Türkiye'nin toplum yapısındaki deformasyon

Toplum yapısı sizce deformasyona(bozulmak) uğradı mı?

  • Evet

  • Hayır

  • Sonuç Gör


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.

504940

Centipat
Katılım
30 Kasım 2021
Mesajlar
562
Bununla ilgili bir tartışma konusunun olmamasına doğrusu şaşırdım. Öncelikle son yıllarda ülkenin toplum yapısının fazlasıyla bozulduğunu düşünüyorum ve karşılaştırmayı Türk tarihi için en yakın büyük olay olan, ülkedeki göç oranlarının ilk yükselişe geçtiği, yapının bozulmaya başladığını düşündüğüm tarih olan 2016 15 Temmuz'dan şu an olarak yapacağım.

Bildiğiniz üzere bu yedi(7) yıllık süreçte ülkece fazlasıyla olay yaşadık ve bu da hepimizi etkiledi. Yaşadığımız olaylar çok derin bir yarayken şu an ise çoğu şeyi çoğumuz maalesef unuttu bile.

Ülkenin toplum yapısının olumsuz ilerleyişi genel istatistiklere bakıldığında çok bariz şekilde belli oluyor. Beni fazla etkilemese bile ekonomik durumun topluma yarattığı yara çok açık şekilde görünüyor. Ekonomik durumlar nedeniyle son yıllarda gasp, dolandırıcılık olaylarının artışı da gözle görülür seviyede belli oluyor bu da insanların birbirine güvensizliğine yol açarak toplum gerilimini iyice yükseltiyor.

Bunun dışında ise genç yaşta alkol ve sigara kullanımının son zamanda arttığını ve hatta insanların bunu normal olarak gördüğünü fark ettim. Normal şartta on sekiz yaşından küçük bir insanın alkol ve ya sigara kullanması doğru bulunmazken artık Türkiye'de bu ne yazık ki çok normal karşılanıyor.

Seküler yaşam stilini desteklesem bile din, bayrak, vatan bu unsurlar bir milletin bütünlüğü için gerekliliktir. Türkiye laik bir cumhuriyet olsa bile Müslüman çoğunluğa sahipti. Din gibi bütünleştirici bir değeri de dini unsurlar ve tarikatlar nedeniyle ateistleşen genç nüfus nedeniyle kaybettik.

Toplumun eski hoş görüsünü kaybetmesi ve bireyleşmesi ise bir başka konu. Dışarıda yürürken parkın yanından geçiyordum bu sırada telefonda ise arkadaşımla konuşuyordum. Bu sırada parktaki futbol sahasında oynayan kişiler topu sahanın dışarısına kaçırdı ve yanıma gelince topu onlara geri attım. Bu sırada ise telefonda konuştuğum arkadaşım bana "Neden atıyorsun köle misin?" tarzı bir cümle kurmuştu. İlk başta şaka yaptığını sandım ama gayet ciddiydi ve anlam veremedim. Böyle basit bir şeyin bile anormalleşmesi beni o gün fazlasıyla düşündürdü. Hoş görümüz, yardım severliğimiz bizi diğer milletlerden ayırırken, analarımızın, ninelerimizin anlattığı masallarda ineğini misafiri için kesen insanımız varken şu an ise adeta Japonya'daki gibi bireyci bir toplum oluşuyor ve bu bence fazlasıyla üzücü.

Bir başka olay ise sokaklardaki güvensizlik hissi, bu ülkede bir kadının kafası hiç bir sebep olmadan Katana ile kesildi bunu unutmayın. Bu da insanı her an tehlike olabilirmişçesine aktif tutuyor. Böyle bir toplumda ise eskiye göre bir kadın ile konuşmak isteyen erkek daha olumsuz tepkiler alabiliyor çünkü gelişen olaylar insanları buna zorluyor.

Ve bence en önemli ve toplumu en çok bölen şey ise insanın eğlenceyi reddetmesi ve başkalarına da engel olması oluyor. Türkiye'deki insanlar diğer toplumlara kıyasla çok kötü şartlarda yaşıyor ve en temel ihtiyaçlarından birisi olan şeyi sosyal medyadan sağlamaya çalışıyorlar. Yabancı ülkede en basit örnekle TikTok dans videolarına verilen olumsuz tepki neredeyse olmazken Türkiye'de ise anlamsız bir linç var. İnsanlar yaşadıkları olumsuz şeylerin sonucu diğer insanlara söverek kendilerini tatmin etmeye çalışıyor. Dans videoları size uygun bir içerik olmayabilir, bana kalırsa da düşük prodüksiyon ile çok basit bir içerik fakat eğer bir insan bunu karşısındakine izletebiliyorsa bir şeyleri doğru yapıyordur.

