Anasayfa Haber Bir İnsan Kaç Byte Alan Kaplıyor?

Bir İnsan Kaç Byte Alan Kaplıyor?

genetik-kod-binary

İnsan vücudu içerisinde 40 Trilyon hücre bulunuyor. Peki bu hücreler Byte olarak hesaplandığında ne kadar yer kaplıyor?

Günlük yaşantımızda kullandığımız akıllı telefonların, tabletlerin veya bilgisayarların dahili depolama alanının yüksek olmasına dikkat ediyoruz. Fotoğraflar, videolar, uygulamalar derken kullanıcının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir alana ihtiyacı oluyor. Peki insan vucüdunun saklama alanı kaç byte tutuyor?

Veritasium isimli YouTube kanalı bu karmaşık sayısal sorunları çözmek için yardımımıza koşuyor. Her bir insan hücresinin içerisinde genetik kodumuzu taşıdığımızı unutmayalım. Bir insan vucüdu içerisinde 40 Trilyon hücre bulunuyor.

Her bir genetik kod toplamda 1.5 GB alan kaplıyor. Bunu 40 Trilyon adet hücre ile çarptığımızda karşımıza olağanüstü bir sayı çıkıyor: 60 Zettabyte! Yani 60 sayısının yanına 21 adet daha sıfır eklememiz gerekiyor. Ayrıca genetik kodunuz dünyanın geri kalanındaki insanların %99.9’uyla paylaşıyorsunuz. Bu da sizin genetik kodunuzu sadece 1 MB boyutuna indirebiliyor. Yani paylaşıma açık bir Floppy Disk’e genetik kodunuzu sığdırabilirsiniz.

Ufak bir anektod verelim. 2020 yılına geldiğimizde tüm dünyadaki veri akışının toplamı ancak 40 Zettabyte boyutunda olacak. Yani vücudumuz, tüm ömrünüz boyunca ihtiyacınız olan tüm bilgileri saklamanıza yetecek bir alan.

Görsel Kaynak: Shutterstock/Alexei Tacu