Rehber HP Omen 16 2023-2024 kronik sorunları

Merhaba arkadaşlar. Bugün neden Intel işlemcili 2023 HP Omen 16 almamanız gerektiği, aldıysanız bile neden bir an önce iade etmeye çalışmanız gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

olay nedir?

HP, 2023 Intel işlemcili Omen'lerde laptopun kapağının kapatılıp kapatılmadığını kontrol eden hall effect sensörünü Trackpad'in altı yerine heatsinklerin yanına yerleştirmiş. Uzun saatler boyu süren sıcaklık zamanla sensörün direncinin yanlış değerler okumasına neden olup sanki laptopun kapağı kapatılmış gibi ki laptopun ekranını kapatıp uyku moduna geçirip klavyesini çalışmaz hale getiriyor. Kullanıcıları bu durumu ekranın gidip gelmesi/ekranın kapanması olarak deneyimliyor.

Servise gönderdiğinizde anakart hatası denilip değişim yapılıyor ancak sorun anakart tasarımının kendisinden olduğundan ötürü birkaç ay sonra kullanıma bağlı olarak "Black screen of death" denen problem tekrardan kendini gösteriyor.

Etkilenen modellerin 2023-2024 Intel (sonu X ile biten 13500-13700hx gibi) olduğu sanılıyor. Laptopta eğer arkada iki tane olmak üzere toplam 4 adet hava çıkışı varsa sizde büyük ihtimal kronik sorunlu bir Omen sahibisiniz.
Omen transcend modelinde de bu sensör yyyerleştirilmesi Heatsink'in yanında.
2024 modelleri hakkında forumda birisi laptopun içini açıp hall effect sensörünün yine Heatsink'in yanında olduğu ve kendisinin laptopununda aynı hatayı verdiğini söyledi. (14. nesil Intel işlemcili)
Aynı şekilde 7840HS + RTX4060 modelinin de hatalı tasarıma sahip olduğunu söyledi birisi. Fakat AMD işlemcili modellerde bu model dışında bir şikayet bulunmuyor ve sensör Heatsink'in yanında değil.

hatalı modellerden örnekler:

image0.png


image1.png


13500HX-RTX4060 Omen.

image6.jpeg


image4.jpeg


image2.jpeg


image1.jpeg


image5.jpeg


image0.jpeg


bu soruna sahip olmayan anakart ve sensör yerleştirmelerinden örnek:

image5 2.jpeg




image4 2.jpeg


Çin'deki Kara Cuma kampanyasında bu laptop uygun bir fiyata satıldı ve birkaç ay sonra bu şikayetler yayılmaya başladı.

image0 2.jpeg


neler yapabilirim?

1-laptopun içini dikkatlice açıp hall effect sensörünün yerini tespit ettikten sonra bağlantıyı sağlayan mavi kabloyu dikkatlice sökmek:



image0 3.jpeg


Bu işlem sonrası bilgisayarınızın kapağını kapatmanız sonrası bilgisayarın ayarlı olduğu komutlar geçersiz olacaktır çünkü sensörün bağlantısını bilgisayar ile kesmiş oluyorsunuz.


bir kullanıcı ayrıca bunun yerine laptopun güç seçeneklerinde "laptopun kapağı kapatıldıktan sonra: Hiçbir şey yapma" emrini ayarlayarak aynı etkinin yapılabileceğini söyledi ancak bir kişi daha tartışmaya katılarak bunun bir işe yaramayacağını söyledi. Ben bilemiyorum fakat şimdilik garanti çözüm mavi kabloyu sökmek gibi duruyor.

2-HP'e danışarak ek garanti paketlerini almak:
Eğer bilgisayarınızın garantisi yaklaşmışsa ek paket alarak cihazın garanti süresini uzatabilir ve bu sayede değişim/iade kararı çıkartmak için vakit bulabilirsiniz. Cihazı değiştirmenin sadece birkaç ay içinde işe yarayacağını belirtmeliyim, sonrasında tekrardan sensör sıcaklık yüzünden hatalı değer okuyacaktır.

3-tüketici haklarınız kapsamında arızanın ilk 6 ay içinde oluştuğunu belirtmek / garanti kapsamı içerisinde birkaç kez arıza verdiğini kanıtlamak:

Eğer ilk 6 ay içinde bilgisayarı almışsanız bu arızanın oluşması durumunda tüketici cayma hakkınızı kullanıp değişim/iade kararı isteyebilirsiniz.


eğer ilk 6 ay geçmişse veya fatura bireysel değil de şirket adına ise ve 1 ay geçmişse bu durumunda aynı arızanın garanti kapsamı içerisinde belirli bir sayıdan fazla kez çıkmış olduğunu kanıtlayıp doa raporu istemeniz gerekir. Bunun sayısının kaç defa olduğunu bilmiyorum. Bilen aydınlatırsa sevinirim. @velydagi

Bunu ise bilgisayarı uzun süreler boyu ağır oyunlar oynarak/ısıya maruz bırakarak yapabilirsiniz.


4-sesimizin duyulması için HP forum ve diğer platformlarda bu bilgisayara sahip diğer insanlar gibi çağrıda bulunmak.

Özellikle Reddit'te birçok kişi bu sorun hakkında r/hpomen subredditinde Omen almak isteyenleri uyarıyor. Bu uyarının Technopat forumuna da taşınmasını isterim.


Laptopun güç ile F12 tuşu arasına bir mıknatıs gezdirmek, sensörü bu şekilde kandırmaya çalışabilirsiniz fakat bu geçici ve pek güvenilir olmayan bir çözüm. Bu şekilde sensörü kandırıp servise yollamadan önce bilgilerinizi kurtarmaya çalışabilirsiniz" ile "HDMI ile harici bir monitöre bağlamak da bilgisayar tamamen ölüp yanıt vermeden önce yapılabilir, eğer bilgisayar hangi tuş kombinasyonları ile olursa olsun çalışmıyorsa ve ölmüşse bataryayı söküp güç tuşuna 30sn basıp yine sensör bağlantısını keserek bilgisayarı canlandırmaya çalışabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bende hatalı bir Omen sahibiyim ne yazikki ve diğerlerini bilgilendirmek için bu yazıyı yazdım. Gaming laptop tavsiyesi isteyenlere 2023-2024 Intel işlemcili Omen önermeyin.
 

Dosya Ekleri

  • image0 4.jpeg
    image0 4.jpeg
    146,2 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleyen: Moderatör:
Ryzen model Omen kullanıyorum, 1 yılı geçti zerre sorun yaşamadım. Bu sorunu da ilk defa gördüm açıkçası.
Konu ve incelemelerime bakarsanız Acer Predator, ASUS TUF, Monster Tulpar gibi cihazları kullandım ama bana da en stabil ve kalitelisi HP Omen geldi, halan daha kullanıyorum. :)

Omen pahalı olanı sizde limit yok diye biliyorum bizde Victus'ta var.
 
Omen pahalı olanı sizde limit yok diye biliyorum bizde Victus'ta var.
Kardeşim Ryzen ve RTX 4060 olan Victus kullanıyor, Fortnite oynuyorum onda yüklemeye üşendiğim için açıkçası onda da bir sorun görmüyorum. Özellikle sıcaklıklar ve gürültü sesi gayet ideal. Demek kombinasyon çok fark ediyor.
 
Bende sizin düşüncenize saygı duyuyorum tarafsız konuşacağım ama limitli hali ile de olsa soğuk bir laptop Acer'den iyi burada kimse kimseyi kandırmasın Acer kasası iyi eyvallah ekranı iyi eyvallah yalan yok ama bunda da NVIDIA alırsan NVIDIA Intel işlemci alırsan ekran için ayar yapıp güzl görüntü elde edebilirsin performans konusuna gelirsek benim işlemcim R5 7640HS limit beni etkilemedi 4060'ta kartım var ben FPS düşmesi yaşamadım asettoda yaşadım oda RAM 99'a kadar çıktığı için ve ayarlarım çok çok yüksektir R5 7640HS gibi bir işlemci değil de bayağı güçlü bir işlemcili Victus almayın. O zaman drop yapacaktır benden 10 k fazla verip benim performansımı alıp drop yiyeceksin limite uygun ya da az daha fazlası Victus için uygun bence çoğu kişiye bu yazım yardımcı olacaktır inşallah. (Hatam varsa kusura bakmayın)
Benim arkadaşlarımda da victus var. güzel laptop olduğunu söylüyorlar. Başlı başına çöp marka lafına bende katılmıyorum. sıcaklığa takıntılı olan insanlar için zaten limit tercih sebebi olabilir (benim nitro 16 yerine Omen 16 seçmemdeki en büyük sebep buydu.) Onun dışında Omen 16 hakkındaki şikayetlerimi ve HP'nin sorumsuzluğunu yukarı yazdım zaten. Yeterince araştırırsanız yok asus rezillik yok acer rezilliktir yazanlar da var.

