Lenovo Li2364D 23'' IPS Panel 75Hz Monitör İncelemesi

Arkadaşlar merhaba, uzun araştırmalarım sonucu bütçemin kısıtlı olması sebebiyle bu monitörü almaya karar verdim.

Öncelikle monitörün genel görünümü şu şekilde;

5203200_sd.jpg;maxHeight=550;maxWidth=642.jpeg


5203200cv12d.jpg



İçerik ve Malzeme Kalitesi

Monitörün kutusundan;
  • Kullanma Kılavuzu
  • Kurulum Kılavuzu
  • HDMI Kablo
  • VGA(D-Sub) Kablo
  • Güç Adaptörü ve Kablosu çıkmakta.
Malzeme olarak ise;
  • Mat, Anti-Glare ekran
  • Sert plastik (Kasa ve Kablo Sabitleme aparatı)
  • Metal (Monitör Ayağı) kullanılmış.
Bazı markaların kutu içeriğinde HDMI kablosu bile vermemesi durumunu da değerlendirerek içerik olarak yeterli olduğunu düşünüyorum.

Malzeme kalitesine gelecek olursak, monitörün ön kısmında ekrandan başka malzeme yok bile denebilir, arka ve yan kısımlar ise sert plastikten üretilmiş ve çok sağlam olmasa da sıkıntı yaşatacak türden değil. Metal ayak kalitesini çok beğendim, ayak ekranı yeterince sabitliyor ama çok fazla sallanan bir masanız varsa sıkıntı yaşama ihtimaliniz de bulunmakta. Görüntü olarak rahatsızlık vermiyor, ekran kaplaması görüntü kalitesini düşürecek kadar kalın değil, parlama yapacak kadar parlak da değil.

Teknik Özellikler

Daha çok merak edilen teknik özellikleri yazacağım, fazlasına burdan ulaşabilirsiniz -> Teknik Özellikler
Kendi internet sayfasında bir sıkıntı olduğu için burdan vermek durumunda kaldım.

Monitörün 7ms bir tepki süresi var ve 75hz değerinde çalışıyor. 8-Bit (R, G or B) renk desteğine sahip.
IPS panel tipi ile çalışan monitör 250cd/m^2 bir parlaklık değerini bize sunuyor.

Performans

Gelelim performansa, piyasada bulunan 60Hz monitörlerin aksine 75hz frekansta çalışması ve fiyatının da uygun olması bu monitörü cazip yapan şeylerden biri.

7ms tepkime süresinin sıkıntı yaşatabilme ihtimali düşünülebilir ama ben oynadığım fps oyunlarda Ghosting(Hayaletlenme) ya da Input-Lag(Giriş Gecikmesi) değerinin çok fazla olması gibi sıkıntılar yaşamadım aksine denediğim 1ms ve 2ms 60hz monitörlere kıyasla 75hz frekans ve 7ms tepkime süresinin çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

60Hz ile 75Hz arasında çok bir fark olmadığını söyleyen bazı arkadaşlar var, kendim için şöyle söylemem gerekirse 75Hz monitöre alışkanlığım olduğundan yeni aldığım 60Hz 1ms monitörümü iade edip 75Hz 7ms monitöre geçme kararı aldım ve çok doğru bir karar verdiğimi aldıktan sonra farkettim.

75Hz olması çok bir ekstra gibi görünmeyebilir ama ürünlere bakıldığında 75Hz değere sahip TN panel monitörler var tabi tepki sürelerinin daha düşük olması gibi avantajlara sahip fakat IPS panel ve 75Hz bir monitörü düşük fiyatlara(650-700TL) bulamazsınız ki ben çok uzun süre arayıp çok uçuk fiyatlar (1900TL ve üzeri) dışında 60Hz üstünde IPS panel monitör bulamadım.

Ayrıca Lenovo markasına tepkiyle bakacak olan arkadaşlar da olabilir çünkü çoğu kişinin evinde hiç kullanmadığı bir markadır kendisi. Lenovo dünyanın en büyük bilgisayar şirketlerinden biri olan IBM ile ortak çalışmakta ve oldukça da kaliteli ürünler ortaya koymaktadır. Kendim 4 senedir Lenovo y510p Laptop kullanıyorum ve markanın kendisinden, kalitesinden ve desteğinden oldukça memnunum.

Hep iyi taraflarından bahsetmeyeceğim tabi, monitör ayarlanabilme açısından çok kötü bir konumda. Menüsünde yapabileceğiniz şeyler kısıtlı ve şu şekilde.

  • Parlaklık ve Kontrast
  • Dinamik Kontrast (On/Off)
  • Oyun Modu (FPS1, FPS2, RTS, GAME 1, GAME 2)
  • Low Blue Light (On/Off)
  • Color
  • OverDrive
Hareket kabiliyetine gelecek olursak kendi fiyat skalasındaki diğer monitörler gibi sadece 20 Derecelik bir hareket kabiliyetine sahip, öne ve arkaya yatıyor başka bir hareket kabiliyetine sahip değil.


Sonuç

Sonuç olarak şu tarihlerde 650-710TL fiyat aralığında bulabileceğiniz bir monitör. En büyük ekstrası IPS panel olup 75Hz yenileme değerine sahip olması ve bu özelliklere sahip olup fiyatının da çok yüksek olmaması. Bu monitörü kimler almalı diye soracak olursanız, 75hz yenile hızının yanında 7ms yerine 1ms tepki süresi olsun diye IPS panel yerine TN paneli tercih etmeyecek herkesin alabileceği bir monitör. Bunun dışında normal günlük kullanım ve orta derecede oyun oynayan herkesin de kullanabileceği bir monitördür.


 
Viewsonic VX2457 daha iyi bir model sanki... TN bile olsa Freesync özelliği ile öne çıkıyor bence. 700 TL'ye almıştım.
Güle güle kullanın.
Memnunsanız sorun yok.
 
Freesync Amd kullanıcılarının tercih edebilecegi bir özellik olduğundan nvidia ekran kartı kullanıp da 75hz monitör almak isteyenlere iyi bir secenek gibi duruyor. Vx2457 benim de inceledigim bir modeldi ancak hem TN panel olmasi hem de freesync özelliğini kullanamayacak olmam beni o modelden uzaklaştırdı. Ancak şunu soyluyorum iki monitörü de alıp yanyana koyarsanız kesinlikle görüntü kalitesi ve genel kalite açısından 2364 çok önde bir model. Ayrıca 15 gün icinde deneyip begenmezsen geri iade edebilme şansı da veriyorlar magazadan bile alsanız. Bir diger taraftan da 2457'nin 834 lira olduğu yerde 2364 649 liraya satılıyor. IPS panel isteyenler icin ne yazık ki 75hz bir monitör yok bu fiyatlarda.
 
O zaman iyiymiş. :)
Ben 17 inç CRT monitörden buna geçtiğim için resmen çağ atlamistim. Ama tasarımına hayran kaldım.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı