i5 12400F İşlemci çekirdekleri 80 dereceye çıkıyor

CyHan_Atalay

Attopat
Katılım
18 Nisan 2024
Mesajlar
35
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
Corsair 16GB (modelin ismini tam bilmiyorum) 2113 mhz (stok ayarlarda çalışıyor. Normalde 3200 mhz gibi yüksek değerler normal çalışma hızı aslında.
Ekran kartı
Nvidia RTX 2060 (düz versiyon [super, ti deği])
Anakart
PRIME H610M-K D4
İşlemci
İntel İ5 12400F
2 gün önce Fornite oynamak istedim. Oyunun lobisine girdim ve birkaç şeye baktım. Hiçbir sorun yoktu. Sonra maça girmek istedim, maç hemen başlamadan önce oyunun bizi ışınladığı yer - hazırlık lobisine - ışınladıktan sonra, asıl maça girmek için diğer "yükleme" ekranında daha öncesinde bekletmediği kadar bekletti ve en sonunda haritanın sonuna gelmişim (oyun gerekenden çok geç başladı). Ve karakter otomatikman iniş yapmak zorunda kalmış.

Hataya kuzenim ile baktım (işlemci sıcaklığı gösteren bir uygulama indirdik) ve birdenbire işlemcimdeki çekirdeklerin bazıları, Fornite'ta maça girmeye çalıştığımda/girdiğim de %100 - %90 arası kullanıma ve 86 dereceye de çıkıyor fakat kritik sıcaklık değeri olarak da 90 dereceye daha fazla da yaklaşmıyor. İşin garip kısmı bilgisayarıma 1 ay önce değişiklik yaptım. O da eski oyunlarımı (HDD'ye) Steam üzerinden - hiçbir korsan oyunum yok- yüklemem ile sınırlı kaldı. Bunun haricinde başka hiçbir ciddi değişiklik yapmadım/hatırlamıyorum. ama ne var ki daha öncesinde hiç sorun yaşamadığım, 1 yıllık oyuncusu olduğum Fortnite "nedense" işlemcimi durduk yerde çok daha zorlamaya başladı. Bunun ana sebebi bilgisayarın 6 aydır tozlardan arınmaması olabilir mi?

*Ek olarak ben 2 3 hafta önce Assetto Corsa'ya mod yüklerken %99 işlemci kullanımı uyarısı almıştım ve ilk kez işlemcimi o kadar zorlamıştım. Bu işlemcime bir hasar vermiş olabilir mi?
*Boştayken işlemci çekirdeklerinin sıcaklık değerleri maksimum 55'e kadar çıkıyor ve bazıları da minimum 48 dereceye kadar düşüyor.
 
Son düzenleme:
Stok fan, 1.5 yıl Yenilenmemiş bir thermal macun ve çok ısınan bir işlemci. Yine iyi dayanmış. Ben 3 ay önce AK400 kule tipi soğutucu aldığım zaman yenilemiştim macunu, 1 hafta önce tekardan açtığımda kurumaya başladığını gördüm (işlemci Ryzen 5 5600) tabii overclock yapmamında bir katkısı var fakat kullanım şekline göre en fazla 6 ayda bir thermal macunun yenilenmesi gerek.
 
Hocam zaten Fortnite gibi işlemci yoğunluklu oyunlarda kullanımın %100 olması normaldir. Keza aynı şekilde 80-90 derece sıcaklıklar stok fan ile normal. İleride sisteminizde işlemci yükseltmesi yapmayı planlıyorsanız geleceğe yönelik kaliteli 240 mm bir sıvı soğutma alabilirsiniz. Ama bence işlemciniz gayet yeterli sizi uzun zaman götürecektir. Bu işlemci için de kaliteli hava soğutmalar gayet yeterli oluyor.

Bazı oyunlarınızı HDD’ye taşıdığınızı söylediniz. Fortnite bu oyunlara dahil mi? HDD’ye taşıdığınız oyunların yükleme ve bekleme ekranında durma süreleri artar. Eğer Fortnite’ı HDD’ye taşıdıysanız bu sorunu yaşamanız normaldir.
Aslında daha öncesine kadar hiç soru yoktu İşlemcimde. Geçen günlerde kontrol ettiğimde ise Fornite'ın SSD'de yüklü olduğunu gördüm. Sadece yavaş oyunları HDD'ye yükledim.

Aynı işlemciyi kullanıyorum. PUBG' de vs. 82 derecelerde çalışıyordu stok fan ile. Stok fanı söküp yeni bir CPU soğutucu aldım. ID-Cooling SE-214 XT. Şu an boşta 35 derecede çalışıyor işlemci. Oyunlarda 60 derece üstünü görmedim. Tavsiye ederim.
Sağ olasın


Aynı işlemciyi kullanıyorum, F/P olarak bu soğutucuyu öneririm.
Buna da bakarım. Teşekkürler 😁
 
LE300 falan alma. Kule tipi bir soğutucu gayet yeterli 12400F'e. Eğer ileride başka bir işlemciye vs. geçeceksen minimum 240mm sıvı soğutma öneriyorum. Termal macun almana gerek yok soğutucu alacaksan zaten altlarında veya yanlarında genellikle geliyor. SE 224/214 XT tercih edebilirsin. Düşük bütçe ile sıvı soğutmalara hiç bulaşma, özellikle 120mm ise hiç bulaşma.



Voltajmı düşürdünüz? Ya da PBO'mu kapattınız? Eğer kapatmadıysan gayet güzel sıcaklıklar almışsın stok fanla ama tek termal macunla olacak iş değil.



Macunun uyup uymama gibi bir sorunu yok. 12400F'e MX4'üde sürebilir herhangi başka bir macunuda.
Hocam hiçbir şey yapmadım bende şaşırdım aslında. Kasam serin çalışıyor.
 
Oyuna ilk başlarken lobi geçişlerinde işlemci kullanımı çoğu oyunda %100 çıkar oyuna başladıktan hemen sonra düşer. Bu bir sorun değildir.
Mesajı görmemişim küçük telefonda. Pc geçince koca ekranda anca görebildim kusura bakma. Tam olarak bilemiyorum, fakat bu işlemci %100 olması kısa sürmüyor 20-30 saniye arası sürüyor ve bu olurken ise oyuna doğru düzgün başlayamıyorum. Oynadığım oyun hemen maça başlayınca harekete geçmem gereken bir oyun kısaca. Ve konu da yazdığım gibi daha önce aynı oyunda bunların hiç birisi olmuyordu. Bence sonradan olmaya başladığı için sorun var. Ya soğutucu ya da termal macun değişecek.
 
Mesajı görmemişim küçük telefonda. PC geçince koca ekranda anca görebildim kusura bakma. Tam olarak bilemiyorum, fakat bu işlemci %100 olması kısa sürmüyor 20-30 saniye arası sürüyor ve bu olurken ise oyuna doğru düzgün başlayamıyorum. Oynadığım oyun hemen maça başlayınca harekete geçmem gereken bir oyun kısaca. Ve konu da yazdığım gibi daha önce aynı oyunda bunların hiçbirisi olmuyordu. Bence sonradan olmaya başladığı için sorun var. Ya soğutucu ya da termal macun değişecek.

Bende de öyle. Benimki i5 13400F %90 95 oluyor açılırken. Minecraft'ı küçümsemeyin.
 
Bende de öyle. Benimki i5 13400F %90 95 oluyor açılırken. Minecraft'ı küçümsemeyin.
Ben bir kaç ay önce yine Minecraft oynarken "bakalım sistemi ne kadar kullanıyormuş?" diye bakarken ne göreyim... Omaygat dedim bu nedir böyle, bakmaz olaydım dedim. Ama işlemcim %90 %95 görse bile (kısa süreli bu safer) lav sıcaklığına dönüşmüyordu o zamanlar :(
 
Ben birkaç ay önce yine Minecraft oynarken "bakalım sistemi ne kadar kullanıyormuş?" diye bakarken ne göreyim... Omaygat dedim bu nedir böyle, bakmaz olaydım dedim. Ama işlemcim %90 %95 görse bile (kısa süreli bu safer) lav sıcaklığına dönüşmüyordu o zamanlar :(

1.18 ve sonrası öyle. Güvenlik için falandır herhalde.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı