Kıllarımız neden ürperir?

Ben adrenalin kaynakli olarak olduğunu düşünüyorum. Çünkü sadece korku ve üşümede de tek bu durum olmaz, seni etkileyen bir şarkı dinlediğinde de, bir acıklı bir şey dinlediğinde de bu durum ortaya çıkıyor.

@Cruslan Şakasına attim alinma lütfen.
Problem değil. Tek bir konuda bağlı kalmamanızı öneririm. İnsanlık değişiyor, hayat değişiyor, zevkler değişiyor. Aynı şeyde kalmak sıkıyor insanı.
 
@BERWAR ama acıklı veya etkili bir şarkı (Tempolu veya Rock tarzı gibi olanlar hariç daha çok duygusal olanlar) adrenalini pek tetiklemez sanki. Adrenalin için ya korkutucu ya da coşkunluk hissi veren bir olay gerçekleşmeli bence. Yani mantıken.
Bence bu durum hem hormonların hem de reflekslerle kaynaklanan bir durum. Bir anda tüylerin ürperdiğinde bu durumun reflekslerden kaynaklandığını düşünüyorum.
 
Problem değil. Tek bir konuda bağlı kalmamanızı öneririm. İnsanlık değişiyor, hayat değişiyor, zevkler değişiyor. Aynı şeyde kalmak sıkıyor insanı.
Evrim konusundaki müthiş görüşlerinize hayran kaldım doğrusu. Evrim dediğiniz şeyi siz de yanlış anlamışsınız başkalarına açıklamaya çalışırken. Evrim ve evrim teorisi aynı şey değildir. Evrim bir olgudur ve reddedilmesi mümkün olmayan bir şeydir. Evrim teorisi ise Evrimin nasıl işlediğiyle ilgilenir. Ve türler arası dönüşüm diye bir konsept yoktur evrimde. Bir daldan bir dala atlanılmaz. Zaten bu yüzden "evrim ağacı" diye bir şey var. Bir ağaç düşünün. İki farklı dalın birbiriyle alakası var mı? Yok, fakat bir dal farklı iki dala ayrılabiliyor. Evrim de bu şekilde işler. Ve evrim teorisi evrimi açıklamayı başarabilen tek teoridir. Açık da vermez. Sürekli kendi kendini geliştirir. Büyük bir bilgi birikimidir.
 
@AktifCan mantıklı. Yani bir bileşim gibi. Belki de adrenalin değildir. Başlı başına bir hormon sorumludur bundan. Ama işin garibi birbirinden farklı olan hislerde yani korku, coşkunluk, duygulanma, acıma vb. duyguların aynı tepkimeye sebep olması ilginç gerçekten.

Bu arada etiketlemeye çalışırken "Gezenboncuk" şeklinde yazıp yazıp çıkmaması ve sonradan farketmem harf fazlasını komik oldu kendi açımdan:)
 
Konuyla ilgili bilimsel açıklama:

