öyle saçma sapan şeyler Akif'im. Bu zamana kadar öğrendiklerinin eğitimini bizlere de kaynak olarak verirsen bizde güzelce yararlanabiliriz. Dotnet dediğin Visual Studio ile yazdığın temelinde Net Framework bulunduran yazılımlar sanırım. C#.net gibi...

@Steve Gates Python'dan başlamanın hatasını yapmıştım bende. Aslında hata mı denir bilmiyorum ama çok rahatlığa alıştırınca, zor bir dilde bu ne lan diye afallamıştım. Hello World yazmak için bile kıçı kırık şeyleri eklemek zoruma gitmişti C' de.
PossibleTurco
PossibleTurco
Bu sene 30 yaşına girecek olma düşüncesi beni çok korkutuyor.
  • Beğen
İfadeler: Jobs
Jobs
Jobs
Steve Jobs 30 yaşındayken Apple'dan kovulmuştu ama sonra bütün dünyayı değiştirecek şekilde geri dönmüştü. @PossibleTurco

Yaşlanmak güzel... Yeni bir milat 30'lar... Yapılması ya da yapılmaması gereken şeylerin daha çok bilincine varmak. Herkes için olgunluk yaşa göre olmasa da genel bir olguya göre "Yaş ilerdikçe, olgunluk artar." diyebiliriz. Bence korkacak bir şey yok. Bir zamanlar soyunuzdaki kişiler de 30 yaşındaydı.
PossibleTurco
PossibleTurco
Sorun şurada ben 30 yaşında hissetmiyorum. Ben sanki halen 20 yaşındayım. En son 2014 de demiştim olum ben ne ara 20 yaşına girdim lan diye. Zaman çok hızlı akıyor. 2034 yılını düşünemiyorum bile. Muhtemelen ölmüş olurum ama o zamana.

Steve Jobs 30 yaşında Apple'dan kovulur bende işte TR simülasyonunda hayatta kalmaya çalışırım. :d Bakalım nasıl olacak bu yaşlar. Yolun yarısına 35'e az kaldı.
Jobs
Jobs
Ruhunuzun genç olması güzel. Belki yeni heyecanlar, yeni güzellikler tadarsınız. Belki sevdiğinizle karşılaşırsınız, gerçi hala bizim gruptan yani bekarlar grubundan diye hatırlıyorum tabii, o zamanlar yıl 2021'in sonlarıydı. Özel hayat diye sorma gereği belki de evlisiniz bilemedim. Ben sevdiğim insanla 2 yıldır beraber olma şansına sahibim. Bekarsanız, evlenme sırasında yaş önceliğine bakmam haberiniz olsun. Allah hepimize gönlünce versin her şeyi.
PossibleTurco
PossibleTurco
Yok be hocam ne evlenmesi. Hayatım boyunca çok kadınla konuştum - ki halen daha konuşuyorum - ama kafa dengi bir kadın bulamadım. Bu konuda Teoman gibiyim biraz. Asosyal bir insan asla olmadım buna rağmen yok yani. Evlenmeyi de düşünmüyorum şahsen. Çocuklarımın geleceğini garanti altına alacak bir maddi duruma da sahip değilim. Hiç gerek yok. Ben halimden memnunum. Temel ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar durumum var çok şükür.
  • Beğen
İfadeler: Jobs
Jobs
Jobs
Konuştuğunuz kişide evlenmeyeceğinizi biliyorsa bir sorun yok tabii. İnzivaya çekilmiş her insan asosyal olacak diye bir kaide yok. Bazen insan kendi yaşamak ister ama kopmamalı hayattan.
PossibleTurco
PossibleTurco
Windows Vista x64 Edition-2024-01-21-23-04-29.png

2007 de sıradan bir Vista deneyimi.
Jobs
Jobs
2007 ♡
PossibleTurco
PossibleTurco
Bunun 1993, 1996, 1998, 2000, 2001, 2004 versiyonlarını da yapcam.
PossibleTurco
PossibleTurco
Ama güzel oldu he hocam. Güncel programlarla Vista kullanınca nostalji yapmış gibi hissedemiyorum. İlla 2007'den kalma programlar olacak ki tadını alayım nostaljinin.
Jobs
Jobs
Nostalji demek eski zamanda olmak gibi hocam. Yoksa modern programlar çalışınca gerçekten yakışıksız kalıyor. Bekleriz hocam, bayadır kimse yok aktiflik bitme noktasında. Keza ben bile bilgisayar dünyasında hobinin ötesinde zevk alamıyorum artık, sanırım düz bilgisayar muhabbeti kafamda bitti. Farklı şeyler de devam.
PossibleTurco
PossibleTurco
Acaba Recep Baltaş'ın foruma mı geçsek hocam? Burada ki bazı üyeler oraya hep oraya kaymış sanırım ondan ötürü aktiflik bitme noktasında olabilir. Gerçi ben sıkıldım artık böyle forumdan foruma atla falan. Zamanında mavi forumda da aynı şeyi yaşadık malum. Başlarda büyük hype vardı sonra öldü gitti şimdi giren yok. Hatta ben orada ki hesabımın şifresini bile unuttum o derece. :D

Benim de bu yüzden pek hevesim kalmadı. Canım sıkılınca iki üç dakika bakıp kapatıyorum. Dev sanal makine arşivimi sildim geçen hatta birkaç makine kaldı sadece. Çünkü uğraşasım yok ve boş alan kaplıyorlar.
Geri
Yukarı