Enver Paşa neden çok seviliyor?

Katılım
30 Temmuz 2022
Mesajlar
13.347
Makaleler
13
Çözümler
88
İyi Sosyaller. Bayağıdır kafama takılan bir konu var. Enver Paşa başarısız olmasına rağmen, neden bu kadar çok seviliyor? Çok bilge gördüğüm eski bir tarih hocam bile koyu ittihatçı ama ben tam anlamıyorum bunu. Cesur ve Yiğit bir komutan olduğunu ama Atatürk gibi askeri bir deha olmadığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?
 
Ülkesine hizmet etmiş, vatanına milletine canını vermeye hazır, başarılı bir komutandır. Tek istediği vatanının savaştan galip çıkmasıdır. Sarıkamış’da yaptığı hatayı bile isteyerek yapmamıştır. Lakin bize okullarda tarihte sanki vatan düşmanı biriymiş de bilerek Sarıkamış’ı planlamış gibi anlatılıyor. Atatürk ile aynı kefeye koymanın da zaten anlamı yok. Kimse konulamaz.
 
Ülkesine hizmet etmiş, vatanına milletine canını vermeye hazır, başarılı bir komutandır. Tek istediği vatanının savaştan galip çıkmasıdır. Sarıkamış’da yaptığı hatayı bile isteyerek yapmamıştır. Lakin bize okullarda tarihte sanki vatan düşmanı biriymiş de bilerek Sarıkamış’ı planlamış gibi anlatılıyor. Atatürk ile aynı kefeye koymanın da zaten anlamı yok. Kimse konulamaz.
Vatan haini falan diyenlerden değilim zaten ama büyük hataları var. Bazıları Atatürk'e sövüp, Enver Paşa'yı övüyorlar. Benim bahsettiğim hocam öyle değildi tabii ki ama böyle elemanlarda var. Onlara ithafen de sordum.
 
Enver aslında askeri bir komutan olarak çok başarısız ve liyakatsiz bir komutan idi. Bunun en büyük örneği yazlık elbiselere sahip askerleri - 15 derecede allahuekber dağlarında tüm subayların itirazına rağmen askerleri saldırıya zorlayıp, savaşmadan binlerce askerin ölümüne sebep olup, doğu cephesinde savaşmadan yenilmemize sebep olmuştur. Batıda olsa askeri mahkemeye çıkarılır asılırdı. Daha yazacak çok şey var da işte..
 
Enver aslında askeri bir komutan olarak çok başarısız ve liyakatsiz bir komutan idi. Bunun en büyük örneği yazlık elbiselere sahip askerleri - 15 derecede allahuekber dağlarında tüm subayların itirazına rağmen askerleri saldırıya zorlayıp savaşmadan binlerce askerin ölümüne sebep olup, doğu cephesinde savaşmadan yenilmemize sebep olmuştur. Batıda olsa askeri mahkemeye çıkarılır asılırdı. Daha yazacak çok şey var da işte..
Askerin bir değeri mi var 😃 vatan için deyip geçilir sorgulanmaz bunlar.
 
Artı -1 Eksi
Vatan haini falan diyenlerden değilim zaten ama büyük hataları var.

Hatalarından çok emeği var, alın teri de var. Kendisi ayrıca zamanının Orgeneral rütbesine sahiptir. Boş beleş bir insan oralara gelemez. Kendini fazla kaptırması sebebiyle netice olarak iyi sonlanmamış olabilir ama dediğim gibi bu da kendini savaşa çok fazla kaptırması ve kazanmak istemesinden. Neden bu kadar çok sevildiği konusuna gelirsek muhtemelen yapılan şiddetli anti propaganda kaynaklı.
 
Her insanın yanlışı olur,

Peki başkomutanın hatası neydi?
Atatürk çağdaşlığı benimsemiş, batı modernliğine yatkın mükemmel bir adamdı. O dönemde okullar açıp çekirdekten kendisi gibi adamlar yetiştirmeliydi. Üstelik bugünleri tahmin etmesine rağmen neden yapmadı bunu bilmiyorum. Elinde gerçek bir Atatürk nesli yetiştirme fırsatı vardı, o gençliğe hitabenin yeterli olacağını düşündü. Bir şekilde günümüz gençlerinin zihninde yer edindi fakat atamızın izindeyizciler hiçbir zaman Atatürk'ü anlayamadı. Bu aslında başlı başına büyük bir eksiklik günümüze bakıldığında. "Atatürk gençleri" denilen gençler Atatürk'ün yetiştirdiği soydan büyüyüp günümüz siyasetine yeşermeliydi. Böyle olsaydı ülkede şu anda bizi yönetenlerin düşünce yapısı veya doğrudan siyasal İslam ülkede söz sahibi olamazdı. Bu büyük eksiklik koskoca ülkenin batışına sebebiyet verdi. Atam bizim yurdum insanının gelecek nesiline çok güvendi maalesef. Şimdi kalksa mezarından gelse yüzüne bakamam gözlerim şişer ağlamaktan.
 
Neden sevilmesin. Vatansever bir komutan. Devleti için çok şey yapmıştır. Ülkeden çıkmak zorunda kaldıktan sonra bile Almanya'da rahat bir yaşam sürebilecekken (Varlıklı bir insandır) o Türklük davası için bir an bile durmamış, hayatının sonuna kadar mücadele etmiştir. Elbette, Makedonya'da başlayan Enver Paşanın hikayesi adının haritalarda bile geçmediği Pamir dağlarının eteğinde yine kahramanca çatışarak hayata gözlerini yummuş ve onlarca sene mezarı birkaç taş ve tahtadan örtülmüş halde kalmışken, Hürriyet Kahramanı Enver Paşaya vatan haini demek alçaklıktan başka bir şey değildir.
 

Geri
Yukarı