Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Yeni iPad’in Ekran Sorunları…

Yeni iPad’in Ekran Sorunları…

Yeni iPad
Yeni iPad

Yeni iPadYeni iPad’in ekran çözünürlüğü etkileyici olsa da ortada pek konuşulmayan bazı sorunları var… Yeni iPad ekranı, ilk bakışta görüldüğü kadar parlak değil…

Apple’ın tüketicilere sunduğu yeni iPad’in son derece etkileyici bir ekranı var. Yeni iPad Retina Display  2048 x 1536 çözünürlük sunuyor. Yüksek çözünürlük ve piksel yoğunluğu görüntü kalitesini arttırıyor. Ancak yeni panelin etkileyiciliği yüzünden gölgede kalan, pek konuşulmayan bazı sorunları var.

Bunların başında güç tüketimi yer alıyor. Ufacık alana daha çok piksel sıkıştırınca ışık geçirgenliği de düşüyor. İşte bu yüzden arkadan aydınlatmalı ekrana daha fazla ışık vermek gerekiyor. Bu da pil ömrünü eski ekrana göre 2.5 kat daha hızlı tüketmesi ve buna karşın eskisi kadar parlak olamaması demek!

Apple bu sorunu çözmek için bataryayı iki katına çıkartsa da bu sefer iPad’in ağırlığı artıyor. İşi hafif bir artışla kurtarmış gözükmelerine karşı batarya ömrü halen bir sorun. Yeni ekranı kullanan iPad’in tam parlaklıkta ömrü 5.8 saate iniyor. Oysa iPad 2’nin pil ömrü 7.2 saat! Kısacası yeni iPad ekranı ilk bakışta görüldüğü kadar parlak değil.

Peki çözüm ne olabilir? Çözüm OLED gibi düşük enerji tüketen teknolojilerde. Samsung’un Super AMOLED teknolojisi ve benzerleri yüksek parlaklığı, düşük güç tüketimiyle sunuyor. Ancak bu teknolojinin üretimi daha pahalı ve bu yüzden üretim miktarı kısıtlı. Samsung, kendi ürünlerinde bile sadece amiral gemisi modellerinde kullanabiliyor. Eğer Samsung yeni Galaxy tabletlerinde yüksek çözünürlüklü Super AMOLED ekranlar kullanırsa, iPad’in hiç bir avantajı kalmaz.

Mevcut teknolojiler ortada, farklı şekilde kullanıp çözünürlüğü arttırmanın getirileri ve götürüleri de belli. Apple ortaya “sihirli” bir ürün ya da çözüm koymuş değil, bir yerden alıp bir yere koymuş durumda. Yani yeni teknoloji geliştirmedikçe, bu yorganı nereden tutsanız, nereye çekseniz bir yerler açıkta kalıyor…