Araba yokuşta nasıl kaldırılır?

Gazı ayağında sabit tut, debriyaj ile arabanın kalkışını kontrol et. Debriyajın mantığını öğrendikten sonra arabayı kontrol etmen çok kolaylaşıyor. Kursta 4. günün ise acele etme. Geri kaçırmaktan endişe etme, bir kere kaldırdıktan sonra olayı anlayacaksın zaten.

Düz yoldaki kalkışla yokuştaki kalkış aynı olmadığı için verdiğin tavsiye ile debriyaj mantığını anlayamayacak.
 
Araca hiç gaz vermeden dahi yokuşta hafif hafif ilerletebilirsin. Bunun tek yolu arabayı dinlemekten geçiyor. Her aracın debriyaj kavrama noktası farklıdır. Bazısı daha aşağıda bazısı daha yukarıda. Ancak hepsinin ortak bir noktası vardır. Debriyaj doğru noktaya(siz buna yarım debriyaj diyorsunuz) geldiğinde araç ilk önce hafif hafif, ayağınızı biraz daha kaldırdığınızda zangır zangır titremeye başlar. Bu titremenin biraz daha ilerisi ise aracın stop etmesidir. İşte o baştaki az titreme ve motor kapanmadan önceki aşırı titreme noktasını ezberlemeye, ayağınızla hissetmeye çalışın. Bir süre sonra ayağınızın ve kulağınızın otomatik ve hızla o noktaya debriyajı getireceğini göreceksiniz. Bisikletle dengede durmak gibidir. Öğrenilince otomatikleşir, hızlanır ve unutulmaz. Bol şans
 
Düz yoldaki kalkış ile yokuştaki kalkışın tam olarak farkını anlatabilir misiniz?

Düz yolda kaldırılan aracın geriye doğru bir eğilimi olmaz. Daha az gaz verilerek hatta gaz verilmeden bile debriyaj ile araç kaldırılabilir. Ancak yokuşta geriye doğru bir salınım mevcut olduğu için sadece debriyaj ile kaldırmak söz konusu olmayıp ortalamanın üzerinde gaz vermek gerekmektedir. Bu sebepten ötürü düz yolda gaz vererek debriyaj çalışsa da yokuşa gelince yine sorun yaşayacaktır; bu sebepten ötürü önerin maalesef işe yaramaz.
Öğrencilik zamanımda harçlık çıkarmak için ileri sürüş eğitimi veriyordum. Kursların yaptığı en büyük eğitim hatası kavrama noktasına getir gazı ver demek. Kavrama noktasına gelen araç ivmelenmeye başlar ve gaz vermeye gerek kalmaz yavaşça debriyajdan ayak çekilir ve o zaman gaz verilir.
Yokuşta debriyaja binen yük artacağı için yanına destek olarak gaz verilir.
 
Bak, büyüyüp de ehliyet alabilecek yaşa geldiğin için öncelikle seni tebrik ederim. Sosyal'de nadir görülen bir durumdur +13 yaş. Onun dışında da yarım fren yarım debriyaj yapıyorsun ilk başta. Yani tam debriyajda araba geriye gider fren yarım olursa. Fren yarımken araba geriye gitmeyecek kadar debriyajı bırakıyorsun. Ardından freni bırakıp gaz veriyorsun. Araba geriye kaçmadan ilerler biraz. İlerlemeye başlayınca debriyajı da bırakıyorsun en fazla ikinci vitese geçecek kadar gaz verip öyle devam ediyorsun. Çünkü şu aldığınız ehliyetlerle arabayı düzgün sürün yoksa sonra ben karışmam.
 

Geri
Yukarı