Hangi Araçta Araba Sürmeyi Öğrenmek Daha Kolay

Alışkanlık meselesi bence. Eskiyi uzun süre kullan öğrenirsin, yeniyi uzun süre kullan yine öğrenirsin. Her türlü öğrenirsin yani.
 
Cj5'de v8 motor, dana 60 arka diferansiyel, dana40 ön diferansiyel ve np205 ara şanzıman var ise tadından yenmez. :D
2.0 2.5 tuzla ise deneme bile.
L200 turbo dizel yeni teknoloji bir motor kullanıyor, vites geçişleri ve direksiyonu çok daha yumuşaktır.
CJ adamı hayata küstürür, çok farklı bir deneyim olacak sizin için.
 
Kullanım açısından karşılaştırırsak: Eski arabaların kontrolleri ağır görüş alanı iyidir yeni arabaların kontrolleri hafif görüş alanı dardır.

Yeni arabalarla eski arabaları genel olarak karşılaştırırsak: Yeni arabalar ağırdır, sadece eski arabalarla denk olabilmek için bile daha fazla güce, daha iyi frenlere, virajda daha fazla kütle dolayısıyla daha fazla kuvvet viraj dışına itmeye çalıştığı için daha iyi mühendisliğe, taşıdığı daha fazla kütleye rağmen az yakabilmesi için daha uysal gaz tepkileri verecek verimli motorlara ihtiyacı vardır. Yani çevreyi daha az kirletmesi ve çarpışma güvenliği dışında yeni arabaların eski arabalardan sanıldığı kadar bir üstünlüğü yoktur. Güvenlik konusunda kıyas kabul etmez, bugünün 15.000 dolarlık arabası henüz 10 yıl öncesinin 150.000 dolarlık arabasından daha güvenlidir. Volvo sağlam araba, isveç çeliği vs gibi söylentiler efsanedir. Sadece yaşıtlarından bir adım ileride olabilir. Yeninin en ucuzu bile daha sağlamdır. İlerleyen mühendislik en çok çeliği kullanarak daha sağlam tasarım yapmaya olanak sağlıyor. Yoksa 50 yıl öncesinin ralli otomobilleri de parkurları çok kısa sürede bitiriyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer gerçekten öğrenmek istiyorsan; ben sana Tofaş markasından Şahin serisini önerebilirim, gerçekten güzel bir araba. Hem bunu kullanırsan diğerlerinde pek zorluk çekeceğini düşünmüyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Babamı CJ5'den vazgeçirdim. Şimdi başka araba bakıyor. Marmaris civarında 2. el araba bulmak hele ki benim için biraz zor. Araştırmalara devam.
 
Bildiğim kadarıyla dizel daha kolay stop eder. Hatta dizel araçta klima açıkken, debriyaj'ın toleransı azalır. Yani biraz daha çabuk gaz vermeniz gerekir.

Yanlışın var dizel araç daha zor stop eder. Ayrıca dizeller düşük devirlerde daha stabil çalışır ve benzinlilere oranla daha fazla güç sağlar. Mirkan Şenol daha net bilgi verir ne de olsa uzmanlık alanı. :)
 
Günümüzde ki dizel araçlar turbo beslemeli olduğu için, yüksek döndürme kuvveti (Tork) üretirler.
Dizeller asıl gücünü turbodan alır.
Örnek vermek gerekirse, 1.6 benzinli bir araç 100nm tork üretirken, 1.6 turbo dizel bir araç 300nm ve üzerinde torka sahip olabiliyor.
Mesela 4000cc silindir hacmine sahip grand cherokee 305nm torka sahip, 1600cc turbo dizel citroen c4 de 290-300 arası torka sahip.

Turbo motorun çalıştığı ilk andan itibaren devrededir, fakat gücünü belirli devir aralığında gösterir.
İlk kalkış anında düşük devirden ötürü yeterli torku sağlayamayabilir turbo. Biraz fazla gaz vermek gerekebilir.
Bunun önüne geçebilmek için de üreticiler şanzıman oranlarını ve son dişli oranını küçük tutar.
Vites oranları ve diferansiyel dişli oranı aracın ilk haraketine motor gücünden daha fazla fayda sağlar.
 
1.6 Dizel Astra 2006 modeldi ve Hatchbackdi. Ilk denememde kaldırmıştım arabayı ama tavsiyem eski arabadır bozarsan tamiri daha ucuz :)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı