Anasayfa Haber Nissan’dan Yarışlara Batmobile!

Nissan’dan Yarışlara Batmobile!

Burada resmini gördüğünüz Batmobile benzeri araç, gerçekte ünlü yarış aracı tasarımcısı Ben Bowlby ve Chip Ganassi Racing yarış takımının ortak tasarımı olan devrimsel bir yarış otomobili. Araç IndyCar serilerinde yarışmak için tasarlanmıştı, ancak yarış komisyonu tarafından fazla radikal bulunduğu için kabul edilmedi. Ancak tasarımcılar daha fazla sponsor buldular ve yakın zamanda DeltaWing adı verdikleri bu aracı dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan LeMans 24’e sokacaklar.

Aracın en büyük sponsorlarından biri Michelin, motoru ise Nissan sağlıyor. Nissan tarafından hazırlanan motor 1,6 litrelik doğrudan yakıt piskürtmeli ve turbo beslemeli dört silindirli bir motor, temel olarak Nissan’ın halen piyasada bulunan Juke modelindeki motorun aynısı. Ancak yarış modifikasyonları sayesinde bu motor DeltaWing’e 300 beygirlik güç sağlıyor.

300 beygir LeMans’a katılan çoğu araçla kıyaslandığında pek fazla görünmeyebilir, ne var ki DeltaWing’in sıra dışı tasarımı, bu gücün her damlasını kullanmaya yardımcı oluyor. DeltaWing herşeyden önce bugüne dek yapılmış tasarımların hepsinden daha aerodinamik, ayrıca ağırlığı da 600 kilogram ile benzer araçlardan çok daha düşük. Tüm bu özellikler aracın benzer yarışçıların yarısı kadar yakıt tüketmesini ve lastiklerinin iki kat daha yavaş aşınmasını sağlıyor. Bu da yarış esnasında daha az pit stop ve daha yüksek sürat anlamına geliyor. Bunlar LeMans 24 gibi 24 saat süren ve hem aracı, hem de takımı hırpalayan bir yarışı kazanmak için elzem özellikler.

Ancak ne var ki DeltaWing’in gerçekte LeMans’ı kazanması mümkün değil, en azından resmen. Çünkü aracın yarışa ancak deneysel bir model olarak katılmasına izin veriliyor ve bitiş çizgisini herkesten önce geçse bile, hiçbir sınıfa dâhil olmadığından resmen kazanmış olmayacak. Peki o zaman neden yarışacak? Çok basit, hem tasarımcılar, hem de Nissan bu sayede DeltaWing’i ve taşıdığı tüm o deneysel teknolojileri gerçek yarış koşullarında test etme imkanı bulmuş olacaklar. Zaten bu da Nissan gibi büyük markaların yarışlara katılmalarının en önemli sebeplerinden biri, gelecek için geliştirilen yeni teknolojileri sınamak ve o arada biraz da reklam yapmış olmak!