Kılların bu nedenle diken diken olmasının nedeni evrimsel kökenlere sahip. Daha kıllı olan hayvan atalarımızdan kalma bu tepki, normalde kılların dikelmesi sayesinde yaratılan endotermik bir sıcak hava tabakası sayesinde vücudu sıcak tutmayı hedefliyor. Âni sıcaklık değişimleri (örneğin sıcacık bir günde birdenbire soğuk bir hava dalgasına maruz kalmak gibi), geçici olarak kıllarımızın dikelip, geri aşağı inmesine neden oluyor. Böylece deri ile kıllar arasında hapsolmuş sıcak hava dalgası sıfırlanmış oluyor.
Biz insanlar, kıyafetleri ve giyinmeyi icat ettiğimizden beri, bu endotermik ısı tabakasına ihtiyacımız azaldı. Ancak buna sebep olan fizyolojik altyapı halen yerinde duruyor. Belki de evrimsel süreçte bu fizyolojik altyapı; müzik, doğa veya sanattan edindiğimiz duygusal olarak etkileyici uyaranlardan kaynaklanan ve estetik ürpermelere neden olan bu davranışa bir tepki olacak biçimde yeniden özelleşti.
Bunu destekleyen teori, sinirbilimci Jaak Panksepp tarafından geliştirildi. Panksepp'in araştırmalarının sonuçlarına göre üzgün müzik, sevinçli müziğe göre ürpermeyi daha fazla sağlıyor. Bunun nedeni, melankolinin antik, kılları ürperten mekanizmayı tetikliyor olması. Bu mekanizma, aileden ayrılmanın verdiği dert ve sıkıntı tepkisine benziyor. Bir balat bize nostaljik ve efkarlı hisler yaşatırken, işte bu evrimsel mekanizma devreye giriyor. İşin ilginç tarafı, bu efkar insanları gerçek anlamda hüzünlendirmiyor! Hüzünlü bir müzik dinlerken yaşanan deneyim çoğunlukla olumlu hisleri içeriyor. Yapılan çalışmalar, üzgün müziğin aslında pozitif duyguları tetiklediğini gösteriyor. Bir diğer çalışmanınsonuçlarına göre üzgün müzik, beynimizin amigdala bölgesini özellikle etkiliyor. Bu bölge, korkuya yönelik duygularımızı işleyen beyin bölgesi. Dolayısıyla müzik, beynimizin korku bölgesini aktive ediyor; ancak etrafı kolaçan edip de gerçek bir tehdit olmadığını fark edince, duygularımız pozitif olacak şekilde değişiyor. İşte bu, kılların diken diken olmasının açıklaması olabilir.
Ayrıca kılların dikelmesi, bir memeli hayvan korktuğunda veya tehdit altında hissettiğinde de gözleniyor. Kaç veya savaş tepkisi tetiklendiğinde, vücudumuza bol miktarda adrenalin salınıyor. Dahası, henüz neden bu şekilde olduğu anlaşılamamış olsa da, bu adrenalin salınımının dopamin isimli bir diğer hormonile de ilgili olduğu tespit edildi. Dopamin, vücudun ödül mekanizmasıyla ilişkili. İlginç bir şekilde, müziğin doruk noktasından hemen önce dopamin seviyeleri de en üst noktalara erişiyor. Yani müzik dinlerken duyduğumuz huzur ve heyecan, bir nevi "ödül" olarak algılanıyor, bu zinciri tetikliyor ve kıllarımızın ürpermesine neden oluyor olabilir.

Kaynak: Deri Orgazmı: Enfes Müzik, Neden Kıllarımızı Diken Diken Eder? - Evrim Ağacı
 
Problem değil. Tek bir konuda bağlı kalmamanızı öneririm. İnsanlık değişiyor, hayat değişiyor, zevkler değişiyor. Aynı şeyde kalmak sıkıyor insanı.
Bilim üzerine konular açmaya devam etmek istiyorum. Ben uzun bir süredir buradayım beni tanıyanlar Bilim ve Felsefe ile tanimiyor Telefon ve PC bölümü ile tanidi beni buradakiler. Astronomi konularina değinmek isterdim fizik ile aram pek iyi değil zor konular baya.
ama acıklı veya etkili bir şarkı (Tempolu veya Rock tarzı gibi olanlar hariç daha çok duygusal olanlar) adrenalini pek tetiklemez sanki. Adrenalin için ya korkutucu ya da coşkunluk hissi veren bir olay gerçekleşmeli bence. Yani mantıken.
Deri orgazmıni daha önce hiç duydun mu?
 
İsteyen istediği konuda konu açabilir. Mesela A kişişi evrimle ilgili konu açabilir. Başka bir arkadaş astrobiyoloji ile ilgili konu açabilir. Herkes kendi ilgilendiği konuyu açabilir. Şöyle olsa daha iyi olur. Mesela her üye farklı bir konuda bizi bilgilendirebilir.
 
Deri orgazmını daha önce hiç duydun mu?
Evet okumuştum. Deri yüzeyi boyunca dalgalanan bir tatmin duygusu. Özellikle müzik alanında incelendi bu ama tam kesinliğe kavuşturulamadı diye biliyorum. İşte ardındaki asıl sihir ne acaba:)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı