ASUS TUF VG279Q1R monitör göz ağrıtıyor

Aynı kaderi paylaşıyoruz sizle.

Yıllarca benq tn panel monitör kullandım fazla oyun oynayan biri değilim yazılımcıyım hergün 8-10 saat ekrana bakmam gerekiyor. Eski monitörümle gözümde zerre sıkıntı olmamıştı sonra monitörü yenileyeyim diyerek yine aynı boyutta (24 inc) ips monitör aldım renkler görüntü çok iyiydi fakat birkaç saat kullanımdan sonra çok ciddi şekilde gözlerim sulanmaya ve ağrımaya başladı, alışma aşamasıdır dedim birkaç gün kullandım parlaklığı kıstım mavi ışığı azalttım ama hiçbir şekilde iyiye gidiş olmadı kullanmaya devam ettikçe gözlerim daha kötü oldu artık bir süre sonra ekrana bakamaz hale geldim gözlerim kamaşıyor yazılar birbirine giriyordu dayanamadım ve iade ettim eski tn panel monitörümü tekrar yerleştirdim ve ertesi gün tüm şikayetlerim sona erdi. Şimdi va panel monitörlere bakıyorum ips panel bir monitör tekrar alır mıyım bilemiyorum.
Kesinlikle hocam, IPS paneller konusunda ben de aynı şeyi düşünüyorum belki benimki alışır ancak gözlerime bu eziyeti çektirmeyi istemiyorum açıkçası, o yüzden iade etmeye çalışacagım bakalım , incehesap bu konuda nasıl bilmiyorum da , ilk deneyimim olacak
 
Nesinden memnun değilsiniz hocam, benim bir arkadaşımın evinde sıkça ziyaret ediyorum, VA panel Odyssey G5 var, ondayken rahatım ancak evimdeki IPS panele dönünce zorluk çekiyorum, sizi VA'da rahatsız eden nedir? Ben mi göremiyorum acaba sorunlarını

Hocam VA panel göz saglıgı açısından bana göre çok iyi ama oyun oynarken UFO'nun arkasında çok fazla gölge bırakıyor. Ama bununda çözümü geliyor yeni nesil Fast VA, Rapid VA ekranlar piyasaya sürülmeye başlandı. Bu resimde attıgım örnek yavaş bir VA panel. UFO'nun arkasındaki gölgeyi görebilirsin acayip bir iz bırakmış. Oyun oynarkende görüntü bildiginiz çamur gibi oluyor.
Resim 1 yavaş VA panel, arkadaki siyah izlere dikkat

1711731030454.png


Şimdi ortalama IPS çok da hızlı olmayan bir IPS'in UFO testini atacagım arkasındaki iz farkına bakın. Çok az gölge bırakmış VA ile kıyaslarsak.
Resim 2 AOC 24G2U en eski versiyonu ilk çıkanı 2020 yılındaki.

1711731385891.png


3.resim Son olarak Fast VA olarak piyasay sürülen VA panel resmini paylaşıyorum.

1711731508346.png


İlk resimle 3.resim arasında daglar kadar fark var. İkiside VA panel. Ben va paneli IPS'e tercih ederim ama fast VA paneller piyasada yokken mecburen IPS aldım. VA panelin siyah karanlık ortamlarda verdigi performansı hiç birşeye degişmem.
IPS almaya mecbur kaldım. İlk resimdeki ufonun arkasındaki iz herşeyi özetliyor. Oyun oynarken görüntü çok bulanık oluyor başınız dönüyor. Gözünüzle oyunlara odaklanamıyorsunuz çok fazla iz bıraktıgı için. Bazı VA monitörlere ayar çekerek kulananlar ve memnun olanlar vardı ama ben o riske girmemiştim ips alıp geçmiştim. Şimdi Fast VA monitörlerden almayı düşünüyorum. 3-4 aya en geç bir çok model FAST VA, Rapid VA paneller satılacaktır.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı