Anasayfa Makale Pratik Bozuk RAM Modülleri ve Mavi Ekran hatası

Bozuk RAM Modülleri ve Mavi Ekran hatası

RAM

Bilgisayarınızdaki bozuk RAM modülleri mavi ekran hatalarının en büyük nedenlerinden biridir. Sık sık mavi ekran alan bir okurumuz da benzer bir sorundan şikayetçi:

Soru:

Sistemim Gigabyte GA-EP45-DS3L/S3L anakart, 4GB DDR2 800Mhz RAM, Sapphire ATI Radeon HD 4850 Toxic 512 MB ekran kartı, Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 Ghz işlemci ve Hitachi marka 500 GB’lık bir sabit diskim var. Benim başlıca sorunum mavi ekranlar. Sürekli olarak mavi ekran geliyor ve bilgisayar kendini tekrar başlatıyor. Sadece oyun oynarken değil mesela internette maile bakarken birden ekran gidiyor mavi ekran geliyor. Ancak bu mavi ekranın gelme zamanları değişiyor; yani kimi zaman bilgisayar 10-15 saat acık kalıyor hiç sorun yok kimi zaman açılır açılmaz mavi ekran geliyor. Ayrıca Windows Vista SP1 (64 Bit) kurulu bilgisayarımda hemen hemen her oyundan da atıyor. Şöyle söyleyeyim mesela PES 2009’u acıyorum maçın yarısında pat diye çalışma durduruldu diyor kapatıyor oyunu. Aynı sorunu başka oyunlarda da yapıyor ama bazen hiç sorun çıkarmıyor, yani dediğim gibi bazen 4-5 saat oyun oynuyorum atmıyor mesela.

Sürücülerim güncel, size bu maili atarken Catalyst 9,2 kurdum BIOS sürümümde güncel ancak sorun devam ediyor. Bir de mavi ekran gelip bilgisayar tekrar açıldıktan sonra atı Catalyst çalışmayı durdurdu diye uyarı alıyorum, sürekli olarak bu ATI programlarını kapatıyor. Anlayacağınız gibi bilgisayar çalışmaktan çok çalışmayı durdurmak için calısıyor. Şunu da söyleyeyim yaklaşık bir ay önce ana kartımı yaktım ve garantiye gönderdim yenisiyle değiştirip gönderdiler. Bu arada ekran kartını da 4-5 ay önce aldım ve kartı aldığımdan beri sorunlar başladı ancak sorunun karttan değil de güç kaynağından olduğunu düşündüm 300 Watt’lık bir güç kaynağı var bende. Sorum şudur ki acaba sorun güç yetmezliği midir? Güç kaynağı alsam bütün bu çalışma problemleri ve mavi ekranlar gider mi? Bu bilgisayar için kaç Watt’lık bir güç kaynağı gerekir ve önereceğiniz bir marka var mı?

Technopat Cevabı:

İlk olarak  1 milyarlık sisteme 10 milyonluk güç kaynağı takmanın hatalı bir seçim olduğunu belirtelim. Sorunuzun üç ihtimali var. Önem sırasına göre gidecek olursak: İlk olarak güç kaynağı yetersiz ve kalitesiz olduğu için şebekeden gelen elektriği düzgün bir biçimde düzenleyemiyor ve en ufak bir dalgalanmada da sisteminiz mavi ekran veriyor olabilir. Yine ekran kartınıza da yeteri kadar enerji girmediği için oyunlarda sorun yaşıyor olabilirsiniz. En az 500 Watt gerçek güç sağlayabilen kaliteli bir güç kaynağı almanız gerek. İkinci ihtimal ise RAM’lerin bozuk olması. Sistem her açılışında hata raporlarını Microsoft’a gönderin (Bu çok önemli). Microsoft çözümü bulup sorunun RAM’lerden kaynaklandığını söyleyecektir. Özellikle sizin sorununuzda sistem farklı zamanlarda kapanıyor. Bu da demek oluyor ki RAM’in hatalı kısmı bazen önce bazen saatler sonra kullanılıyor. Başka RAM’ler ile tekrar deneyin, bozuksa garantiye gönderin RAM’lerinizi. Üçüncü ihtimal ise ekran kartının defolu olması. Son zamanlarda ATI ile nVidia arasında o kadar hızlı bir yarış var ki GPU’lar üstün körü test edilip piyasaya sürülüyor. Eğer yukarıdaki iki çözüm de işe yaramazsa ekran kartınızı garantiye gönderebilirsiniz. Sorunlarınızın son bulması dileğiyle.