Kıllarımız neden ürperir?

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Goose Bumps” tüylerin ürpermesi mekanizmasıdır.

Genelde korktuğumuzda, üşüdüğümüzde tüylerimiz ürperiyor.

Memeli hayvanlarin çoğunda bu mekanizma mevcuttur. Bir hayvan diğer bir hayvan tarafından tehdit edildiğinde, bu mekanizma sayesinde tüylerini kabartarak daha büyük bir hayvan gibi görünür ve tehdit eden hayvana karşı caydırıcı bir görüntü oluşturur. Mesela kedileri sinirlendirmeye çalıştığınızda kedilerinde tüylerini kabarttigini çoğunuz görmüşsünüzdür.

Tüyleri kabartmak sadece savunma mekanizmasi olarak değil ayni zamanda tüyler arasındaki havayı hapsetmek ve böylelikle, arada sıkışan havanın ısınmasıyla koruyucu bir katman oluşturmaya da yarar.

Bu mekanizma neden insanlarda var? Insanlarin killari netice olarak bu hayvanlar gibi kalin değil sonuçta. Bunun tek bir açıklaması var o da evrimle ilgilidir. Bu mekanizma bir zamanlar atalarimizda işlevseldi. Zamanla insan kürklerinden arindi, hala da arınma sürecini devam ettiriyor. Bu mekanizma körelmiş olarak vücudumuzda kalmaya devam ediyor hala.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Evrim dediğiniz şeyin tanımı bizim bildiğimiz tanımdan farklıdır. Bir canlı başka bir canlıya evrilmez, canlı kendi kendine evrilir ve daha gelişmiş haline dönüşür olay bundan ibaret.
Kabaca level atlamak gibi 🙂
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı