Öğrenci Nedir?

Ben çözümü çok iyi biliyorum, ilerde çocuğum olursa da uygulayacağım bir yöntemdir.

Lise çağına gelmiş bir çocuk yaz tatilinde 15 saat PC başında, telefon başında g*t büyütmek yerine girip bir işe çalışmalı. Ben özellikle hayatın zorluklarını görebileceği, başında annesi babası yokken, kışın sıcak sınıfı, yazın serin sınıfı yokken hayatı öğrenmesini sağlarım.

Ezilecek, yorulacak, belki bana içinden saydıracak bile ama 10 yıl sonra babam ne kadar güzel bir şey yapmış, zamanında anlayamamıştım diyecek.

Nereden mi biliyorum? Aynı şeyleri yaşadım çünkü. 8. sınıftan 10. sınıfın yazına kadar değişik değişik işlerde çalıştım. Maddi durumumuz mu kötüydü? Hayır. Bütün kazandığımı tek başıma yiyordum. Şu an 24 yaşıma gireceğim, babamın neden yaptırdığını çok iyi anlıyorum.

Benzer şeyleri yaşamışız, şuanda yaptığınız işi ve tahsilinizi öğrenebilir miyim eğer bir sorun teşkil etmezse.

Bu soruyu sormamın sebebi ailemin okuyan ilk bireyi olamadım, yönlendirme yapabilecek herhangi bir tanıdığımda olmadığı için çalışma konusu benim için sadece ceza noktasında kaldı.
Belirli bir olgunluktan sonrasında bir şeyler yapmaya çalışıyorum şuanda 26 yaşında. Bir yandan memuriyet görevimi yerine getiriyorum, bir yandan sürekli kişisel gelişim sağlarken aynı zamanda kurslarla bunu destekliyorum sürekli şekilde. Şimdi de üniversite okumanın planlamasını yapıyorum. Kısacası boşa harcadığım yılların farkını kapatmaya çalışıyorum fazladan emek sarf ederek.

Sizce okumanın değerini anlamasını sağlamanın yanında çok doğru nokta yönlendirmelerde gerekli değil mi? Daha farklı bir şekilde bu yönlendirmeler nasıl yapılmalı sizce?
 
@Millerogness Lise ve üniversite yıllarım hep havacılık eğitimi ile geçti. Yaklaşık 7 yıl uçak bakım ve mühendislik konusunda eğitim aldım. Şu an hedeflediğim yere ulaştım. THY'de mühendis olarak çalışıyorum. Tabii ki hedefler her zaman devam ediyor. Şimdiki hedefim ise belirli bir tecrübe kazandıktan sonra yurt dışına açılmak.

Okumanın yaşı olmaz. Hem 8 saat yorucu bir işte çalışıp, hem o çalıştığı işte yükselmek için sınavlara çalışıp hem de üniversite okuyan birçok arkadaşım var benim. Hayatta hiçbir şey emek verilmeden elde edilmiyor. Emeğini hakkıyla da gösteren bir gün hakkını alıyor.

Ben işte küçük yaşlarımda özel sektörde çok pis işlerde çalıştım. 13-14 saat çalıştığımız oluyordu. Artık eve gidince ayakta durmaktan sırtımızı ve ayaklarımız hissetmiyorduk. O yıllarda kendime bir söz verdim. Ben hayatımın sonuna kadar bu insanların ağız kokusunu çekmeyeceğim diye. O benim hep çalışma ve başarıyı yakalama konusunda umut ışığım oldu. Ve bir günde küçükken hayalini kurup hedefini koyduğum yerlere ulaştım. Çocuk küçük yaşta bu bilinci kazandığında geri kalan her şeyin çorap söküğü gibi geldiğini düşünüyorum.

Her şey kişide bitiyor kesinlikle. Kendi meslek hayatımdaki insanlardan örnek verecek olursam bir gün sanayide ustalık yapıp da bugün sıfırdan üniversite okuyup, İngilizce yapıp uçak teknisyeni olarak hayal edemeyecekleri şartlarda çalışan insanlar var. Hiçbir şey için geç değil bu hayatta. Yeter ki kişi istemeli ve bu istediğini icraata dökmeli.

Ben öğüt vermeyi sevmem. Ancak tavsiye veren insanı çok severim. Bu hayat her şeyi tecrübe edecek kadar uzun değil. Farklı hikayeler dinlemek, tavsiyeler almak kişinin altyapısını oluşturma konusunda büyük önemler taşır. Tabii ki seni okul çıkışı nargileye çağıran insanların tavsiyelerinden bahsetmiyorum :)

Başarılar.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Öğrencilik kavramı aslında çok geniştir .TV'de Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nu dikkatle dinleyerek sağlıklı yaşamanın temel anahtarlarıını öğrnemeye çalışan bir kişi de yerine göre (eğer bunları tam olarak özümseyebilip alabiliyorsa bu alanda kendini gerçekten güncelleyebiliyorsa) aslında bir öğrencidir. Bir okulda öğrencilerini en iyi şekilde şekilde eğitmeye çalışan bir öğretmen, öğrencilerine bir şeyler vermeden önceki tüm bu hazırlık devrelerinde yine bir öğrencidir, öğrenci gibi ayni şevk ve öğrenme azmiyle yeni bir şeyleri öğrenmeye çalışmalıdır ki karşındaki bilgiye çok aç olan öğrencilerine bu eğitimi en iyi şekliyle yapabilsin.

Her meslek dalında mühendislikte, doktorlukta, hukukta, öğretmenlikte, polislikte, subaylıkta, vb. tüm bu yetiştirme ve mesleki geliştirme kurslarında, kendi mesleğiyle ilgili yeni bilgileri sürekli olarak alarak kendisini mükemmel olarak güncelleyebilen her meslek sahibi kişi de bir öğrencidir. Bu bilgileri alıp özümseyinceye kadarki olan bu süreli süreçlerde de herhangi bir öğrenciden çok farklı tutulamazlar.

Sonuç olarak bir şeyleri sürekli almak isteyip kendisini sürekli güncellemek isteğinde olan kimseler için öğrencilik sadece okullarda kalıp bitmemiştir, tüm ömrü boyunca sürekli hale de dönebilmiştir. Yani öğrenciliği sadece okullardaki kısıtlı dönemlerde kalan ve sadece ebeveynlerinin desteğini alarak çok (en) rahat şekliyle okuyabilen bireylerle veya tam tersi okul giderlerini hep çalışıp hem okuyarak dengeleyen ve ailesine hiç yükü olmayan ve hatta bir maddi desteği olabilen bu çok özel kişilerin gözünden de bakarak görmemek gerekir. Öğrencilik var olan öğrenme isteğiyle ve bir şeyleri alıp güncellenme isteğiyle ister bu refah seviyesi çok rahat, isterse bu refah seviyesi çok düşük olan şartlarında bile bu misyonunu devam etitirip asıl bilgiye veya yaşanılan evrenin aslını keşfetmeye bir adım daha yaklaşabilmektir.

İlim tahsil eden öğrenciler eğer bunu hakkıyla da veya layıkıyle de yapabiliyorlarsa bu en kutsal bir görevi ifa ederek yerine getiriyorlar demektir, ilim adamlarıyla ayni statüde bir anlamda da görülebilirler.

Evrendeki var olan gizli bilginin Her zaman ve hep daha iyisini öğrenme, evrende hep daha iyisine ulaşma isteğimizin hiçbir zaman kaybolmaması dileğimle.

Annem bir öğretmendir ve onun babası da bir öğretmen idi. Kolay gelsin. Saygılarımla..
 
Son düzenleme:
Ulan öğrenciliğe neden amelelik gözüyle bakılsın ders görüyorsun, yaşıtlarınla aynı ortamdasın, karşı cinsten yaşıtlarınla aynı ortamdasın, okuldan kaçarsın, eğlenirsin, hocalarla eğlenceli anlar yaşarsın okulu şahsen çok seviyorum ben.
 
Okula gitmek için 7.00'da uyanıp eve 20.30'da dönen, dönecek olan, dönmeye çalışan, döndüğünü sanan, dönemeyen öğrencidir. (Bir günde 12 ders nedir ya.)
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı