Anasayfa Haber NASA, Ay Yüzeyinde Bitki Yetiştirmeyi Planlıyor

NASA, Ay Yüzeyinde Bitki Yetiştirmeyi Planlıyor

NASA, Ay yüzeyinde bitki yetiştirmeye kararlı.
NASA, Ay yüzeyinde bitki yetiştirmeye kararlı.
NASA, Ay yüzeyinde bitki yetiştirmeye kararlı.
NASA, Ay yüzeyinde bitki yetiştirmeye kararlı.

NASA’nın yeni projesi başarıya ulaşabilirse, Dünyadışı kolonizasyon teknolojisi için önemli bir adım atılmış olacak.

NASA, 2015 yılında Ay yüzeyinde bitki yetiştirmeyi planlıyor. Lunar Plant Growth Habitat olarak adlandırılan takım, bu proje üzerinde çalışıyor. Eğer görev başarılı olursa, insanoğlu Dünyadışında başka bir gökcismi üzerinde yaşamın ilk tohumlarını ekmiş olacak.

Bahsi geçen çalışma elbette Ay’ın üzerine tohum serpmekten ya da pamuk üzerinde fasulye yetiştirmek gibi basit değil. Ay’da atmosfer ve hidrojen bulunmuyor. Bu sebepten ötürü LPGH grubu 1 Kilogramı geçmeyecek bir habitat kutusu inşa etmeye çalışıyor.

NASA’nın açıklamasına göre eğer bitkiler bu ortamda hayatta kalabiliyorsa, insanoğlu da kalabilir. Bu sayede Dünyadışında kolonizasyon projeleri için de önemli bir adım atmış olacağız.

Proje, NASA’nın yeni robotu Moon Express ile gönderilecek. Bu robotun testleri de geçtiğimiz günler içerisinde başlamıştı. NASA’nın resmi açıklamasında “2015 yılında yüzey inişi gerçekleştikten sonra modül içerisindeki su, tohumların üzerine püskürtülecek. 5-10 günlük süreç Dünya üzerinden kameralarla takip edilecek. Tohumları özenle seçeceğiz. Seçtiğimiz tohumlar ise Arabidopsis, Reyhan ve Turp olacak” sözlerine yer verildi.

Proje için tasarlanan ilk Habitat prototipi 3D yazıcı ile elde edildi.
Proje için tasarlanan ilk Habitat prototipi 3D yazıcı ile elde edildi.

Bilim-insanları Ay yüzeyindeki yaşayacak zorlukları da hesaba katılıyorlar. Yüzeyin zorlu koşulları, oksijen ve hidrojen atomlarının bulunmaması ve radyasyon projeyi tehlikeye atabilecek unsurlar. Ancak bilim-insanları bu projeden vazgeçmeye niyetli değil. Elde edilen tüm bilgiler detaylı bir şekilde Dünya’da incelenecek.

Ay’daki yerçekimi Dünya’ya göre daha düşük. Bitkilerin bu ortamda nasıl tepki vereceği de merak ediliyor. Daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerçekimsiz ortamında patates yetiştirilmişti. Ay’ın durumu ise başka bir durum. NASA, bu yüzden çalışmalar için Antartika ve Uzay İstasyonu’ndaki seraları baz alacak.

Elde edilen veriler sayesinde, insanların Dünya dışında bir yerde yaşayıp yaşayamacakları anlaşılacak. Ay bize en yakın seçenek. Onun ötesinde Mars bulunuyor. Ay üzerinde yapacağımız testler sayesinde, uzayda koloni kurup kuramayacağımızı anlayabileceğiz.