Bilgisayar virüsü türleri nelerdir?

Ransomware (fidye yazılımı): truva atı virüs ü sınıfından olan Ransomware türü, bulaştığı bilgisayarda yaptığı değişikliklerin geri alınması için herkes tarafından takip edilemediği bilinen ödeme sistemleri ile kazanç talebinde bulunur. En sık rastlanan bulaşma şekli ya kimlik hırsızlığı e-postalarının açılması ya da kötü amaçlı program içeren bir web sitesinin ziyaret edilmesi sonucudur.

Malicious software: Kötü amaçlı yazılım veya kısaca malware, bilgisayar sistemlerine zarar vermek, bilgi çalmak veya kullanıcıları rahatsız etmek gibi amaçlarla hazırlanmış yazılımlara genel olarak verilen isimlendirmedir. Bu yazılımlara örnek olarak virüs ler, solucanlar, truva atları, rootkitler verilebilir. Genellikle yazılım (software) olarak tanımlanmalarına rağmen bazen basit kodlar halinde de olabilirler. Bazen scumware (kirli yazılım) olarak da ifade edilen kötücül yazılımlar, hemen hemen her programlama veya betik (script) dili ile yazılabilmekte ve birçok farklı dosya türü içinde taşınabilmektedirler.

Virüs (virüs ): Bilgisayar, dizüstü, tablet, akıllı telefon, akıllı televizyon, ip/bebek kamera, güvenlik sistemi cihazları ana üniteleri dahil yazılımsal olarak bir işletim sistemi bulunan tüm cihazlarda, komple yazılım veya bitişik kod bloğu olarak barınabilen zararlı faaliyetlere hizmet eden tüm program yapılarına verilen genel isimlendirme. Hatta donanım birimi olarak barındırılan Firmware (donanımların üzerindeki ROM read only Memory ismen sadece okunabilir bellek ünitelerindeki işletim yazılımlarına verilen isimlendirme) güncellemeleri sırasında üretimden sonra handikap oluşturulabilen veya üretim aşamasında hem kodlama hem de donanımsal mimari açıklarının fakındalığından faydalanılarak kullanıcının istemi dışı faaliyete geçirilen durumlar söz konusudur. Bir bilgisayar virüs Ü, kendisini başka bir programa, bilgisayar önyükleme sektörüne veya belgeye kopyalayarak çoğaltan ve bir bilgisayarın çalışma şeklini değiştiren kötü amaçlı koddur. Virüs birinin, bir kullanıcının veya sistem yöneticisinin bilgisi ve izni olunmadan enfeksiyonunu yayabilir.

Worms (solucan): Bilgisayarınızda bulunan ağ bağlantısı sayesinde herhangi bir yerleşik dosyaya gizlenmek zorunda kalmayan solucan, her bilgisayara ağ bağlantısı üzerinden bulaşabilir. En büyük farkı, kopyalanıp çoğalması için herhangi bir insan eylemine ihtiyaç duymamasıdır. Ağların yaygın olarak kullanılmasından önce, bilgisayar solucanları bir sisteme monte edildiklerinde, kurban sistemine bağlı olan diğer depolama aygıtlarına bulaşarak, depolama ortamları üzerinden yayılmıştır. USB sürücüler hala bilgisayar solucanları için ortak bir vektördür.

Trojan horses (truva atı): Bir program ile bilgisayarınıza yüklenen bu virüs arka planda gizli olarak çalışır. Mesela en sinsi truva atı türlerinden biri, bilgisayarınızı virüslerden kurtardığını iddia eden ancak bunun yerine bilgisayarınıza truva atı bulaştıran bir programdır. Genellikle, truva atı, masum görünümlü bir e-posta ekinde veya ücretsiz indirmede gizlenir. Kullanıcı e-posta ekini tıkladığında veya ücretsiz programı indirdiğinde, içine gizlenmiş olan kötü amaçlı yazılım kullanıcının bilgisayar aygıtına aktarılır, içeri girdikten sonra, kötü niyetli kod, saldırganın gerçekleştirmesi için tasarladığı görevi ne olursa olsun yürütebilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben burada sadece isimlerini verebilirim detaylı bilgiyi Google üzerinden aratmanız daha mantıklı.
Normal bir kullanıcı için en tehlikeli virüs Trojan'dır. Çünkü içinde her şeyi barındırıyor. Üstelik karşıdaki kişi bilgisiz olsa bile yapabiliyor. Keylogger, kameranızı görme, dosyalarınıza ulaşma, program silme, ekranınızı izleme, ekranınızı kontrol etme, bitcoin mining gibi gibi bütün permler kişinin elinde oluyor. Üstelik Trojanlar kolay şifreleniyor.
 
Ana sayfada zararlı türleri ile alakalı birkaç yazı yazmıştım. Onları okuyabilirsiniz.



 
Zararlı türleri olarak genel olarak bunlardır. En zararlı diye bir şey yok. Her türün kendine göre zararlıları var ve hedefleri amaçları farklı.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı