Anasayfa Haber NASA Taksi İhalesini Bölüştürdü

NASA Taksi İhalesini Bölüştürdü

Yeni politika gereği sivil havacılık şirketlerine daha fazla ihale veren Nasa, iki büyük şirketle büyük bir anlaşma imzaladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay çalışmalarına yönelik politikasında köklü değişiklikler yapıldıktan sonra, Nasa tüm çalışmaları tek başına yürütmeyip, sivil uzay ve havacılık şirketlerine daha büyük ihaleler vermeye başladı. Amerikan devleti bu sayede Nasa’nın belirli hedeflere odaklanması ve masraflarının azalmasını hedeflerken, bir yandan da sivil girişimciliğin ve istihdamın yükselmesini hedefliyor.

Bu yeni politika doğrultusunda eskiyen uzay mekiklerini emekliye ayıran Nasa, sivil şirketlere daha fazla işbirliği için kapılarını açtı. Bu bağlamda Nasa iki farklı tür çalışma yürütecek. Derin uzay çalışmaları için gereken yeni nesil gemi ve teknolojileri kendi bünyesinde geliştiren kurum, bunların imalatı için Boeing gibi köklü firmalarla ortak çalışmalar yapıyor.

Ancak kurumun bir de dünya yörüngesindeki çalışmalar için kısa menzilli uzay araçlarına ihtiyacı var. Uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasından bu yana, bu işler için Rus Uzay Ajansı ile işbirliği yapılıyor ve onların gemileri kullanılıyordu. Ne var ki yaşanan politik çatışmalar, bunu gittikçe zorlaştırıyor. Bu yüzden Nasa acilen kendi ülkesinin topraklarından kalkacak gemilere ihtiyaç duyuyor.

Bunun için açılan ihale en sonunda nihayete erdi. Uzmanlar bu ihaleyi de Boeing firmasının alacağından emin görünüyorlardı. Ne var ki Nasa beklenmedik bir karar vererek ihaleyi Boeing ve SpaceX şirketleri arasında bölüştürdü. 6,8 milyar dolarlık ihalenin 4,2 milyar dolarlık kısmı Boeing’e, 2,6 milyar dolarlık kısmı da SpaceX’e gidecek.

Her iki firmanın da geliştirdiği uzay gemileri son test uçuşlarını yapacaklar ve Nasa hangisinin astronotları yörüngeye götürüp getirmek için öncelikli olarak kullanılacağına karar verecek. İkincil role düşen gemi yedekte bekleyecek ve daha ziyade kargo görevlerinde kullanılacak. Boeing bu iş için CST-100 adını verdiği hayli gelişmiş bir gemiyi, SpaceX ise Dragon aracını hazırlamıştı. Her iki gemi de şu ana dek yapılan testlerde başarılı oldular.