Rehber Satrançta rakibe zorla hamle yaptıran açılış: Dubov Gambiti

Merhaba, bugün beyazlarla oynarken en çok keyif aldığım açılış olan İtalyan açılışının Dubov Gambitini sizlere anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bu oyuna neden Dubov gambiti dendiğini kısaca açıklayayım. Dubov aslında bir Rus GM, tam ismi Daniil Dubov. 2020 yılında o zaman formunun çok daha üst düzey olduğu zamanlar olan Sergey Karjakin ile oynadığı maçtan geliyor bu gambitin ismi. Bu konuda da gambiti anlatırken bu ikilinin oynadığı oyundan hamleler ile anlatmaya çalışacağım sizlere.

Bu gambiti oynamak için İtalyan açılışının oynanması gerekiyor ve siyahların belli bir noktaya kadar belirli hamleleri oynaması gerekiyor, bunlar gerçekleştikten sonra da rakibe adeta zorla hamleler yaptırdığınız gambit olan Dubov gambiti başlıyor.

e4 e5- Af3 Ac6- Fc4 Fc5- c3 Af6- d4 exd4 sonrası oluşan konum ise şöyle:
1714426799935.png

Burada beyazlar için en çok tercih edilen devam yolu e5 sürmek aslında fakat Dubov gambitinin başlangıç hamlesi b4 ve buradan itibaren rakibe zorla hamleler yaptırmaya başlıyoruz. Siyah fil kaçmak zorunda. Siyahlar için en iyi hamle Fb6.
1714426901508.png

Bu hamlelerden sonra beyazlar saldırmaya devam ediyor ve e5 sürüyor. Siyahlar bu sefer de atı kaçmak zorunda. Ae4 en iyi hamle. Ae4'den sonra Dubov oyunda Fe5 hamlesiyle oyuna devam etmiş.
1714427079105.png

Burada siyahların yine tek iyi bir hamlesi var o da Axc3, ardından oyun Axc3 ve exc3 şeklinde devam ediyor.
1714427155686.png

Konuma baktığımızda Dubov gambitine girdikten sonra beyazlar belli hamleler yaptı ve siyahlar zorunlu olarak hamlelerle karşılık verdi, herhangi bir hata yapsaydı beyazlara büyük bir avantaj geçebilirdi. Şu anda siyah 2 piyon önde gibi gözüküyor fakat beyazlar yakaladığı gelişim ve merkez avantajını kullanarak siyahı hamleler yapmaya zorlamaya devam ettiriyor. Dubov'un burada oynadığı hamle Fg5. Siyahların verdiği cevap ise Ae7
1714427279521.png

Burada oluşan konuma bakacak olursak siyahın 2 piyon üstün olduğunu görüyoruz fakat az önce de bahsettiğim gibi beyaz gelişim üstünlüğünü eline aldı ve bilgisayarın bu konuma -1.0 vermesine rağmen insan için oynaması oldukça zor bir konum.

Bu açılışın değişik varyantları da var tabii ki fakat ben bu konuda oynanan oyun üzerinden gitmeyi tercih ettim. Oyunu merak edersiniz diye aşağıya linkini bırakacağım, gidip bakmak istemeyenler olursa da Dubov oyunda inanılmaz bir vezir fedası ile oyunu kazanmayı başarıyor.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı