Anasayfa Haber Samsung Bada Devri Bitti!

Samsung Bada Devri Bitti!

Samsung yaptığı resmi açıklamada 2012 yılında Bada devrinin bittiğini, yerinde iki yeni Tizen işletim sistemli dokunmatik cep telefonu çıkartacağını duyurdu. Samsung’un Galaxy serisiyle birbirinden başarılı Android telefonlar geliştirdiği malum, ancak elektronik devinin daha uygun fiyatlı Wave serisi telefonları da Android kadar olmasa da başarılı oldu. Daha düşük donanım özelliklerine sahip telefonlarda da akıcı bir şekilde alışan Bada işletim sistemi kullanan Wave serisi cep telefonları bundan sonra Tizen kullanacak.

Firmanın kendi geliştirdiği işletim sistemi olan Bada’yı kullanan 10 milyondan fazla cep telefonu satıldı. Devlerin rekabet ettiği bir arenada bu büyük olmasa da çeşitlilik açısından hiç de fena olmayan bir başarıydı. Tizen ise Nokia’nın birbiri ardına gelen işletim sistemi denemeleri ve karar değişiklikleri sonrasında Samsung ile ortak çıkarttıkları bir projeydi. Nokia, iyi bir başlangıç yapan MeeGo işletim sistemini terkettiğinde Samsung ile ortak çalışarak Tizen ile projeyi yeniden ayağa kaldırmak istemiş, ancak Tizen’i de kaderine terketmişti.

Şimdi Android’e oldukça benzeyen Bada işletim sistemi Tizen işletim sistemi tarafından yutularak ortadan kalkacak. Samsung, Bada’nın bütün uygulamalarının ve SDK’nın (Yazılım geliştirme araçları) Tizen içerisinde geriye dönük uyumluluk sahibi olarak sunulacağını belirtiyor. Bada ölüyor ama Tizen olarak yeniden doğuyor; yeni Wave serisi cep telefonları da artık Bada yerine Tizen’li olarak sunulacak. Eski Bada telefonların Tizen güncellemesi çıkacak mı henüz belli değil; ancak bu gerçekleşirse Samsung’un Android yerine Bada’lı uygun fiyatlı cep telefonu modellerini tercih eden müşterilerini sevindireceği ortada.