Anasayfa Makale İncelemeler Gigabyte GA-790FXTA-UD5

Gigabyte GA-790FXTA-UD5

Performans, fiyat/performans veya ekonomik sınıfta yer alan AMD işlemcilerden birini aldınız. Şimdi bu işlemciye bir de anakart lazım. Anakart alırken en önemli etkenlerden birisi de kartın ileriye dönük olmasıdır. Bu bağlamda USB 3.0 ve SATA 6Gbps teknolojileri ile donatılmış Gigabyte’ın yeni anakartı 790FTA-UD5’e göz atmamak olmaz. O zaman bakalım Gigabyte iki teknolojiyi bir anakarta “yapıştırıp” cebimizdeki paracıklara mı göz dikmiş, yoksa ortada bizi dört yıl masraftan kurtaracak bir şaheser mi duruyor?

Gigabyte’ın 333 serisi anakartlarında üç adet yeni teknoloji yer alıyor. Bunlardan ilki SuperSpeed USB, yani USB 3.0 teknolojisi. Ortaçağ basmakalıp düşüncesinin eseri olan uzun bir hikayeden ötürü Intel ve AMD, USB 3.0 desteği sunmayınca “yemiyenin malını yerler” felsefeni benimseye NEC, USB 3.0 yongası üretip satmaya başladı.Gigabyte’ın anakartında da bu yonga sayesinde iki adet, 5 Gbps hızında çalışan USB 3.0 portu yer alıyor. Bu da eski USB standardının 10 katına denk geliyor. SATA 3 konusunda da acele etmeyen Intel ve AMD, bu defa işin kaymağını bir başka yonga üreticisi Marvell’e kaptırıyor. 790FTA-UD5’in SATA 3 desteği Marvell’in SE9128 yongası kullanılarak sağlanıyor. SATA revizyon 3.0 diye de adlandırılan bu teknoloji sayesinde eski SATA 2’ye oranla iki katı bir hıza ulaşılabiliyor. Eğer bu özelliği RAID ile birlikte kullanırsanız 4 kata kadar performans artışı yaşayabiliyorsunuz. Gigabyte’ın sunduğu üçüncü teknoloji ise kendi geliştirdiği USB 3x. USB 3x sayesinde normalde 500 mili amper olan USB 2.0 portlarını 1500 mili ampere, 900 mili amper olan USB 3.0 portlarını da 2700 mili ampere çıkaran Gigabyte USB aygıtların kararlılığını artırırken artık harici diskler için ek güç kablosu takma gereksinimini de tarihe karıştırıyor. Hani şu birçoğumuzun –özellikle Çin malı kasa kullanan- karşılaştığı “USB Aygıtı Tanınamadı” hatası var ya. İşte bu teknolojinin amacı o hatayı tarihin tozlu sayfalarına gömmek.

İkisi x16 hızında çalışan Üç adet PCI Express 2.0 arabirimine sahip olan 790FXTA-UD5, üçlü CorssFireX desteği ile oyunlarda veya ekran kartı kullanan uygulamalarda da en yüksek performansı almanıza olanak tanıyor. Bu teknolojinin şöyle de bir avantajı var: eğer nVidia sürücülerini hacklerseniz, iki tane ATI kartı CrossFire modunda oyun için kullanırken bir adet nVidia kartı da üçüncü yuvaya takıp PhysX işlerini yapmasını sağlayabilirisiniz. Gerçekten bunu yapmak istiyorsanız tinyurl.com/atidefizik adresini ziyaret edebilirsiniz. Konumuza dönecek olursak anakartın RAM desteğine baktığımızda çift kanal DDR3 1866 Mhz kullanıma olanak tanıyan dört adet yuva görüyoruz. İsterseniz overclock desteği ile bu frekansı daha da yukarıya çekebiliyorsunuz. DDR3 1866 Mhz hızını yakalamak için ise Phenom II işlemci kullanmanız gerektiğini de belirtelim. Gigabyte’ı diğer fason anakartlardan ayıran özelliklere baktığımızda ise bileşenlerin daha soğuk çalışmasını sağlayan ve atık elektrik oranını %50 oranında düşüren PCB tabakasında 2 ons bakır teknolojisini görüyoruz. Yine düşük güç tüketimini hedefleyen Easy Energy Saver, kolay overclock için EasyTune6, “tüh koptum”, “abi lag var yaa”, “ahanda net gitti” gibi sorunları en aza indirmek için Smart Dual LAN ve anakartı kasanın dışında çalıştıran overclok tutkunları için power, reset ve clear CMOS butonları da 790FXTA-UD5’te mevcut olan diğer özellikler.

Fiyat 225 $ + KDV ithalat Kont, Arena web www.kont.com.tr

Puan: 8/10

+USB 3.0 ve SATA 6 Gbps

+Artırılmış USB gerilimi

+Triple CrossFireX

-Yetersiz PCIEx x1 yuvası

TEKNİK ÖZELLİKLER

Form faktör ATX
Yonga seti AMD 790FX+SB750
İşlemci yuvası Soket AM3
Bellek yuvası DDR3 1866
Yuva sayısı 3 x PCI Exp x16, 1 x PCI Exp x1, 3 x PCI
Diğer USB 3.0, SATA3, USB3x, 2 ons Bakır