Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Windows 8’li tabletler ne kadar başarılı olacak?

Windows 8’li tabletler ne kadar başarılı olacak?

Intel Clover Trail Atom işlemcili Windows 8 Tablet Bilgisayar
Intel Clover Trail Atom işlemcili Windows 8 Tablet Bilgisayar

Tablet pazarına ilk başta Windows 7 işletim sistemli ürünlerle girmeye çalışan Microsoft, bildiğimiz üzere fena halde çuvalladı. Zira dokunmatik kullanım için yapılmamış Windows 7’de, sistem dokunmatik panel algıladığında gözle görülebilir yapabildiği tek şey, sağ alttaki “Masaüstünü Göster” butonunun büyümesinden başka bir şey değildi. Eğer etrafınızda Windows 7’li bir tablet varsa (bulmak imkansız ama şansınızı bir deneyin) sistem saatini değiştirmeyi deneyin. Bırakın tırnağınızı, stylus ile dahi sistem saatini değiştirmek tam bir işkence.

Microsoft şimdi bu işkenceye Windows 8’li tabletler ile son vermeyi planlıyor. Bu bağlamada ortaya çıkan ilk tabletlerden biri de Dell tarafından üretilmiş. 10.1″ boyutundaki tablet Latitude 10 adını taşıyor ve Microsoft’un uzun zamandır üstüne bastığı ARM desteğine rağmen x86 mimarisi ile geliyor. İş dünyasının böyle bir tablete gerçekten ihtiyacı var. Bu konuda eminim hepimiz hemfikiriz. Fakat bu tablette yer alan Intel Atom işlemcisi beni şüphelendirmiyor değil. Tam bir fiyasko olarak nitelendirebileceğim Atom ve Atom ile çalışan bilumum cihazlardan sonra bu işlemciyi tabletimde görmek bile istemiyorum. İş dünyasının da bunu pek isteyeceğini sanmıyorum. Özellikle de sistemi ağır yük altına bindiren uygulamalar kullanacaksanız -ki iş dünyası bunu yapacaktır diye tahmin ediyorum- Atom’un bu yük altında ezilmesi işten bile değil. Tüm bunları geçtim, eğer bu Clover Trail kod adlı işlemci tam yükte mantıklı bir güç tüketimine imza atmıyorsa tabletin 3 saat sonra çantanızda size yük olan bir “taş tablet”e dönüşmesi işten bile değil.

İş dünyasının tableti tek başına kullanmayacağı da bir gerçek. Örneğin mobil kullanım yapacak olsanız bile tablete USB ile çalışan bir cihaz bağlayabilirsiniz. Bu da tabletin zaten yüksek olan güç tüketimini daha da artıracak ve işleri daha da beter edecektir. Hepimiz Intel’in ve AMD’nin güç tüketimi konusunda ARM mimarisine yaklaşamadığını biliyoruz. Bu bağlamda ben şimdiden umutlarınızı fazla yükseltmeyin diyorum.

128 GB Kapasiteli Tablet

Dell’in tabletinde dikkat çeken bir başka nokta da 128 GB’lık SSD. Sanıyor musunuz ki buradaki amaç kullanıcıya geniş bir depolama alanı sunmak? Tabii ki hayır. Amaç, kurulduğunda 20 GB yer kaplayacak olan ve uyumluluk dolayısı ile oluşturulmuş SxS takas klasörünü de beraberinde getiren Windows 8’in zamanla şişmesinden dolayı azalan kapasiteden kullanıcının mümkün oldukça daha az etkilemesini sağlamaktan başka bir şey değil. Windows 7 kullanıcılarının SxS klasörünün sürekli artan boyutu dolayısı ile neler çektiğini ufak bir Google araması ile bulabilirsiniz. Windows 8 de geriye dönük uyumlu olacağı için sistemi sürekli şişiren bu takas dosyasını beraberinde getirmek zorunda.

Windows 8’in performans konusunda da sıkıntılı olacağını daha şimdiden kestirmek mümkün. Tabii ki masaüstü PC’ler için performans bir sorun değil. Zira Windows 7 mikemmel bir işletim sistemi ve bugün ortalama bir PC’de gayet hızlı çalışıyor. Ama bir tablette 2 GB sistem belleği varsa o tabletten korkmak gerek diye düşünüyorum. Zira bu boyutta bir bellek, gerek duyulmadıkça konulmaz ve bu da Windows 8’in tablet sürümünün dahi bellek konusunda biraz aç olduğunu gösteriyor. Tabii ki belleğin fazla olması ve bellek kullanımının da yüksek olması, günümüz modern mimarili işletim sistemlerinde performansı artıyor. Zira sık kullandığınız uygulamalar bellekte duruyor ve böylece bir sonraki açılışta sistem tekrar sabit diskin yavaşlığıyla boğuşmuyor. Fakat öte yandan işletmelerin Windows 8’de kullanacağı uygulamalar bellek konusunda obur olursa bu tabletin onlara saç baş yoldurması kaçınılmaz olacak.

Pil ömrü muamma

Latitude 10’un pil ömrü tam bir muamma. Öncelikle söküp takılabilen bir pil varsa, bunun nedeni bir şeylerin ters gitme ihtimalinin olduğudur. Bugün piyasadaki ARM tabanlı hiçbir tablette sökülebilir pil yok. Windows tablet neden ayrı bir pil ile geliyor? Yine tabletin pil ömrü için “8/12” saat değerini görüyoruz. Eğer bu 2 ve 4 hücreli pil arasındaki fark ise, kabul edilebilir bir tabir. Fakat bekleme modu ile kullanım arasındaki fark ise biz bu değerin düşük olan 8’inden iki saat daha çıkaralım: bu tabletin pil ömrü 6 saat. 6 saat piyasadaki ARM tabletler ile karşılaştırıldığında gerçekten düşük bir süre. Fakat tabii ki bu süreyi artırmak mümkün. Bütün Atom cihazlarda olduğu gibi 9 hücreli kalas bir pil alıp cihazın estetistiğini bozarak tabletinizi 10 saat kullanabilirsiniz. 1 kiloluk yeni tabletinize merhaba deyin.