Başarılı Kurulum Acer Aspire 5741G Dual Boot Mac 10.10, 10.11, 10.12 Kurulumu

✓ Öncelikle BIOS’umuzu UEFI BIOS olarak yükleyelim.
Arama motorunuzdan Acer Aspire 5741G (v1.23) + UEFI BIOS olarak aratınız ve
indirdiğiniz BIOS'u yazdırınız. Bu işlemi yaparken dikkatli olunuz aksi durumda PC'niz çökme yaşayacaktır. Batarya sorunu yaşayanlar WİN98 ile USB'den yükleme yapabilir.
✓ BIOS'umuzu hazırladıktan sonra düzenlemeye geldi sıra. Fazla bir işlem yok aslında
Boot seçeneğine gelerek fast boot seçeneğini disabled yapmak ve diğer bütün seçenekleri enabled yapmak yeterli olacaktır. Birde advanced seçeneğinden F12 boot seçim özelliğini aktif etmek.
✓ Artık dual boot için herşey hazır. Önce windows ile kuruluma başlayıp diskimizi siliyoruz ve yükleme yapmıyoruz. Artık HDD’miz RAW durumunda. Şimdi USB'ye yazdırdığımız Mac OS X 10.10, 10.11, 10.12 -Tercih sizin- sürümleri ile yükleme işlemine başlıyoruz.
✓ Önce Mac kuruyoruz sebebi de EFI bölümünü disk0s1 yoluna yazdırmak için. Windowsta bu yol disk0s2 durumunda oluyor ve bu durum boot sırasında bazen sorun yaşatıyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için önce maci kuruyoruz.
✓ USB'den kuruluma başladığımızda hiçbir tuşa basmadan bekliyoruz ve ekranın sol üst köşesinde 6 yazdıktan sonra clover ekranı gelecektir. Buradan da yüklemek istediğimiz mac sürümün seçip devam ediyoruz. Genelde bir sorun oluşmadan yükleme başlayacaktır. Eğer sorun olursa options seçeneği ile düzenleme yapabilirsiniz.
✓ Yüklemeye geçtiğimizde ekran pixel pixel olabilir bu durumu şimdilik sorun etmeyin ve seçim ekranı gelene kadar bekleyiniz. Yaklaşık 3 dk sonra Ana Dil seçim ekranı gelecektir.
✓ Buradan dil seçimi yapıp sürdür diyoruz. Sözleşme kabulünden sonra yükleme seçeneği gelecektir. Burada Disk İzlencesi açılarak önce diski silip sonra bölüntülememiz gerekiyor. Silme işleminde GBT partition (GUID) olarak yapıyoruz. Bölüntülemede yine GBT (GUID) olarak yapıyoruz.
✓ Bölüntüde en az iki olarak belirliyoruz ve yükleme yapacağımız diske isim veriyoruz ¨MacOsX HD¨ olabilir. Mac için 100 GB yeterli olacaktır. Bu kapasite ve isim tercihi size kalmıştır. İşlem sonrası disk izlencesinden çıkıyoruz ve tekrar yükleme ekranına geliyoruz. İsimlendirdiğimiz diski seçip yüklemeye başlıyoruz ve işlemin bitip tekrar baştılmayı bekliyoruz.
✓ Başlangıçta F12 ye basarak boot seçeneğimizi usb efi olarak seçip enter diyoruz. Clover tekrar karşımızda, artık yüklediğimiz HDD'yi seçip ayarları yapıyoruz Mac kurulmuştur. Ekran karşımıza geldiğinde klavye tanıtımı gelecektir burada da sol taraftaki şift vehemen yanındaki tuşa basıyoruz ISO Avrupa olarak seçiyoruz.

macOs kurulumu tamamdır.

✓ Sıra geldi windowsu kurmaya. UEFI yüklemeli Windows ile kuruluma başlıyoruz. Disk bölümüne geldiğimizde Efi yazan 200 Mb bölüme, mac kurulu olan 98 GB bölüme ve 680 MB civarında olan recovery bölümlerine dokunmuyoruz ve geride kalan alanı seçip ister tek disk istersek iki disk oluşturuyoruz. Bu işlem sonrası 16 Mb (MSR) yazan kısmı siliyoruz. Sonra windowsu yükleyeceğimiz bölümü seçip yüklemeyi yapıyoruz.

Windows kurulumu da tamamdır.

✓ Şimdi sıra geldi dual bootu oluşturmaya. Tekrar mac yüklü olan usbyi takıyoruz ve F12 basarak bilgisayarımız başlatıyoruz. Karşımıza gelen boot ekranından usb efi seçip clover ekranına geliyoruz.
✓ Yüklediğimiz mac hddsini seçip mac’i açıyoruz.(Pixellenmeye takılmayınız bu işlem sınrası olmayacak) Clover Configurator uygulamasını kurup çalıştırıyoruz. Sol tarafta TOOLS seçeneğinin altında Mount EFI seçeneğini tıklayıp HDDdeki ve USBdeki efi bölümlerini görüyoruz. Alta EFİ Partitions seçeneğinde yer alacaktır. Buradan her iki bölümüde görünür yapıyoruz. HDD koyu gri, USB beyaz renk olacaktır.
✓ Şimdi USB'deki efi bölümdeki clover klasörünü HD EFI bölümüne taşıyoruz. Sıra geldi Clover Boot ayarlamısına.

✓ Clover Bootloader uygulamasını kurup çalıştırıyoruz.
✓ Özelleştir seçeneği ile;
✓ Install for UEFI boring only işaretleniyor
✓ Install Clover in the ESP işaretleniyor
✓ Bootloader bölümünde ise Install boot0ss işaretleniyor
✓ CloverEFI Bölümünde 64-bits SATA işaretleniyor
✓ Instal RC scripts on target volume işarteleniyor
✓ Instal all RC scripts on all other …. işaretleniyor

Artık yükleyebiliriz. Clover bootloader işlemide tamam.

✓ Şimdi tekrar EFI bölümünü açıp Microsoft klasörünü açıp boot dosyasındaki bootmgfw.efi yazan dosyayı bootmgfw-orig.efi olarak tekrar isimlendiriyoruz.

Her şey tamam.

✓ Şimdi bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz ve BIOSa girip boot seçeneğinden UEFI bölümünü F5 basarak disabled yapıyoruz kaydedip çıkıyoruz.

▪ Artık her açılışta sol üst köşede 6 yazdıktan sonra clover boot ekranı gelecektir. Buradan açmak istediğimiz işletimi seçip açabiliriz. Genelde 1. seçenek windowsu, 3. seçenek maci açacaktır. Maci açtığınızda artık pixellenme olmadan ekrandaki yazıların aktığını göreceksinizdir. Eğer yazıları görmek istemiyorsanız yapmanız gereken EFI bölünden clover kalsöründeki confing.plist ayarlarından “Arguments” seçeneği altındaki “-v” silmek olacaktır.

Dual Boot bilgisayarınızı güle güle kullanın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı