Anasayfa Haber Cep Telefonu hayat kurtarıyor.

Cep Telefonu hayat kurtarıyor.

Günümüzde artık her bireyin sahip olduğu cep telefonu daha fazla önem kazanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan iki önemli gelişme, insanların cep telefonuna olan bakış açısını kökten değiştireceğe benziyor. Yıllardır gelişme süreci geliştiren cep telefonu, dev markaların çarpıştığı dev bir pazar haline geldi. Üzerine eklenen fotoğraf çekme, video kaydetme, android teknolojileri aldı başını gidiyor. Ancak yaşanan bu iki büyük gelişme sayesinde cep telefonu desteği sayesinde artık kayıp olan insanların yeri bulunabilecek ve çekmeyen alanların nereler olduğunu önceden öğrenebileceğiz.

İlk  adım Federal Komünikasyon Komisyonu (Federal Communications Commission) tarafından geldi. Komisyon tarafından yazılan program sayesinde Amerika Birleşik Devletleri üzerinde, ölü alanlar haritaya yansıtılabilecek. 300 Milyn dolarlık bir yatırımın ürünü olan bu program sayesinde, telefonunuz ya da internet bağlantınız sayesinde haritaya ulaşabiliyorsunuz. Harita belirli renk skalasına ayrılmış biçimde size telefon hatlarının ve internet bağlantılarının nerelerde daha az çektiğini nerelerde daha yoğun olarak ulaşabileceğini gösteriyor. Birleşik Devletler üzerinde ki tüm GSM operatörleriyle bu imkana kavuşabiliyorsunuz. Şimdilik sadece A.B.D. ile sınırlı, ancak belki bir gün bu programa yapılan yatırım karlı bir biçimde döner ve dış ülkelerede açılabilirler. Böylece ülkemize geldiğinde gideceğiniz ufak çaplı tatil sırasında “acaba orada telefon çekiyor mudur?” gibi soruları sormak sona erecek.

Bir diğer haber ise gene Amerika Birleşik Devletleri’nde geliyor. Gelişme halka açılmış bu program Life360.com sitesi tarafından geliştirilen Loc-Aid. Ücretsiz olan deneme demosunu indirebiliyorsunuz. Loc-Aid, telefon numarasından kişiyi tespit etmeye yarayan bir araç. Bu arayüz sayesinde kaybolmuş çocukları bulabilir, insanların hayatını kurtarabilir ya da daha efektif iş alanlarında kullanılabilir. Şimdilik sadece deneme aşamasında ancak program rağbet gördüğü sürece çalışmalara devam edileceği ve geliştirileceği söyleniyor.

Daha önceleri polis ya da fedaral büro tarafından takip edilebilen telefonlara ulaşmak onların yerlerini tespit etmek sadece bir tık uzağınızda kalıyor. Bunun tabi ki bir sınırlaması olacağı söylenmekte. Dünya’nın ünlüler ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri, burada ki vatandaşlarına sıkıntı yaşatacak bir programa elbette izin vermez. Çünkü ne kadar ünlü olursa olsun, her bireyin özel hayatının mahrumiyetine saygı gösterilmesi gerekiyor.