Farklı uç bir örnek vereceğim. Ben ruh halime göre ya Hip-hop ya da EDM yoğunluklu olmak üzere tür fark etmeksizin hareketli müzikler dinlerim. Türkiye'de ise bildiğiniz üzere Black Pink grubunun kitlesini çoğunlukla küçük yaşlı kız kardeşlerimiz oluşturuyor ve bende zevkime uyduğu için Black Pink'in bazı şarkılarını playlistimde bulunduruyorum ve bundan dolayı ise linç yemiştim. İnsanlar bir şeyden hoşlanmayabilir ki bu kişilerin olumsuz fikirleri şarkının türüne değil grubun hayran kitlesine ama bunu ayırt edemeyecek kadar beyinsiz insanlar sosyal medyada aynı seviyedeki insanları bir sayfa altında topluyor ve belirli kesimleri linçliyorlar.

İçerik ve sosyal medya ne olduğu fark etmeksizin bir hobidir ve ben kendi kafamı dağıtmak ve eğlenmek adına gameplay videoları çekip paylaşıyorum para ise bunun yanında ekstra olarak geliyor. İnsanların sosyal yaşantılarındaki beceriksizliğini başka insanlardan çıkartmaya çalışması ise fazlasıyla heves kırıyor. Kendiniz sıkıcı bir insansanız başkalarının eğlenmesini engellemeyin. Eminim ki Türkiye'de bir çok insan gerçekten olmak istediği insan olamıyor. Toplumdan gördüğü yoğun baskılar nedeniyle kendilerini topluma göre şekillendiriyor.

Son zamanda Instagram'da görüyorum bir kız yayıncının Euro Truck Simulator 2'de attığı drifte Woman vs Man editi yapıp RRaenee'nin kilbini koyuyorlar. Bana kalırsa TikTok dans videoları bile bu videolardan daha iyi en azından bir etkileşim var fakat bunlar ise hayattaki dışlanmışlığını ve nefreti bu tarz sayfalarda kusuyorlar. Bu sadece bir örnekti. Çok büyük bir deha olan Celal Şengör'ü bile linçleyen bir toplum nasıl oluştu benim asıl anlamadığım tam olarak bu.

Bir toplumun yapısının bozulmasını bir kişi doğrudan etkileyemese bile dolaylı yoldan etkiler. En basitinden bu yorumu okuyan bir kişi başka birisine belirli bir konu ile ilgili zorbalık yaptıysa o kişide eğer özgüvensiz biriyse fikrini sorgular ve cayarsa başka birisine aynı zorbalığı yapar. Bu da bir domino etkisi yaratır.

Bu ülkenin siyasisi bile bunları anlayamayan insanlardan oluşuyor ve Muharrem İnce'nin dans akımından dolayı eski Memleket partisi kurucularından birisi olan Evren Alankuş saçma sapan Tweet'ler atıp insanların eğlenmesine bile muhalif oluyor.

Buraya kadar okuduysanız teşekkürler unutmayın ki zorbalık sadece başka zorbaları doğurur ve toplumu olumsuz yönde etkiler. Bir kitleye hitap eden içerik üreticisi olarak son kısımda biraz içimi döktüm. Bir insanı sevmiyorsanız onu linçlemek yerine izlememeyi tercih etmelisiniz. Bırakında Basit eleştiri kanallarının izlenmeleri düşünce yaptığı TikTok eleştiri videolarından sonra bir NPC gibi o kişilere saldırmayın, hayatta insanların bu kadar basit şekilde yönlendireceği insanlar olmamalısınız sizler bundan ötesisiniz.

Konuyu her konumdaki gibi bir anketle sonlandırıyorum. Sizce toplum yapısı bir deformasyona uğradı mı? Cevaplarınızı bekliyorum.
 
TikTok dans videolarına verilen olumsuz tepki neredeyse olmazken Türkiye'de ise anlamsız bir linç var. İnsanlar yaşadıkları olumsuz şeylerin sonucu diğer insanlara söverek kendilerini tatmin etmeye çalışıyor. Dans videoları size uygun bir içerik olmayabilir, bana kalırsa da düşük prodüksiyon ile çok basit bir içerik fakat eğer bir insan bunu karşısındakine izletebiliyorsa bir şeyleri doğru yapıyordur.
Yazınızda toplumun yozlaştığından, eski bütünleştirici değerlerin olmadığından bahsetmişsiniz. Öncelikle şunu fark edin, tiktok dans videolarını geçtim tiktoğun kendisi övülecek bir yapı değil. Algoritması o uygulamada daha çok zaman geçirmeye kurulu. Gençlerin ve çocukların sosyalleşip kendini geliştireceği yerde böyle verimsiz verimsiz zaman geçirmesine sebep oluyor. Zihni uyuşuk, iki cümle kuramayan nesil yetişiyor. O bahsettiğiniz zorbalar kendini geliştirmemiş toksik insanlar. Bu tarz uygulamalar kendilerini geliştirmelerine engeldir. Ki içeriğinden hiç bahsetmiyorum bile. Çocukları ve gençleri olumsuz etkileyecek birçok şey mevcut.
 

Geri
Yukarı