Ryzen model Omen kullanıyorum, 1 yılı geçti zerre sorun yaşamadım. Bu sorunu da ilk defa gördüm açıkçası.
Konu ve incelemelerime bakarsanız Acer Predator, Asus TUF, Monster Tulpar gibi cihazları kullandım ama bana da en stabil ve kalitelisi HP Omen geldi, halan daha kullanıyorum. :)
Ryzenlerde yukarıda yazdığım gibi böyle bir sorun mevcut değil çünkü şase farklı zaten. kızdığım taraf "premium" olarak satılan laptobun (Omen 16) bu kadar saçma bir sebepten ötürü kronik kusurlu çıkması.
 
Bende sizin düşüncenize saygı duyuyorum tarafsız konuşacağım ama limitli hali ile de olsa soğuk bir laptop Acer'den iyi burada kimse kimseyi kandırmasın Acer kasası iyi eyvallah ekranı iyi eyvallah yalan yok ama bunda da NVIDIA alırsan NVIDIA Intel işlemci alırsan ekran için ayar yapıp güzl görüntü elde edebilirsin performans konusuna gelirsek benim işlemcim R5 7640HS limit beni etkilemedi 4060'ta kartım var ben FPS düşmesi yaşamadım asettoda yaşadım oda RAM 99'a kadar çıktığı için ve ayarlarım çok çok yüksektir R5 7640HS gibi bir işlemci değil de bayağı güçlü bir işlemcili Victus almayın. O zaman drop yapacaktır benden 10 k fazla verip benim performansımı alıp drop yiyeceksin limite uygun ya da az daha fazlası Victus için uygun bence çoğu kişiye bu yazım yardımcı olacaktır inşallah. (hatam varsa kusura bakmayın)

Evet Acer ekran, kasa kalitesi ve işlemci olarak daha iyi denebilir. Limitlemeler soğuk tutsada limitlerden dolayı drop sorunu yaşayanlar var yani, Power limitten dolayı stuttering yaşayan. Ve render performansına etkisi var diğer cihazlara göre, Intel'li Victus'lar daha sıkıntı, Victus işlemciyi soğutmaya gücü yetmediğinden thermal yiyor işlemci ve Power limitler devreye giriyor işlemciyi frekans kısmaya itmek için, Intel'li Victus'larda. AMD Victus'lar zaten 65 W ı geçemiyor PL1 limitinden ötürü fakat Intel'deki gibi thermal yemiyor, yine her türlü Power limit yiyiyorsunuz yani.
1713211052842.png
 
Evet Acer ekran, kasa kalitesi ve işlemci olarak daha iyi denebilir. Limitlemeler soğuk tutsada limitlerden dolayı drop sorunu yaşayanlar var yani, Power limitten dolayı stuttering yaşayan. Ve render performansına etkisi var diğer cihazlara göre, Intel'li Victus'lar daha sıkıntı, Victus işlemciyi soğutmaya gücü yetmediğinden thermal yiyor işlemci ve Power limitler devreye giriyor işlemciyi frekans kısmaya itmek için, Intel'li Victus'larda. AMD Victus'lar zaten 65 W ı geçemiyor PL1 limitinden ötürü fakat Intel'deki gibi thermal yemiyor, yine her türlü Power limit yiyiyorsunuz yani.
Eki Görüntüle 2169727

Intel Victus'ları hiç konuşmayalım onlar nedense hep bir sıkıntısı var Victus alan AMD almalı 65 W az değil ama öyle demeyelim ama gidip R9 modeli almasın limite girer performans düşüşü drop olmaya başlar dedikleriniz gibi.

Evet Acer ekran, kasa kalitesi ve işlemci olarak daha iyi denebilir. Limitlemeler soğuk tutsada limitlerden dolayı drop sorunu yaşayanlar var yani, Power limitten dolayı stuttering yaşayan. Ve render performansına etkisi var diğer cihazlara göre, Intel'li Victus'lar daha sıkıntı, Victus işlemciyi soğutmaya gücü yetmediğinden thermal yiyor işlemci ve Power limitler devreye giriyor işlemciyi frekans kısmaya itmek için, Intel'li Victus'larda. AMD Victus'lar zaten 65 W ı geçemiyor PL1 limitinden ötürü fakat Intel'deki gibi thermal yemiyor, yine her türlü Power limit yiyiyorsunuz yani.
Eki Görüntüle 2169727

Bir de 97 çok bir değer PC'niz victusmu ben hiö yaşamadım 80leri gördüm ama normal şekilde gördüm.

Kardeşim Ryzen ve RTX 4060 olan Victus kullanıyor, Fortnite oynuyorum onda yüklemeye üşendiğim için açıkçası onda da bir sorun görmüyorum. Özellikle sıcaklıklar ve gürültü sesi gayet ideal. Demek kombinasyon çok fark ediyor.

Hocam benim de pcim aynı Ryzen 5 7640HS 4060 var fortta var Fortnite'de yüksek ayarlarda ilk oyunda drop giriyorsun 2. oyuna girerseniz hiç ya da çok efekt olunca küçük drop oluyor ama ayarlarım yüksek bir de Fortnite'nin optimizasyon özürlüsü olduğunu saymazsak gayet iyi FPS'lerde oynuyorum en yüksekte yere göre en düşük 80'ler en yüksek belli değil ama en yüksek 160'larda.
 
Intel Victus'ları hiç konuşmayalım onlar nedense hep bir sıkıntısı var Victus alan AMD almalı 65 W az değil ama öyle demeyelim ama gidip R9 modeli almasın limite girer performans düşüşü drop olmaya başlar dedikleriniz gibi.

Bir de 97 çok bir değer PC'niz victusmu ben hiö yaşamadım 80leri gördüm ama normal şekilde gördüm.

Yüksek performanslı işlemcileri soğutmaya yetmiyor maalesef Victus, ondan Power limitler devreye giriyor dediğiniz gibi. Bu SS HP Victus'ta drop yaşayan birine ait. i7 13700H thermal yemiş ve Power limitler devreye girmiş. 99 derecede 93 W çekmiş ve PL1 etkisine giriyor, Intel'ler çok daha sıkıntı.
 
Benim arkadaşlarımda da Victus var. Güzel laptop olduğunu söylüyorlar. Başlı başına çöp marka lafına bende katılmıyorum. Sıcaklığa takıntılı olan insanlar için zaten limit tercih sebebi olabilir (benim Nitro 16 yerine Omen 16 seçmemdeki en büyük sebep buydu.) Onun dışında Omen 16 hakkındaki şikayetlerimi ve HP'nin sorumsuzluğunu yukarı yazdım zaten. Yeterince araştırırsanız yok ASUS rezillik yok Acer rezilliktir yazanlar da var.

Ryzen'lerde yukarıda yazdığım gibi böyle bir sorun mevcut değil çünkü şase farklı zaten. Kızdığım taraf "premium" olarak satılan laptopun (Omen 16) bu kadar saçma bir sebepten ötürü kronik kusurlu çıkması.

Isınma sorunu Victus Intel'lerde oluyor AMD'de olması Intel'e göre az ama atarsada AMD için gayet iyi değer çünkü AMD ısınıyor yani masaüstüde laptop her modelde Acer'de kullandım AMD kullanan kuzenim var ASUS'ta kullanan arkadaşım var AMD ısınıyor AMD ona rağmen ben Victus'un iyi olduğunu düşünüyorum ASUS rezillik yok değil ASUS kasasına göre çok ısınıyor zaten bu yüzden almadım Acer rezillik de değil Acer'i alan kasası ekranı için alıyor bence.

Yüksek performanslı işlemcileri soğutmaya yetmiyor maalesef Victus, ondan Power limitler devreye giriyor dediğiniz gibi. Bu SS HP Victus'ta drop yaşayan birine ait. i7 13700H thermal yemiş ve Power limitler devreye girmiş. 99 derecede 93 W çekmiş ve PL1 etkisine giriyor, Intel'ler çok daha sıkıntı.

Victus ise i7'ler ısınma sorunlu belirttim HP'nin Victus'ta Intel tarafına baştan bakması lazım işlemciye göre iyi W çekmiş limitli olmasına rağmen Intel alınmaz i5 dışında i5 tede sorun var 13 12. nesilde.
 
Benim arkadaşlarımda da victus var. güzel laptop olduğunu söylüyorlar. Başlı başına çöp marka lafına bende katılmıyorum. sıcaklığa takıntılı olan insanlar için zaten limit tercih sebebi olabilir (benim nitro 16 yerine Omen 16 seçmemdeki en büyük sebep buydu.) Onun dışında Omen 16 hakkındaki şikayetlerimi ve HP'nin sorumsuzluğunu yukarı yazdım zaten. Yeterince araştırırsanız yok asus rezillik yok acer rezilliktir yazanlar da var.


Ryzenlerde yukarıda yazdığım gibi böyle bir sorun mevcut değil çünkü şase farklı zaten. kızdığım taraf "premium" olarak satılan laptobun (Omen 16) bu kadar saçma bir sebepten ötürü kronik kusurlu çıkması.
Çok var böyle, zamanında Acer premium diye adlandırdığı seriye ne Mux koyuyordu ne de çift kanal RAM. Dünya üstünde sanırsam tam anlamıyla kusursuzu yok. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı