Uçak Bakımcı Olmanın Olumsuz Yanları

Katılım
6 Ekim 2014
Mesajlar
14.341
Makaleler
7
Çözümler
83
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Havacılık Sektörü
Profil Kapağı
1522248089
Herkese merhaba arkadaşlar,

Havacılık sektöründeki hiçbir branşın veya sınıfın toz pembe bir dünyası yoktur maalesef. Evet güzel bir meslektir havacı olmak ve uçak bakımcı olmak. Ama dışardan bakınca sadece güzel yanlarını görebilir insanlar. Bu sefer de sizlerle bir uçak bakımcı olmanın olumsuz veya zor yanlarını konuşmak istedim. Geçenki konuda olduğu gibi tekrar söylüyorum, ben kimseye uçak bakımcı olmayın demiyorum, mesleğin zorluk ve sorumluluklarını bilmeyenlere bir faydası olsun diye yazıyorum sadece:) Havacılık sektöründe olmak her haliyle mükemmel bir şeydir zaten bence:) İyisi kötüsü olmaz. Sonra tuhaf tuhaf tepkilerle karşılaşmayalım değil mi:) Bu arada mühendis, teknisyen, hangar, uçuş hattı, sivil, asker gibi hiçbir ayrım yapmak istemedim. Uçak bakım içinde bulunan herkesin genel yaşadığı zorluklar açısından baktım tamamen:) Şahsi tecrübe ve gözlemlerim ile yazıyorum tabii bunları, sektörün içinde olan biri olarak:)
  • Eğitim: Her havacılık sınıfında olduğu gibi bir uçak bakımcının da hayat boyu eğitimi bitmez. Devamlı bir sınav ve eğitim içindedir. Uçak bakımcı olmak için üniversitelerden mühendis veya teknisyen olarak mezun olabileceğiniz gibi dışardan kurslarla da sertifika alarak sektöre dahil olabilirsiniz. Ayrıca asker olarak da askeri okulun uçak bakım mezunu personeli de olabilirsiniz. Ama lisans aldınız diye ömür boyu tamamsınız diye bir şey yok. Devamlı tazeleme ve yenileme eğitimi almak zorundasınız.
  • Lisanslama: Tam bir bürokratik kaostur. Kısaca şöyle söyleyeyim bir pilotun lisanslama işlemi bir uçak bakımcının lisanslama işleminden on kat basittir. O kadar çok ince ayrıntı var ki hata yapmamak imkansız neredeyse. İmzalar, mühürler, damgalar, metinler, dosyalar... ucu bucağı yok. Lisans atlamak için de ayrıca cabası var tabii. Askerseniz bu sefer de mesleki sınavlar ile yetkilendirmeler bitmez. Devamlı bir çaba içerisindesiniz. Sadece sınav değil yani.
  • İngilizce: Bir döneme kadar İngilizce bilmeyen personel vardı evet ama artık iyice azaldılar ve sektöre yeni dahil olacaklar için şart hale gelmeye başladı. Çünkü kullanacağınız bütün kılavuz ve bakım kitapları İngilizce olarak olacaktır. Çünkü havacılık dili dünyanın heryerinde İngilizce'dir.
  • Erken Uyanmak: Vardiyalı sistemle çalışır uçak bakımcılar genelde ama yüksek tempolu dönemlerde pilotlar gibi uçak bakımcılar da saçma sapan saatlerde uyanır çok geç saate kadar çalışamaları gerekebilir. Yani bir havacı ile normal insan cidden çok farklı yaşar:)
  • İntikal: Ne yazık ki uçak bakımcılar da sürekli kendi evinde bulunmazlar. Sezona veya ihtiyaca göre başka şehirlere hatta başka ülkelere giderek oralarda da görevlerini yaparlar. Bu bazıları için mental olarak etkileyebiliyor maalesef. Askerler de aynıdır. Yani görevlendirme ile başka hava üssüne görevlendirirler.
  • İş Bulmak: Uçak Bakımcıların iş bulma ve staj süresi pilotlara göre biraz farklı işleyebiliyor. Yani bazı firmalar sadece staj için kabul edebiliyor bazıları ise stajı bitmiş kabul edebiliyor. Tabii bu arada buralarda uygun kadro bulup hemen atlayabilmek çok önemli. Ama bu arada lisanslama da olduğu gibi bunda da bürokrasiye takılmadan atlatmak biraz zor olabiliyor:)
  • Sağlık: Havacılık yıpratıcı bir meslektir. Mutlaka uçak bakım personeli sağlığına kendisi dikkat eder ama yoğun tempo ve özellikle uçak ve yakıttan kaynaklanan kimyasal hava yüzünden etkilenme riski altındadır. Çoğu zaman uçaktan kaynaklanan radyasyon kazaları bile yaşanabiliyor maalesef.
  • Sorumluluk: Bir uçak bakım personelinin sorumluluğu çok ağırdır. İşini savsaklayamaz, atlayamaz, boş veremez. Çünkü o boş verirse az önce onunla tokalaşan pilot ve yanından geçen yolcuların ölüm riskini yaşayabilir. Herkes uçak bakımcı olabilir ama bunun sorumluluğunu alabilmek, bu yetkiye sahip olmak bambaşka bir şeydir. Uçak bakımcının havacılıktaki yeri çok önemlidir.
  • Bilgi: Bilmiyorum diye bir şey yoktur. Yani bir arıza için bilmiyorum o yüzden kapatalım diyemez asla. Araştırmalı, üzerine çalışmalı, kafa yormalı, ilgilenmeli. Gerçekten tatmin olmadan veya emin olmadan bir uçağı servise asla vermez. Ve bir pilot onun bilgisine sonuna kadar güvenir. O yüzden uçak bakımcının sorumlulu her zaman fazladır.
Umarım ilginizi çeker ve beğenirsiniz arkadaşlar:) Unutmayın havacı demek pilot, hostes falan demek değildir. Uçak bakımcısı olsun trafik kontrollörü olsun her şeyi ile bir bütündür. Herkesin sorumluluğu sonuna kadardır. Çünkü birinin yaptığı hata herkesi etkiler ve ne yazık ki birinin ölümüne bile sebep olabilir:)

adobestock-172002894_orig.jpeg
 
Eğitim: Her havacılık sınıfında olduğu gibi bir uçak bakımcının da hayat boyu eğitimi bitmez. Devamlı bir sınav ve eğitim içindedir. Uçak bakımcı olmak için üniversitelerden mühendis veya teknisyen olarak mezun olabileceğiniz gibi dışardan kurslarla da sertifika alarak sektöre dahil olabilirsiniz. Ayrıca asker olarak da askeri okulun uçak bakım mezunu personeli de olabilirsiniz. Ama lisans aldınız diye ömür boyu tamamsınız diye bir şey yok. Devamlı tazeleme ve yenileme eğitimi almak zorundasınız.

Bahsi geçen kurslar hakkında bilginiz var mı ? Varsa bahseder misiniz ?
 
Çocuğum gibi bakacağım, kakasını yaptırıp dondurma yedireceğim desem? :D
İlginç bir mülakat deneyimi olacağı kesin, kurulda olmak isterdim valla:)
Bahsi geçen kurslar hakkında bilginiz var mı ? Varsa bahseder misiniz ?
EASA ve SHGM’ye bağlı bazı kurslar var. Mesela aşağıya iki link bırakıyorum. Buralardan lisans alan arkadaşlarım oldu. Hem eğitim hem lisans tipleri ile ilgili bilgileri bulabilirsin burdan.

 
Güzel bir bilgilendirme olmuş @painkiller, teşekkürler. Pilotları, kabin görevlilerini herkes az çok biliyor ama diğer emeği geçenleri de merak ediyorlardır eminim.

Kimbilir bir hava trafik kontrolöründe ne anılar vardır değil mi :) Sizde de vardır mutlaka ilginç anılar. İşiniz oldukça meşakatli ve saygı duyulası gerçekten. Biraz olumlu yanlarından da bahsetseydiniz hocam, gençler soğumasın :) Meslek hayatınızda başarılar.
 
Biraz olumlu yanlarından da bahsetseydiniz hocam, gençler soğumasın :) Meslek hayatınızda başarılar.
Okuyup beğenmene sevindim:)

Aslında çok fazla olumlu ve keyifli yanlarından bahsetmiştik daha önceden. Sonra düşündüm insanlar hep iyi keyifli eğlenceli yanlarını görüyorlar. Hiç mi kötü yanı zor yanı yoktur diye düşünenler vardır diye. Böyle hem pilotluk hem uçak bakımcılık için zor yanları da anlatmak istedim:) Gözlemlerim ve tecrübelerimle anlattım zaten hepsini. Ama isteyen olursa güzel yanları ile ilgili de yazarım yine:)
 

Geri
Yukarı