Ekran kartı mining mantığı nedir?

  • Konuyu başlatan XefY
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 13
  • Görüntüleme 3B
Merhaba,

Anlatılan bilgileri yetersiz ve yanlış buldum. Uzun zaman mining ile uğraşmış biri olarak tüm sorularına cevap vereyim.

Coinlerin ve onlara bağlı akıllı sözleşmelerin çalışma prensibi şu şekilde. Örnek veriyorum sen bir coin satın aldın. Coin satın alma işlemini senin cüzdanından alıp başka birinin cüzdanına işlenmesi bir işlem başlı başına. Buradaki işlemi yapan bilgisayarlar aslında sistemde mining yapan cihazlar. Dolayısıyla coin ağının ta kendisi işlem yapan bu ekran kartı veya her ne kullanıyorsan o. Örneğin bir coini başka bir cüzdana gönderirken işlemin sıraya alınır ve gerçekleşmesini beklersin. Yaptığın transfere de gas fee dediğimiz işlem ücreti denir. Bu ücret aslında proof of work sisteminde çalışanların kazanımı olarak düşünebilirsin. Aslında mining yapanlar, coinin ağında yaptıkları iş için ücret alırlar

Mining işinde bilinenin aksine GPU o kadar kullanılmaz. Esas olarak yüzde yüz yükte GPU belleği kullanılır. GPU yükü çoğu zaman yüzde 50'yi geçmez. Çünkü işlemlerin belleğe alınması esastır. Dolayısıyla ekran kartının tükettiği güçte yarı yarıya düşer GPU kullanımı az olduğu için. Bilinenin aksine çok fazla da çalışmazlar.

Mining yapılan bir ekran kartında mutlaka ekran kartına ayar çekmek gerekiyor. GPU için yeteri kadar enerji için undervolt yapılır ki çok enerji tüketmeden verimli çalışsın. Düzgünce ayarlanmış ve soğutulmuş bir mining sistemden çıkan ekran kartının sorun çıkarma ihtimali düşüktür. Benim zamanımda kartlarım 50 derecede çalışırdı örneğin.

Tabii kimin kartı ne seviyede zorladığını bilemezsin. Hiçbir ayar yapmadan mininge bırakan kişiler de var ve bu kartlar yüksek derecelerde uzun süre çalışıp bir süre sonra bozuluyor genelde.

Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Bunu anlayabilmek için önce bir iki konuyu incelememiz lazım. Bunlardan ilki kripto paralarin çalışma mantığı. Bildiğim kadarıyla bitcoin gibi para sistemleri belirli aralıklarla sistemdeki madencilerin bilgisayarlarına bir soru sorar. Bu soru karmasik ve cozumu zor bir matematik islemidir. Bu sorunun cevabını vermek için de bir miktar süre ve guzel bir işlem gücü gerekmektedir. Sistemde yer alan madencilerin bilgisayarları da bu sorunun cevabını ilk bulabilen olmak için çalışır ve soru çözüme ulaşıp dogru yanıt verildiğinde yanıtlayan bilgisayara ait hesaba bir miktar para ödül olarak verilir.

Gelelim mevzunun ikinci kısmına. Bu işlemin çözülebilmesi için bilgisayarın iki bileşeni kullanılabilir. Bunlardan bir tanesi islemcisi, bir tanesi ise ekran kartıdır. Ikiside hesap yapmakta iyidir ancak farklı konularda avantajları vardır. Bugünlerde cogu işlemcinin çoklu çekirdek performansı iyi de olsa işlemciler çoğunlukla tek ve ardışık işlemleri yapmakta ustadır. Ardisiktan kasıt ise bir işlemin sonucunun sonraki diğer işlemin girdisi olarak kullanılmasıdır. Zaten ardisik islemleri paralel dagitmakta cok etkili degildir zira ikinci islem ilk islemden gelecek sonucu beklemek zorunda kalip yine hesaplama zamanini uzatacaktir.

Ekran kartları ise herbiri birbirinden bağımsız işlem dizilerini paralel olarak ele almakta iyidir. Örnegin, oyun oynarken ekrandaki her bir piksel için paralel olarak aynı kod parçası eş zamanlı olarak çalıştırılır. 1080p çözünürlükteki bir ekranda 1920 x 1080 piksel olduğu düşünüldüğünde bunlar için gereken işlemi biri bitince diğerine geçecek şekilde yapmak yerine hepsinin olabildiği kadar aynı anda çalışması muazzam bir performans sağlamaktadır. Teorik olarak CUDA cekirdegi sayisi 2560? olan bir 1080 GTX ayni anda 2560 kod parcasi calistirabilir.

Öte yandan ekran kartları yalnizca oyun gibi uygulamalarda kullaniliyor olarak düşünülebilir ancak evrimleri su şekilde olmuştur: Başlangıçta diğerleri gibi işlemcide yapılan grafik hesaplamalarinin ayrı ve daha performanslı çalışabilecegi bir donanım üretilmesiyle ekran kartları doğmuştur. 2004 ya da 2005 civarlarında olması lazım programlanabilir ekran kartlarının surulmesiyle günümüzdeki havalı efektlerin olusturulabilmesi mümkün kılınmıştır. Küçük bir bagimsiz bilgi olarak RTX Remix ozellikle bu dönemin öncesindeki oyunlarda büyük bir uyumluluk sağlıyor. Sonrasında ise ekran kartlarının yalnizca grafik hesaplamalarinda değil keyfi çalışmalarda da kullanılabileceği ortaya çıkmış ve GPGPU kavramı doğmuştur. (General Purpose Programming on GPU - Kabaca ekran kartında genel amaçlı hesaplama) Bunun ardından da gereken kodlar yazılarak ekran kartlarının cesitli alanlarda kullanılabilmesi sağlanmıştır.

Birlestirirsek yine bildigim kadariyla ekran kartları coin sistemleri tarafından sorulan karmaşık ve hesaplaması zor işlemleri çözebilmek ve çözen bilgisayara ait cüzdana verilecek para ödülünü alabilmek için kullanılmaktadır.
 
Son düzenleme:
Mesela bir tane AI coin var, adamların projesi yapay zekayı kullanarak bir şey yapmak, projeye destek için coin i çıkarıyorlar. Sen bu projenin gelecek vaat ettiğini düsünüyor, gelecekte daha değerli olacağını zannediyorsan borsası ile alıyorsun. Daha sonra bu adamlarda bu yapay zeka işlerini yaptıracak sunucu kurmaya çok yatırım yapmaktansa sana o Coin'i verip senin ekran kartını kullanıyor.

Bu çok dar bir açıdan bakış ve basit bir örnek.

Şunu sormak lazım ekran kartları aslında oyun ve görüntü verme dışında neler yapabiliyor? Çok güçlü birer hesap makinelarıdır aslında ekran kartları ve çok daha karmaşığı.

Para karşılığı ekran kartını onlara kiralıyorsun.



İşlemciler birer komutan gibidir hatta general, ama ekran kartları da çok güçlü komandolardır. Sen diyorsun ki komando savaştı savaşı kazandı general ne işe yarıyor?

Sense lider oluyorsun, komutana muharebeyi kazanmayı emreden kişi.
Ne alaka aga işlemci güç harici ekran kartından daha mı üstün?
 
Ne alaka aga işlemci güç harici ekran kartından daha mı üstün?

Arkadaş, arkadaşın anlayacağı şekilde anlatmaya çalıştım. Saygıdeğer 2 arkadaşım benden sonra herkesin anlayacağı çok daha doğru yorumlarda yaptı zaten.
Soruna gelirsek ikisi aynı amaç-doğrultuda kullanılmıyor ve hizmet vermiyor. Karşılaştırma yapılamaz.
 

Geri
Yukarı