Anasayfa Haber Xbox 360 Kinect Uzaya Çıkıyor!

Xbox 360 Kinect Uzaya Çıkıyor!

Microsoft’un oyun konsolu Xbox 360’ın Kinect aygıtının uzayda ne işi var? İşte zeki çözüm…

Uzayda hayat zor, yeryüzünde çok kolay olan bir şey bile uzayda son derece zahmetli bir hal alıyor. Yemek yemek, bir şeyler içmek, tuvalet ihtiyacını gidermek bile özel paketlenmiş gıdalar ya da vakumlu makineler aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Uzaydaki astronotların sağlık durumları da  yer çekimi olmadığı için dikkatle takip edilmek zorunda. Fakat yer çekimi olmadığı için klasik bir terazi işe yaramıyor…

Bu duruma çözüm üreten bilim insanları özel bir sistem geliştirdiler, yaylarla çalışan sistem 1965 yılında hazırlanmasına karşın çok yer ve enerji tükettiği için kullanışlı değil. Şimdi yeni bir alternatif var: Microsoft Kinect!

Oyuncuların hareketlerini takip eden bu Xbox 360 eklentisi uzay istasyonunda yaşayan astronotların ağırlıklarını ölçmekte kullanılabilecek. Eurocom’dan Carmelo Velardo’nun çalışması sayesinde Kinect astronotları 3D olarak modelleyip, veritabanındaki insanların görüntüleri ve ağırlıklarıyla kıyaslayarak ağırlıklarını ölçebiliyor. 28000 insandan elde edilen verilerle oluşturulan matematik modelleme yüzde 97 başarıya sahip.

Bununla birlikte NASA sistemi incelemeyi sürdürüyor, NASA’dan Hohn Charles bu sistemin astronotun vücudunda yer değiştiren su yüzünden oluşabilecek hacim farklarını hesaba katmadığını düşünüyor. Şimdi yapılacak olan yüksek irtifa uçuş deneylerinde Kinect’in gerçekten kullanılır olup olmadığı sınanacak. Uzay araştırmalarında geliştirilen teflon gibi teknolojiler bir zamanlar mutfaklarımıza girerken, artık evde eğlence için kullandığımız bir sistem uzay araştırmalarına girecek gibi görünüyor.