CPU ve GPU Boştayken 40 Derece Normal midir?

Sistem boşta iken işlemci ve ekran kartı sıcaklığı ikisi de 40'ar derece. Normalde 30-32 derece idi. Temizlik yaptım ama durum değişmedi. Normal midir size göre?

Ekran kartı GTX 1050 MSI'ın Gaming 2G modeli. 60 derecenin altında fanlar çalışmıyor yani.
Geçen yıl bende temizledim işlemcim ısındı profesyonel bir arkadaşa sordum normal dedi. Termal macun etkisini kayıp ediyor termal macun sür.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sıcaklarda normal değer 50-55 derece lakin daha iyi bir radyatör ve güçlü RPM hızına sahip 4pinli kontrol edilebilir CPU fanlarından güzel bir fan ile bu sıcaklık değerini çok daha aşağılara çekebilirsiniz. Ama normal bir fan yani çok kaliteli olmayan sıradan fan için normal bu değer ama hangi fanı kullandığını bilmiyorum. 150-200 TL aralığındaki fan olmadığından o fanlar ve radyatör ile bu yaz sıcaklarında bu sıkcalıkta olması gayet normal. Yani istersen daha aza indireyim diye al ama şu anki değerleri gayet iyi durumda. Zaten 80-85 derecee dayanıp daha üstüne çıkmadığı sürece sıkıntı olmaz. Şimdi bazı kardeşlerim demesinler ben 90-95 derecede kullanıyorum diye 90-95 derecede kullanırsın belki, bazı işlemcileri lakin performansı en az %30 ve daha fazlası düşer. Ayrıca aşırı sıcaklık belli süre sonra işlemciyi yıprattığından zarar görebilir, ani kapanmalar mavi ekran hataları başlayabilir ve dahası çalışmaz hale getirebilir. Ayrıca dahası bu kadar sıcak bir işlemci kasanın içini çok ısıtır ve diğer aksamda da aşırı gereksiz ısınma ve fan sesine sebep verebilir. Son olarak da işlemcinin çok yakınında mosfet yada kondensatör varsa olumsuz etkiler ve bunlarda şişmeye ve bozulmaya uğrata bilir benden tavsiye advenced system care isimli bir program var. Advenced System care 11 ve daha üstünü yükleyerek, programın ayarlarından verimlilik izleyiciyi açtıktan sonra pcnin ekran kartından, işlemci ve anakart sıcaklığından anlık haberdar olabilirsin.Böylece eğer çok yükseldiğini görürsen fanı ve radyatörü temizlemene rağmen sıcaklıkta aynı şekilde yükseğe çıkarsa yukarıda ne yapman gerektiğini acizane belirtmeye çalıştım. Eksiğim varsa düzeltilsin şimdiden technopat ve ekibine teşekkür ederim.


Diğer soru soran arkadaşın sıcaklık hakkındaki sorusunu okudum ve bir yazı paylaşmıştım, burada da paylaşıp bu derece hakkında bilgisi olmayan kardeşlerime bilgi vermek yardımcı olmak isterim.
Bu sıcaklarda normal değer 50-55 derece lakin daha iyi bir radyatör ve güçlü RPM hızına sahip 4pinli kontrol edilebilir CPU fanlarından güzel bir fan ile bu sıcaklık değerini çok daha aşağılara çekebilirsiniz. Ama normal bir fan yani çok kaliteli olmayan sıradan fan için normal bu değer ama hangi fanı kullandığını bilmiyorum. 150-200 TL aralığındaki fan olmadığından o fanlar ve radyatör ile bu yaz sıcaklarında bu sıkcalıkta olması gayet normal. Yani istersen daha aza indireyim diye al ama şu anki değerleri gayet iyi durumda. Zaten 80-85 derecee dayanıp daha üstüne çıkmadığı sürece sıkıntı olmaz.

Şimdi bazı kardeşlerim demesinler ben 90-95 derecede kullanıyorum diye 90-95 derecede kullanırsın belki,bazı işlemcileri lakin performansı en az %30 ve daha fazlası düşer. Ayrıca aşırı sıcaklık belli süre sonra işlemciyi yıprattığından zarar görebilir, ani kapanmalar mavi ekran hataları başlayabilir ve dahası çalışmaz hale getirebilir. Ayrıca dahası bu kadar sıcak bir işlemci kasanın içini çok ısıtır ve diğer aksamda da aşırı gereksiz ısınma ve fan sesine sebep verebilir. Son olarak da işlemcinin çok yakınında mosfet yada kondensatör varsa olumsuz etkiler ve bunlarda şişmeye ve bozulmaya uğrata bilir benden tavsiye advenced system care isimli bir program var. Advenced System care 11 ve daha üstünü yükleyerek, programın ayarlarından verimlilik izleyiciyi açtıktan sonra PC’nin ekran kartından, işlemci ve anakart sıcaklığından anlık haberdar olabilirsin. Böylece eğer çok yükseldiğini görürsen fanı ve radyatörü temizlemene rağmen sıcaklıkta aynı şekilde yükseğe çıkarsa yukarıda ne yapman gerektiğini acizane belirtmeye çalıştım. Eksiğim varsa düzeltilsin şimdiden technopat ve ekibine teşekkür ederim.

Tabi bu ısı farkı işlemciden işlemciye, fan ve radyatör farkına göre hatta ana kartın tasarımına ve parça yakınlığına göre bile değişecektir.
 
Sistem boşta iken işlemci ve ekran kartı sıcaklığı ikisi de 40'ar derece. Normalde 30-32 derece idi. Temizlik yaptım ama durum değişmedi. Normal midir size göre?

Ekran kartı GTX 1050 MSI'ın Gaming 2G modeli. 60 derecenin altında fanlar çalışmıyor yani.

İşlemci için normal değil ama şu yaz ayında sıcaklık artışı tabii ki olacaktır benim size tavsiyem güç seçeneklerinden işlemci ayarını %95'e çekmeniz daha altı zaten FPS düşmelerine neden olabilir.
 
Bu şey gibi "sıcak değil de nem çok" :D Havaların ısınmasına bağlayabiliriz. Kışın işlemcim yanılmıyorsam 10 derecede çalışıyordu şu an 6 saattir açık 25 derece.

İmza kısmında yazıyor modeli, bence 40 dereceye kadar normal oyun oynarken 55 dereceyi geçmemesi de çok güzel.
Oda sıcaklığı 0 derece sanırım kışın.
 

Geri
Yukarı